Gå til hovedinnhold

Brystkreftens status quo

I Spania regner man at én av åtte kvinner får brystkreft i løpet av livet. Sykdommen er den vanligste kreftformen hos kvinner, den andre mest utbredte kreftformen i verden og den fjerde i Spania, forbigått av lungekreft, magekreft og kolonkreft. Hvert år diagnostiseres 27.000 nye tilfeller av brystkreft. Man spår en økning på 11% innen 2020, med 28.000 nye tilfeller i året, og en økning på 17% innen 2025, med 29.500 tilfeller i året. Til tross for økningen, dør færre av sykdommen, kan kreftforeningen bekrefte. Deres tall viser en økning i overlevelsesraten på 1,4% årlig. 30% får tilbakefall, og hvert år dør 6000 pasienter av sykdommen. I tall betyr det en overlevelsesrate på 82,2%.  

I 2015 ble 27.747 nye brystkrefttilfeller avslørt. De fleste som blir diagnostisert med brystkreft er i alderen 45 til 65 år. Krefttypen rammer naturlig nok flest kvinner, men også menn kan få brystkreft. 1% av brystkrefttilfellene er menn, melder Instituto de Salud Carlos III. De kan melde at 75 menn døde av brystkreft i 2015. Sykdommen kan ramme de menn som lider av gynekomasti, forstørrede brystkjertler i ett eller begge bryst.


Forskningsinstituttet Geicam melder at stadig yngre kvinner under 45 år får brystkreft. Årsaken mener de er tidligere menstruasjon, høyere alder for førstegangsfødende og at kvinnene får færre barn. 

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.