Er du dønn sliten? Da kan du ha god fordel av å melde deg på kostholdskurset som Dønn Sliten AS arrangerer i Nerja til høsten. Dønn Sliten er en klinikk i Oslo med fokus på holistisk tankegang for en bedre hverdag. I denne tankegangen er kosthold og ernæring en stor og viktig del.
- Vi i Dønn
Sliten AS er opptatt av både fysisk og psykisk helse for ferdigbehandlede
kreftpasienter. Dette er en gruppe som ofte faller mellom to stoler, sier Trygve
Hovdal, daglig leder og gestaltterapeut ved Dønn Sliten AS.
- De får
beskjed av sin fastlege at nå er de kreftfrie og skal leve et normalt liv. Opp
til 40 % av disse pasientene utvikler en slitenhet som mange opplever tar over
livet deres. Det blir vanskelig å planlegge hverdagene, livet blir
uforutsigbart, og det blir vanskelig å innfri og leve opp til egne og andres
forventninger. Hverdagen blir for mange preget av nederlag, og veien til sosial
isolasjon og sykmeldinger blir kort.
Trygve
Hovdal forteller at Dønn Sliten AS er opptatt av å gi denne gruppen mennesker
positive opplevelser, der fokus går på mestring og å gi hver enkelt person
opplevelse av suksess. Dette gjør de via samtalegrupper der hver enkelt får
veiledning i praktiske verktøy til å takle sine hverdager på en bedre måte. De
får høre andres historier og hvordan andre har valgt å løse sine utfordringer.
Herigjennom ligger stor mulighet til læring og nye erfaringer til å kunne endre
sin egen hverdag.
- Vi hjelper
dem til selv å kunne kjenne etter hva de klarer og hva de har energi til, i stedet
for å ha fokus på sykdom og begrensninger. Vi er opptatt av en helhetlig
tankegang i møtet med den som opplever utmattelse – fatigue. I en helhetlig
tankegang er vi opptatt av tanker, følelser og kropp.
Kosthold og ernæring
Kosthold og
ernæring er et viktig punkt i den helhetlige tankegangen ved Dønn Sliten.
- Personer
som opplever slitenhet av forskjellige årsaker har noen felles trekk. De
”fyser” ofte på noe søtt og lettvint uten tanke på hva som ville gagne dem. De
har ofte lite system på sitt kosthold og sine spisemønstre/vaner. De tyr ofte
til sukker og lettvinte karbohydrater som bare bidrar til å øke slitenheten fordi
blodsukkeret blir ustabilt, sier Trygve Hovdal.
- De som
oppsøker kostholdshjelp, får ofte en kostholdsplan som er vankelig å følge og
opprettholde fordi regimet blir for strengt. De blir på en måte isolert fra
andre i spisesituasjoner. De blir sittende på bordhjørnet med sin kost (les
salat, bønner og frø), mens de andre koser seg med sin kost. De faller ofte
utenfor det sosiale, og må forklare hvorfor de blir sittende med sin kost. Kostholdet er en av de viktigste
sosial samlingspunkt, som skal være en positiv opplevelse for alle, sier
Trygve.
I
samtalegruppene hos Dønn Sliten er det viktig at livsledsager blir med og får
samme teoretiske og praktiske opplæring i et kosthold som er enkelt å lage og
er fristende og godt for hele familien. I Norge samarbeider Dønn Sliten med
Bølgen & Moi. I Spania samarbeider de med Juan Sollun, som driver
restaurant Sollun i Nerja på Costa del Sol.
- Juan har
samme tankegang og fokus på råvarer som vi i Dønn Sliten og B&M. Vi har
fokus på råvarer med energifremmende og krefthemmende egenskaper. Matvarer som
er lette å få tak i og som ikke skal ”koste det hvite ut av øyet”, sier Trygve
og forklarer at deres kosthold- og ernæringskurs bygges opp over samme lest som
samtalegruppene, der fokus er suksess og mestring.
- Heller
fokus og mestring enn et stort mageplask, sier Trygve og ler. Godt humør og
positiv tankegang er viktig for å ha det bedre med seg selv. Det er denne
trønderen et levende eksempel på. Han er godt i gang med forberedelsene til
høstens kurs, og gleder seg til å ta i mot norske kursgjester i vakre
naturomgivelser på Solkysten. Her er plass til alle som rett og slett føler seg
"dønn slitne".
________________________________________________________________________________
Kurset i
Nerja går over 4 dager 17.-20. september fra kl.11.30 til 16.30.
En time
teori om råvarene som er valgt til hver dag, og hvorfor de er valgt.
Deretter ca
to og en halv time praktisk matlaging sammen med kokk og innehaver av
restaurant Sollun.
Dagens meny
som vi har laget i fellesskap nyter vi sammen rundt langbordet i livlig
passiar.
På denne
måten kan deltakerne nyte et morgenbad og et kveldsbad om ønskelig.
Dønn Sliten
arrangerer i tillegg en kveld på en hyggelig restaurant oppe i vakre Frigliana
som står på Unescos bevaringsliste. Her blir det besøk på en restaurant som har
utsikt over fjellene og Middelhavet. Denne kvelden må hver enkelt betale selv.
Det legges
stor vekt på at deltakerne skal oppleve kurset som en positv og sosial
opplevelse.
Kursansvarlige
er ernæringsterapeut Rolf Johnsen og ernæringsfysiolog Kine Hansen.
Interesserte
kan henvende seg til Trygve på telefon: +47 99278021 eller på e-mail:
trygve@donnsliten.no
Kommentarer
Legg inn en kommentar