Laguardia, Rioja

Byen innenfor fortets murer


I den baskiske delen av Rioja finner vi byen Laguardia, hvis Kong Sancho VII ”den sterke” ville beskytte med tykke murer. Muren står den dag i dag, 800 år etter, og byens underjordiske bodegaer er intakte og mange av dem også i bruk.
Vi kommer sydfra, gjennom den sørlige delen av Rioja. Det er elven Ebro som deler regionen i nord og syd, og både terreng og vegetasjon er forskjellig fra den ene delen til den andre. Jo høyere opp, desto grønnere og mere fjellheim. Vi kjører gjennom Logroño og fortsetter vår ferd mot vinens by Laguardia, byen som Kong Sancho ”den sterke” bygget et fort rundt som beskyttelse mot andre kongers ærgjerrighet.

Alle veiskilt står på spansk og euskadi, vi befinner oss tydelig på baskisk territorie når vi kommer inn i Laguardia. Det baskiske politiet Ertzaintza og den spanske politistyrken Guardia Civil ligger omtrent side om side, bare et stenkast fra hverandre, sistnevnte med en tykk mur som beskyttelse mot eventuelle ETA-angrep. Ferden går oppover helt til vi er på en høyde på 635 meter over havet, og Laguardias murer åpenbarer seg på vår høyre side.

Man kan forsere fortet via fem portaler: Puerta de Páganos, Mercadal, Puerta de San Juan, Santa Engracia og Carnicerías. Fra parkeringsplassen er det enklest å bruke Santa Engracia som leder inn til stortorvet ”plaza mayor”. Over fire av portalene står en skythelgen. Over Santa Engracia-portalen står, netopp, Santa Engracia og vokter over alle som passerer portalen. Disse skytshelgenene har sin historie fra da byen var involvert i militære konflikter mellom kongerikene. Innbyggerne ble delt i fire sivilmilitære grupper, med hvert sitt område, hvis oppgave var å beskytte fortet. Hver og en gruppe ble beskyttet av en helgen. Santa Engracia beskyttet området mellom Santa Engracia-portalen til San Juan. San Juan beskyttet området fra San Juan til Mercadal. San Nicolás fra Páganos til Mercadal, og San Antonio fra Páganos til Santa Engracia. Carnicerías-portalen ble åpnet i ettertid, på 1500-tallet.

Til å være en liten landsby (1500 innbyggere i hele Laguardia-området), er det overraskende mye folk i gatene, de fleste turister. Byen er tydeligvis et ”must see” ved besøk i Rioja-regionen. Her er små vinbarer, tapasbarer og butikker som byr på lokale spesialiteter. Og vil man ha et yrende natteliv, er det hit man skal dra. Her er også vikingblod å finne, i de høye, blonde og blåøyde mennene bak disken. De kan forveksles med turister, men er så spanske så spanske. Vikingene har tydelig satt spor etter sine herjinger i Galicia for tusen år siden.

Gatene i Laguardia er smale, og utenfor nesten hvert eneste hus er det en luke i asfalten. Mon tro hva dette skal være godt for! Det har seg nemlig slik at hele byens undergrund består av små vinkjellere. Her har det vært vinproduksjon i århundrer. De gamle tretønnene er byttet ut med betongsiloer i de kjellerne det fortsatt er produksjon. Lukene i bakken er fra gammelt av, og forenkler den dag i dag jobben med en kontrollert fermentering. Flere av vinbøndene arrangerer guidede turer i sine vinkjellere.

I utkanten av Laguardia har man gjort flere arkeologiske utgravninger som viser at det fantes bosetninger her så tidlig som 3000 år før Kristus. Dette var bønder som dyrket jorden og drev jakt. Første dokumenterte bevis på jordbruk i Baskerland var nettopp i Laguardia. Den dag i dag er det jordbruk Rioja er kjent for, nærmere bestemt dyrking av druer. Dette er landet for vinelskere, her er ranker så langt øyet kan se!  

Kommentarer