Buñuel, Dalí og García Lorca

Den ene studerte juss og den andre filosofi. Plutselig dukker eksentrikeren opp, den aseksuelle mannen i strømpebukse som ikke engang kunne klokken eller kjøpe seg en bussbillett. De ble historiens trio ved studenthjemmet i Madrid.

Luis Buñuel, en ung mann fra Aragón, kom til studenthjemmet (Residencia de Estudiantes i Madrid) i 1917. Etter farens ønske studerte han entomologi og filosofi, mens i virkeligheten var det insekter og Darwin som opptok mye av hans tid, i tillegg til boksing og turn. Buñuel var så heldig å ha grammofonspiller på studentrommet, og hørte stadig på jazz og klassisk musikk.
To år senere, i 1919, kom poeten og forfatteren Federico García Lorca til studenthjemmet. Den unge gutten fra Granada studerte juss, og delte rom med en student fra Aragón, en kamerat av Buñuel, forfatteren Pepín Bello.
Trioen hadde en felles interesse av å endre verden, og ble straks bestevenner.
- Lorca var så naturlig og lett å snakke med, har uttalte Pepín om sin nye venn.
Det ble knyttet sterke bånd mellom de tre, og historikere skal ha det til at Buñuel og Lorca innledet et homoseksuelt forhold. Man vet med sikkerhet at García Lorca var homofil, da han under Franco-regimet ble skutt og drept på grunn av sin legning.

Trioen ble til kvartett da eksentrikeren Salvador Dalí kom til studenthjemmet i 1922. Den 18 år gamle katalaneren fra Figueres vakte oppsikt med sin klesstil, sine lange frakker og strømpebukser, og er til den dag i dag den mest eksentriske eleven som har satt sine føtter i studenthjemmet. Medeleven Pepín uttalte en gang at Dalí kledde seg som en kunstner fra XIX århundre. Dalí var sjenert og oppholdt seg for det meste på studentrommet. Ikke helt overraskende studerte Dalí kunst, noe annet egnet han seg ikke til. Dagligdagse ting kunne være en prøvelse for den unge kunstneren. Ikke kunne han lese klokken, ei heller kjøpe seg en billett på trikken, og kvinner interesserte han ikke i det hele tatt på denne tiden. I ettertid blir han kalt en aseksuell eksentriker.

Det tok ikke lang tid for Dalí vekket interessen hos Pepín. Etter to dager fikk Dalí besøk på studentrommet av en nysgjerrig Pepín. I et intervju med El Mundo fortalte Pepín at det lå tegninger utover hele rommet, på gulvet, på sengen… ”Jeg kunne nesten ikke vente med å fortelle Buñuel og Lorca om den nye eleven”, fortalte Pepín, ”den nye katalaneren tegner som en Gud, vi må omgås han”. De fire ble intime venner, men vennskapet var preget av sjalusi. Når Pepín og Buñuel gikk ut om kveldene, spurte Lorca alltid om hvor de skulle og trakk seg alltid unna dersom det skulle være damer tilstede. Historien sier at Buñuel senere skal ha blitt sjalu på Dalí etter at Lorca en sommer ferierte ved Dalís familiested i Cadaques i Cataluña. Lorca skal ha kommet godt overens med Dalís familie, og underholdt dem med poesi om kveldene. Lorca skal ha vært svært forelsket i Dalí, og Dalí skal i ettertid har uttalt at :”Lorca prøvde å ha sex med meg, men jeg synes det var vondt, så det ble aldri noe av”. Buñuel distanserte seg fra ”paret”, og reiste til Paris for å gjennomføre sine filmprosjekter. Like etter reiste Dalí til Paris, gjenopptok kontakten og samarbeidet om filmen ”Un Perro Andaluz”. Lorca hadde da mistet kontakten med sine to gode venner. Noen år etter, i 1936, ble Lorca henrettet av Francos soldater for sin homoseksualitet.

Pepín Bello blir viet lite oppmerksomhet i historien om Dalí, Buñuel og Lorca, men han hadde større innflytelse på denne trioens verker enn de fleste vet. Selv studerte Pepín medisin og bodde ved studenthjemmet i 14 år, helt siden han var 11 år gammel. Det var han som tok initiativet og inkluderte Dalí i vennegruppen. Dalí var på denne tiden veldig sjenert og hadde liten tro på seg selv, hvorav Pepín pushet på og roste han for sine verker. Mange av Dalís arbeider er til takket være nettopp Pepín, som alltid sto ved Dalís side. I voksen alder levde Pepín alene, og har kun hatt ett forhold til en kvinne. Det varte en kort stund, og siden har han ikke hatt kjæreste. Pepín døde av hjertesvikt i fjor 103 år gammel.  

Kommentarer