Bodegas Marqués de Riscal. Det klinger kjent og familiært. Alle som har noen år på baken husker hvordan den galante røde med gullnetting fra Riscal erobret Vinmonopolets spede spanske hyller for mange år siden. Bodegas Marqués de Riscal er den eldste og største vinprodusenten i Rioja.
Bodegaen ligger i den lille døsige byen Elciego i Rioja.
Byen ligger nord for Ebro-elven i det man kaller Rioja Alavesa eller øvre
Rioja. Denne delen regnes for den aller beste for dyrking av vindruer da
Cantabria-kjeden sørger for naturlig vanning med mineralrikt fjell- og
smeltevann. Nedenfor Ebro, nedre Rioja, er de ikke like heldige og må ty til
kunstig vanning. Her ser man store vanningsmaskiner som passerer over rankene
for at de skal få godt nok med vann.
Marqués de Riscal
kaller seg ”Ciudad del vino” (vinens by), og dét forstår man når først har tatt
turen for å iaktta denne vidunderlige perlen. Den ene bygningen etter den andre
forteller sin historie, omgitt av torg, fontene, gangstier og med det praktfulle
hotellet ruvende over vinbyen som en revolusjonerende kontrast til de
tradisjonsrike bygningene. Dets bølgende metall i rosa, gull og sølv har sin
symbolikk tilknyttet vinens verden. Rosa symboliserer vin, gull symboliserer
Riscals gullnetting og sølv symboliserer vinens hette.
Bodegaen hadde sin spede begynnelse i 1858, og etter bare
fem år begynte bodegaen å høste premier og anerkjennelse. De skilte seg ut fra
de andre bodegaene ved å dyrke den franske druen Cabernet Sauvignon, samt at de
benyttet franske teknikker i fremstillingen av vinen. De fremsto som nyskapende
og revolusjonerende på sitt område.
Guiden Carlos gir oss en innføring i druetyper,
surhetsgrader, jordsmonn og historie. Bodegaen har hele 100.000 hektar, og
produserer fem millioner flasker vin per år. Inniblant ranker av Cabernet
Sauvignon og Tempranillo, finnes en liten plass med benker der vi blir forevist
plass mens Carlos forteller med en smittende innlevelse mens vi beundrer ranker
og det gedigne hotellet i bakgrunnen. Vinen er hans store lidenskap, og
kunnskapene er mange. I ni år har han jobbet ved bodegaen, blitt kurset, fått
innføring i produksjonen og prøvesmakt alle varianter fra ung vin til Gran
Reserva og riktig gammel lagringsvin. I den gamle bodegaen ligger nemlig flasker
fra samtlige årganger helt siden første årgang i 1860.
Den gamle delen, der det hele begynte, er underjordisk
som de fleste bodegaer i Rioja. Lange tuneller med eikefat, noen gamle og andre
av nyere årganger. Her oppbevares også kongefamiliens edle dråper, som ved
oppfordring helles på flasker og sendes til Hans Majestets Kongens Slott. Det
er mørkt og fuktig i bodegaen, og et lag med sopp preger veggene. Carlos
streifer fingeren over veggen, og et tynt lag med fint vev klistrer seg til
fingeren hans.
-
Dette er penicillin, sier Carlos entusiastisk.
Han forteller at han har jobbet på ysteri og har god kjennskap til sopp og mugg
brukt i oster. En kan ikke annet enn å bli engasjert, stryke fingeren over
veggene og lukte på soppen. Den er luktfri og oppløses ved ytterligere
berøring.
-
På grunn av korkens alder, kan vi ikke ta den ut
på ordinær måte. Den ville smuldre opp og ødelegge vinen. Vi bruker glødende
jern. Dette jernet holder vi rundt flaskehalsen i et halvt minutt, før vi
stryker en liten pensel med kaldt vann rundt i sirkel. Dermed åpner flasken
seg, og vinen er intakt, sier Carlos som selv har utført handlingen ved flere
anledninger.
