Spanske oster

Når man er på ferie er stedets mat en del av ferieopplevelsen. Ost er en av de aller viktigste matgruppene i Spania. Variantene er mange og smaken avhenger av om de er laget på ku-, sau eller geitemelk, og om de har kort eller lang lagringstid.

 



Ost er ett av de laktoseproduktene som konsumeres mest i hele verden, og spesielt i de syd-europeiske landene. En studie utført av TNS Worldpanel viser at spanjoler bruker mer enn 144 millioner euro årlig på ost. I gjennomsnitt spiser spanske familier 2 kilo ost i året.

Geit, sau eller ku
Det sies at osten ble oppdaget av en arabisk handelsreisende på vandring gjennom ørkenen. På ryggen hadde han en sekk laget av saueskinnsmage. I denne sekken hadde han melk. Med ørkenens sol og varme, ble sekken overopphetet hvorav melken surnet og ble til en tykk masse. Sett bort fra gamle fabler, vet man i dag at for å lage ost trengs det melk, salt og bindingsmiddel.

Kumelk er den mest brukte melketypen, spesielt i Cataluña, Balearene, Galicia og Cantabria. Ellers er det vanlig å bruke både sauemelk og geitemelk i fremstillingen av ost. Ost laget på sauemelk er typisk for regionene Castilla León, Castilla de La Mancha, Baskerland og Navarra. Mens i Valencia, Murcia, Andalucía, Extremadura og Kanariøyene er det mest vanlig med geitost, ikke brun slik vi kjenner den fra Norge, men hvit med forskjellige smaksstyrker etter hvor lenge de har vært lagret.

Kortere og lengre lagringstid
Det finnes et uendelig antall oster i Spania med forskjellige smaker og konsistens, noe som avgjøres av melketype og lagringstid.

Ferskost (queso fresco) er ikke en lagringsost, og er derfor bløtere og mildere enn lagringsoster. Den har også korter holdbarhetstid, mindre fett og inneholder mye vann.

Oster som er lagret mellom 15 og 30 dager kalles bløtost (tierno) og er mild i smak.

Oster som lagres i 2 til 3 måneder kalles semilagret (semi curado), og har en noe kraftigere smak enn bløtosten. Den er også tørrere og fastere i konsistensen.

Er osten lagret i 4 til 7 måneder kalles den for moden ost (curado). Denne type ost har ofte en fettprosent på 70%, og er kraftig i smak.

Viktig næringskilde
Næringsstoffene i ost er ganske likt næringsstoffene i melk. Vanninnholdet i ost og melk kan dog variere veldig da modningsprosessen gjør at osten tørker med tiden. Vanninnholdet blir mindre, og fettinnholdet desto større. Dette gjør at ost er rik på proteiner, kalsium, fosfor og A-vitamin. Dette er alle næringsstoffer som er viktige for skjelett, negler og tenner. I tillegg er det godt for muskulatur og organer, og en viktig kilde til energi. Fettinnholdet i ost varierer mye, alt fra 10% i fersk ost til 60-70% i modne oster. De modne ostene inneholder også mer sodium.

Kommentarer