En ubuden gjest

Hodelusa er et fenomen som ofte forekommer i varmere land, men som blir mer og mer vanlig også i Norge og blant norske skolebarn. Hvordan kan man bli kvitt den ubudne gjesten?

Den medisinske betegnelsen på lusinfeksjon er pedikulosis, og rammer både store og små. Hodelusen trives best i sydeigere strøk med sol og varme, og kan ganske enkelt regnes som et sikkert vårtegn i Spania. Epidemier bryter ut i barneskolen, og volder hodebry for småbarnsforeldre. Hodelusa er en hardfør gjest som kan være vanskelig å knekke. Ved hyppig bruk av lusmidler, blir lusa immun og fortsetter i beste velgående.

Når vet man at man er smittet?
En lusinfeksjon gir kraftig kløe, men det kan ta lang tid fra smittetidspunkt til kløen begynner. Kløen er en allergisk reaksjon på lusas biting i hodebunnen. Har man mistanker, kan man se nøye etter i nakken og bak ørene. Lusa kan være vanskelig å få øye på, mens eggene er godt synlige. De er 0,3 – 0,8 mm store, gulhvite i fargen og sitter limt på hårstrået. Den enkleste måten å avsløre en lusinfeksjon på er å gre håret med kam mens det er vått. Da vil lusa feste seg til kammen. Om man så bare grer ut en eneste lus, har mest sannsynlig en hel luskoloni tatt bo i håret. I de fleste tilfeller er lusebestanden per hode 1-10 lus. 11-100 lus er helt normalt, mens over 100 er sjelden. I tilfeller med ekstra stor lusebestand kan lusa også finnes i hår andre steder på kroppen.

Hvordan smitter det?
Hodelus smitter ved nærkontakt. Lusa hopper ikke fra hode til hode, slik som mange tror. Smitten skjer ved at lus kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre. Risikoen for spredning via nakkeputer, møbler, kosedyr og klær er svært liten, men det anbefales allikevel å ikke byttelåne luer eller andre hodeplagg som øker smittefaren.

Behandling
Lusa forsvinner ikke av seg selv, men må gres ut eller fjernes med lusmidler. Gå til innkjøp av luskam! Det finnes en fintannet til kort hår og en med lengre tenner for langt hår. Man kan få bukt med lusa ved daglig bruk av luskam. Luskammen bør ikke brukes av flere familiemedlemmer. Dette for å unngå en evt. smittefare. Et gammelt husmortriks er å skylde håret med eddik. Det vil ta knekken på lusa. Det er flere reseptfrie preparater å velge mellom på apoteket. Husk at bare de som får påvist lus skal behandles. Bruker man lusmiddel uten at man er smittet, vil middelet ha null effekt den dagen man faktisk har blitt smittet. Det finnes gode pakker på apoteket som inneholder hårskyll, sjampo og luskam. Dette er et effektivt og rimelig alternativ med en lett forståelig bruksanvisning. Man bør fortsette å gre håret daglig med luskam i to til tre uker etter behandlingen. Det anbefales også å gjennta lusbehandlingen etter en til to uker. 

Renhold
At lusinfeksjon har med dårlig hygiene å gjøre er en gammel myte som ikke holder mål. Lusa trives nemlig aller best under gode og rene forhold. Man skal være ekstra omhyggelig med renhold av kammer og børster, og desinfisere disse med kokende vann. Dette gjelder også luskammen. Sengtøy, luer, skjerf og jakker må vaskes før man setter i gang behandling med lusmidler. Rengjøring av hus og møbler er ikke nødvendig.


Hva er egentlig en lus?
Lusa er et insekt som lever i håret. Den har en langstrakt kroppsform på 2-3 millimeter som voksen. Den er grå, brun eller svart og kan være vanskelige å se. Etter å ha sugd blod fra hodebunnen, kan lusa være helt rød. Dette fordi ryggen på lusa er gjennomsiktig og viser alle indre organer.

Lusa trenger blod for å overleve. Den suger blod minst fem ganger i døgnet. Uten blod dør den innen 24 timer. Lusebitt kjennes som kraftig kløe i hodet.

En voksen hunnlus legger egg når den er en til to dager gammel. Eggne legger den helt inn mot hodebunnen. Etter seks dager er de klekket.

Hodelusa er ikke farlig for helsen, ei heller et tegn på dårlig hygiene. Hodelusa kan ikke hoppe, og kan ikke forårsake andre sykdommer eller infeksjoner.

Kommentarer