Spanjolene har dobbelt så høyt forbruk av salt enn anbefalt av Verdens Helseorganisasjon WHO. I gjennomsnitt spises det 10 gram salt per innbygger, hvorav 80% er ”gjemt” i ferdigprodukter.
WHO anbefaler maksimum 5 gram salt per dag for å holde blodtrykket stabilt (under 140/90 mmHg) og unngå hjerte- og karsykdommer. Det er dog viktig at kroppen får salt, da saltet bidrar til å regulere kroppsveske, opprettholde pH-verdier og oppnå muskelavslapning. – Overforbruk av salt og lavt forbruk av potassium, noe som er et problem i den vestlige dietten, kombinert med overvekt og stillesittende liv, har økt problemene med forhøyet blodtrykk, sier Dr. Nieves Martell. Eksperter advarer mot den generelle oppfatningen der salt forbindes med brød og saltbøssen, når virkeligheten er at 80% av saltet kommer fra ferdigmat og boksemat. Det er også en generell oppfatning at kokt skinke inneholder mindre salt enn Serranoskinke, eller at søt mat som kjeks og kaker ikke inneholder sodium. – Det aller sikreste og sunneste er å bruke ferske matvarer i stedet for ferdigmat som ofte har et høyt saltinnhold som konserveringsmiddel, sier Dr. Francisco M. Adán Gil, presidenten ved Fundación HTA og forfatter av SEH-LELHA informasjonsbøker. På enhver innholdsfortegnelse, kan du gange sodium-innholdet med 2,5 for å få det reelle saltinnholdet i produktet. – En fin måte å venne kroppen til mindre salt er å gradvis, dag for dag, redusere saltet i maten, til man har et forbruk på 1,5 gram per dag (en klype salt). Man kan heller smakstilsette maten med krydder og sitron, sier Dr. Adán Gil.
Kommentarer
Legg inn en kommentar