Den guidede omvisningen går gjennom alle vinbyens
bygninger, fra den eldste til den nyeste.
-
Nå skal jeg ta dere med til et område som ikke
inngår i omvisningen, sier Carlos.
Vi går over plassen fra hotellet. Et langt bygg er dekket
med grønne planter og går i ett med vinrankene rundt. Her inne er de
underjordiske salene der vinen gjennomgår førstegangs- og andregangs gjæring.
Fra glassvinduene kan vi se hele det underjordiske området med ståltanker på
rad og rekke, store skinnende ståltanker. Ved inngangspartiet finner vi
kontrollrommet, sentralen der ståltankenes temperatur styres via en stor
datamaskin og to store skjermer. Vi tar heisen ned, og ståltankene ser enda
større ut på nært hold.
-
Her har vi 151 tanker på 25.000 liter, forteller
Carlos.
I et hjørne av salen står presser på rekke og rad.
-
Når første gjæringsprosess er gjort, bruker vi
disse pressene for å presse ut de siste dråpene av ”hatten”.
Hatten er belegget av drueskall og druekjerner som legger
seg på toppen av ståltankene, et belegg som flere ganger underveis blandes med
resten av mosten. Fargen ligger i skallet, og kjernene gir også sin smak til
vinen. Derfor er det viktig å gjennomføre denne handlingen fra tid til annen.
Måten det blir blandet på er med store slanger som trekker mosten ut fra bunnen
og heller den tilbake oppå hatten. På den måten blander hatten seg med mosten.
Når første gjæring er over, presses hatten for sine edle dråper. Dråpene er en
meget konsentrert vin som så blandes med resten av mosten før det hele settes
til gjæring for andre gang. Andre gangs gjæring foregår i etasjen under, i en
sal to etasjer under bakken. Her er like mange ståltanker, og like store som de
i etasjen over. Restene av drueskall og druekjerner blir så sendt til andre
gårder for å brenne spriten orujo. Dermed er resirkuleringen ivaretatt, her går
intet til spille.
I samme etasje finnes også eikefat på rekke og rad som
skal bli den fineste lagringsvin. Carlos forteller at ett eikefat varer i
maksimum åtte år før det byttes ut, avhengig av hvilken vin som skal lagres i
dem.
-
I dag har vi 22.000 eikefat i denne salen, men
vi har en kapasitet på 25.000, forteller Carlos.
Omvisningen går gjennom ytterligere to bygninger,
deriblant tapperiet. Gaffeltrucker kjører skytteltrafikk gjennom
produksjonsområdet. Flasker klirrer om kapp på rullebåndet, der det tappes,
etiketteres og korkes. Alt er maskinelt, men det trengs også ordinær
arbeidskraft ved hvert bånd. Gulltråder veves maskinelt til den karakteristiske
nettingen på Riscals rødvin, før den pakkes og eskene transporteres på
samlebånd ned i underetasjen. I tilknytning til tapperiet er ytterligere et
lagringsområde, men dette for vin som skal modnes på flaske.
-
En reserva, for eksempel, ligger ett år på fat
og to år på flaske, forteller Carlos før han geleider oss ut til bodegaens
vinsmakingsområde. En hvitvin og rødvin står klare og venter på oss. Hvitvinen
avkjølt slik den seg hør og bør. Vi får innføring i vinsmakingens verden med lufting
av vinen, aromaer, assosiasjoner, smak og ettersmak. Vi bruker et lite kvarter
på vinsmakingen før neste gruppes reservering. Her er alt organisert, og folk
strømmer til i store grupper. Alt er timet på klokkeslaget. Avslutningsvis blir
vi loset til bodegaens eget utsalg, som en strategisk slutt på omvisningen. Her
kan du kjøpe med deg vin i alle prisklasser, fra ung vin til en rimelig penge
til lagringsvin til flere hundre euro, alt etter hva lommebok og behag
tillater.
Kommentarer
Legg inn en kommentar