Fundación Klein Schreuder



Midt i Alfaz del Pi, mellom appelsinlunder og mandelplantasjer, finner vi en oase, en blanding av botanisk hage og skulpturpark. Klein Schreuder stiftelsen er åpen for publikum, og vertskapet ønsker besøkende hjertelig velkommen.

Eiendommen ligger rett utenfor sentrum av Alfaz del Pi. Blant appelsin- og mandelplantasjer finner vi Fundación Klein Schreuder. Det er ingenting storslagent ved inngangspartiet. Fargerike glasskår stikker opp av muren som omringer eiendommen, av sikkerhetsmessige årsaker. Tyver vil nok tenke seg om to ganger før de forsøker å forsere de spisse skårene. Sikkert er det nok, om det er lovlig er en annen sak. Alt i alt ser eiendommen ut som en hvilken som helst eiendom i området, helt til porten åpnes og en praktfull oase åpenbarer seg. Det tyske ekteparet Johanna Schreuder og Johannes Klein bor selv på eiendommen, og har bygget seg et gedigent hus i andalusisk stil. Ved eiendommens inngangsparti er en stor grusplass som fungerer som utstillingsområde for kunstnere fra fjern og nær. Bare det er kvalitet over arbeidene, vil det kunstinteresserte ekteparet alltids finne rom. Fra grusplassen, som er parkens høyeste nivå, er det utsikt over hele parkanlegget. Ekteparet kan fortelle at det er en høydeforskjell på syv meter, og at de mauriske terrassene er restaurert til sin opprinnelige form. Planteartene som pryder hagen kommer fra Australia og Sør-Afrika, og er valgt på en slik måte at det alltid skal blomstre uansett årstid. Johanna og Johannes ønsker å dele eiendommens skjønnhet med andre.

- Vi følte at vi måtte dele dette med folket, sier Johannes Klein og konen Johanna Schreuder idet de tar i mot oss. Det hollandske ekteparet kjøpte tomten i 1996, og i 2002 dannet de Klein Schreuder stiftelsen og oppførte Comunidad Valenciana som eier av tomten. Dermed er driften sikret for all fremtid. Bak den unnselige inngangsporten skjuler det seg nemlig en hel park, en botanisk oase bestående av palmelund, rosehage, appelsinplantasje og frukthage. Inniblant de botaniske underverkene finner vi store og små skulpturer.

- I og med at vi ikke har barn og dermed arvinger, bestemte vi oss for å danne en stiftelse, sier Johannes som selv har designet både hus og hage.

Huset er herrskapelig og bygget i andalusisk stil. Det var det første som ble gjort når ekteparet kjøpte tomten, forruten å rydde den for døde appelsintrær.

- Hele appelsinlunden lå i brakk, sier Johannes, alle appelsintrærne var døde. Men det spreke ekteparet lot seg ikke skremme, og gjorde en tomteinvestering de ikke angrer på.

- Naboene trodde vi skulle anlegge rullebane, sier Johannes og peker på gangveien nedenfor utstillingsplassen. En lang gangvei med store hengeplanter ligger som en hovedferdselsåre i parken, og kunne nok i sin opprinnelse minne om en småflyrullebane. I dag vil den nok heller betegnes som en allé, med nydelige hengeplanter og busker, og med Puig Campana fjellet i den fjerne bakgrunn. Parken er idyllisk, velstelt og vakker. Plantene i hele parken er godt merket med artens navn. Små avstikkere gir plass for hele 21 skulpturer av forskjellig art, stort sett i jern og bronse. De tilhører ekteparets private samling, og representerer deres filosofi om at kunst ikke trenger noen forklaring og at mennesket eller dyret er tilstrekkelig som emne.

Vi beveger oss videre innover hagen, til moralunden.

- Har du smakt mora noen gang, spør Johannes og blir overrasket av svaret, – jøss, du er den første besøkende som har svart ja på det. Alléen fører oss inn i moralunden, bestående av 60 trær med mørkerøde morabær. De er søte av smak og Johannes inviterer gjerne gjestene til å plukke moras med seg hjem.

- Vi har ikke tid til å plukke dem. Hvis du vil ha må du plukke dem selv, sier Johannes og smiler. Johanna løper litt til og fra, hun har andre gjester å ta seg av også. Stedet er populært blant lokalbefolkningen.

På en liten høyde ved siden av moralunden finner vi palmehagen. Nøyaktig hundre palmer står på rekke og rad og danner en sval og skyggefull lund. Ekteparet har flere gartnere til å gjøre grovarbeidet, mens de selv tar hånd om vedlikeholdet av plantene. Tyve mål med tomt krever sitt, og ekteparet har så og si fulltids jobb med hagestell. Det er ikke bare bare å skulle stelle 400 rosebusker, 100 palmer, 60 morabær, 400 sypresser og 1000 ligustere, og i tillegg diverse antall planter.

- Jeg vil vise deg rosehagen vår, sier Johanna. Over 350 rosebusker i blomst omkranser “Kjærlighetsdansen” av Antonio Marí, en skulptur bygget etter vertskapets ønsker. Flere av skulpturene tilhører vertskapets private samling, mens andre er på midlertidig utstilling.


I sommer var Johanna og Johannes på reise i Italia og besøkte blant annet Siena. Der oppdaget de en utstilling som viste en invasjon av stålinsekter, laget av den koreanske kunstneren Daeyoung Kang.
Kunstnerens tanke bak insektenes invasjon er at virveldyr, fisker, fugler og reptiler er i ferd med å dø ut, så sant de ikke gjør nytte for seg som mat, husdyr eller forsøksdyr for menneskene. Insekter, særlig når de kommer i store grupper, viser seg å være ganske motstandsdyktige mot mennesker. Slik kan de hevne seg på menneskene. Dessverre blir det nå vanligere å spise insekter også. Og hvis insekter blir fremtidens matkilde for mennesker, går det vel så som så med hevnen.
- Innsektene sto i et stort rom, et femtitalls innsekter. Og nysgjerrig som jeg er så kunne jeg ikke la være å kikke inn. Da jeg fikk se skulpturene, og fikk høre historien bak, ble jeg så begeistret at jeg ville ta med meg herligheten hjem, sier Johannes og smiler. Ekteparet ville gjerne vise denne utstillingen i skulpturparken, men det var dessverre ikke økonomisk mulig. Daeyoung Kang har i en svært raus gest likevel donert to av sine insekter til skulpturparken. Disse inngår nå i den permanente utstillingen og kan beundres i hagen.

Hagen består av åtte hundre meter med gangveier, og en full runde tar fort tre kvarter skal man ha med seg alt av sansesinntrykk. Har man barn med seg, tar det garantert lenger tid. Den store hesten som ligger i hagen er barnas favoritt. Dette er en metallfigur som barna elsker å ri på. Ellers er det store arealer til fri utfoldelse for barna. Parken er åpen for publikum hver søndag mellom 10 og 14, og koster 3 euro per person.

Ønsker du å besøke parken på en ukedag må dette avtales på forhånd på telefon: 966860230. Det er også muligheter for arrangementer, slik som bursdagsfeiring, selskaper, bryllup og kulturarrangementer. For mer informasjon se: www.klein-schreuder.com

Kommentarer