Gå til hovedinnhold
Middelhavskost på gresk vis
Varme, solskinn og
god mat er elementer for det gode liv. Vi som bor rundt Middelhavet er
bortskjemte, og vi lar oss gledelig skjemmes bort. Her finnes et ubegrenset
utvalg av førsteklasses råvarer, noe som gjør det svært enkelt å leve etter
prinsippene i Middelhavsdietten. Det spanske kjøkken er utsøkt i så måte, men
det finnes også andre Middelhavsland som lever opp til forventningene. Vi har
prøvd ekte gresk mat på den greske tavernaen El Greco.
Restauranttilbudene er uendelige i Spania, og spesielt ved
Costa Blanca som er preget
av turisme året rundt. God mat er en del av den
helhetlige opplevelsen under oppholdet i utlandet. Man vil gjerne prøve stedets
spesialiteter. Middelhavskost regnes som verdens beste kosthold. Matkurvens
innhold er den samme fra land til land, men de tilberedes på forskjellig vis og
med forskjellige krydderier og smaker. Det greske kostholdet, og særlig det
kretiske, regnes som ett av de sunneste i Europa. "Det er mørkt,
bare stjernene kaster sitt lys denne sommernatten. Luften er tørr og varm,
silkemyk, den føles som fløyel på kroppen. Hele familien med foreldre,
besteforeldre og søsken sitter rundt bordet ute på den store verandaen på
sommerhuset på øya Salamis, øya nærmest hovedstaden Athen hvor jeg ble født
tidlig på 60-tallet. Fra grillen kommer en intens duft av dorade og oktopus og
bordet er dekket med utallige små tallerkener med "meze". Gresk salat
med deilig hvit fetaost og tørket oregano, kjempebønner i tomatsaus, kalamari,
reker saganaki, lammekeftedes
krydret med mynte og anis, den obligatoriske
tzatziki, auberginer papoutsaki, fylte vinblad og paprika, løvtynne skiver av
frityrstek zucchini, kikertekroketter..." Det er slik Fedon Lindberg
selger oss sitt barndoms hjemland Hellas i boken "Helt Gresk".
Fristende høres det jo ut, og intet skal være uprøvet! I Villamartin utenfor
bykjernen i Torrevieja ligger den greske tavernaen "El Greco".
Restauranten er ikke til å ta feil av. Gresk skrifttype i blått skilter med
"El Greco" i store typer. Man kan velge å sitte inne eller ute på
lukket eller åpen terrasse. Innehaveren Beni ønsker oss velkommen. Det spilles
gresk musikk over høyttaleranlegget, som gir en god stemning. Musikken spiller
en stor rolle i Benis familie. Selv er han fra Serbia og kona Nadia fra
Bulgaria. Begge har de greske aner, og vokste opp like ved grensen til Hellas. - Jeg elsker gresk
musikk. Begge er vi oppvokst med greske tradisjoner og gresk mat, så det var
naturlig å velge gresk kjøkken når vi åpnet restauranten for tre år siden, sier
Nadia som er kokken på tavernaen. Hun og mannen er omgjengelige mennesker,
blide og hyggelige, og begge elsker de å danse etter greske rytmer. Mann og
kone svinger seg gjerne mellom bordene når stemningen tillater det.
- Ofte er det gjestene
som begynner å danse og lage fest i lokalet, sier paret som betjener gjester
fra både fjern og nær.- Folk kommer fra
Benidorm for å spise gresk mat hos oss, sier Beni, - tilbudet av gresk mat er
lite her på kysten. Vi kan bekrefte at det i en radius på 10 mil ikke finnes
andre som serverer gresk mat. Beni har ansvaret for
serveringen, mens kona tryller frem greske og balkanske retter på kjøkkenet.
Mens Beni serverer de andre bordene med de deiligste retter, forbereder kona
greske overraskelser til oss. Først får vi servert en gresk salat, og pitabrød
med tzatziki. Forruten grønt, inneholder salaten svarte oliven, fetaost og godt
med jomfruolje, slik en gresk salat skal være. Fetaosten er noe annet enn den
du får kjøpt på boks på supern. Den er både mildere på smak og har en tørrere
konsistens, kvalitetsforskjellen er tydelig. Tzatzikien er også mild i smak.
Dette er en dip, og da snakker vi ikke Maaruds tzatziki-dip. Den er laget på gresk
naturyoghurt, agurk og hvitløk. Denne dippen, eller sausen, setter et friskt
preg på maten og kan fint brukes til både grønnsaker, kjøtt og fisk. Hovedretten består av
moussaka og parillada de carne (grillkjøtt). Moussaka er grekernes svar på
italienernes lasagne. Her brukes ikke pasta, men aubergine, tomatsaus og kjøttdeig
av lam. Den har form og utseende som en lasagne, men smaker helt annerledes.
Det kan trygt fastslås at moussakaen ved El Greco er veldig god, og vel verdt å
prøve som hovedrett. Etter moussakaen får vi hovedrett nummer to. Et stort fat
med kjøtt i alle former og varianter. Alt er grillet over åpen ild. Typiske
balkanske pølser, lammekoteletter, og ellers alt hva sesongen har å by på av
ferskt kjøtt. Kjøttet ligger på en seng av pommes frites a la juliana
(tyntskårede/strimlede poteter). Med retten følger en liten skål med tzatziki
og en auberginesaus. Tzatzikien setter et friskt preg på kjøttretten.
Auberginesausen har en god og mild smak med en deilig fløyelsaktig konsistens,
en perfekt kombinasjon med kjøtt. Det er store porsjoner
mat de serverer ved El Greco, og meget velsmakende. Desserten blir det rett og
slett ikke plass til, til tross for at matkartet frister med baklava. Dette er en kjent tyrkisk dessert som også er mye utbredt i tidligere osmanske områder, samt i Sentral-Asia og Sørvest-Asia, og andre steder der det bor mange tyrkere.
Den består av flere tynne lag med filodeig, fylt med nøtteblanding og trukket i honning eller sirup. Egentlig altfor godt til å takke nei, men det
får bli ved neste besøk. Menyen for neste gang er allerede avgjort: en god
porsjon moussaka, etterfulgt av baklava og en sterk expresso. Heretter blir det
jevne stevnemøter med Fedons elskede kjøkken!
El Greco ligger på Centro
Comercial Los Dolçes i Villamartin, tre minutter fra Zenia Boulevard. Det er
godt med parkering utenfor i gaten.
Kommentarer
Legg inn en kommentar