Mange søker sol og strand også når man skal ut og spise.
Ofte bringer strandpromenaden et tilbud av varierende kvalitet der turistmenyer
preger bildet. På strandpromenaden i Albir fant vi et unntak som bekrefter
regelen. Tulipan Blau serverer førsteklasses Middelhavsmat med en kvalitet som
overgår det meste.
Helt nede i strandkanten ligger 4-5 restauranter på rekke og
rad, alle med forskjellig kjøkken fra ekte Middelhavsmat til hollandsk og
amerikansk kjøkken. Vi gjør det enkelt og velger den første i rekken, Tulipan
Blau. Bordene utenfor på promenaden er opptatt.
Solhungrige nordmenn bekrefter regelen om at sol, hav og mat går hånd i
hånd. Rettene som serveres ser nydelige ut, store porsjoner delikat anrettet på
store ovale fat.
Eieren Juan Bautista García Alfaro ønsker velkommen, og
frister med husets vin. Ingen hvilken som helst vin, men eksklusiv Crianza fra
Finca la Estacada i Cuenca. - Her i området finnes vinen kun hos oss, siden jeg
som distributør har eksklusivitet, sier Juan Bautista og forteller at vinen
ikke finnes å få kjøpt på butikk. Ønsker man det, kan man gjerne få kjøpt med
seg hele esker hjem fra restauranten, og dét til halv pris av vinkartet. Mens
vi studerer vinkartet, et veldig forseggjort sådant, blir vi anbefalt forretter
og hovedretter.
- Vår spesialitet er hvitløksreker og salat med avokado og
reker, sier Juan Bautista. Det ytes en personlig service, og hjemmefølelsen
preger restauranten. Den innerste delen er i varmt treverk, og et titalls bord
er oppdekket. Behagelig musikk spilles over anlegget. Delen som før var en
lukket terrasse, er gjort om til inneområde, men med mulighet for å åpne taket
på hete sommerdager. Veggene er kledd med lette gardiner som lar lyset gli inn.
Terrassevarmere og en elektrisk peis gjør det godt og varmt på vinterstid. Mens
spanjolene helst spiser 100% innendørs, søker de norske gjestene, som utgjør
80% av kundemassen, lys og ute-atmosfære.
Juan Bautista snakker norsk med gjestene. Siden desember i
fjor har han gått på norskundervisning ved Den Norske Skolen i Alfaz del Pi.
Han skryter uhemmet av norsklæreren, den autoriserte tolken Miguel. - Jeg har
lært utrolig mye på veldig kort tid. Miguel har et usedvanlig godt pedagogisk
opplegg, forteller Juan Bautista som praktiserer språket hver eneste dag på
arbeidsplassen. - Hver gang jeg kommer hjem etter undervisningen, påpeker kona
mi hvor glad og opplagt jeg virker, ler Juan Bautista mens han understreker at
han simpelthen har det kjempegøy på språkskolen.
Det luker herlig hvitløk idet vi får servert våre forretter.
Store reker freser i olivenolje, og en stor salat frister med fersk avokado og
ferske reker med en lett "salsa rosa" dressing. Kombinasjonen av
avokado, reker og salsa rosa er uslåelig. På det lille leirfatet ligger rekene
rykende varme, med stekt hvitløk som et naturlig tilbehør. En liten guindilla
(chili) setter et pikant preg på retten. Den gode sausen maner til hyppig
brød-dypping, ja, det er obligatorisk spansk manér å dyppe brødet i
hvitløkssausen. Og husk, den ekte spanske matopplevelsen får man når man deler
på matrettene!
Hovedrettene består av husets spesialiteter som er ovnsstekt
lammelår og helstekt flyndre. Begge deler har et iøynefallende delikat
utseende. Etter første prøve finner vi at smaken lever opp til utseendet.
Lammelåret med tilhørende saus og tilbehør er utsøkt, men flyndren hover inn
alle terningkast. Det gyldenbrune ytre avslører et hvitt, ferskt og saftig
kjøtt som bare en førsteklasses fersk fisk kan gi. Overøst med rikelige mengder
smeltet smør smaker flyndren himmelsk. Selv en ihuga kjøtteter ville konvertert
til havets delikatesser med en slik anretning tilgjengelig. Det er sjelden å få
servert så god fisk, selv på gode fiskerestauranter. Ofte kan fisken være litt
tørr, men hos Tulipan Blau er den stekt akkurat "al punto". Begge rettene er anrettet med blomkål i
bearnaisesaus, potetgrateng og rødbetmos. Sistnevnte gir et snev av sødme til
rettene.
På kjøkkenet jobber to kokker, Mercedes og Jesús, som sammen
tryller frem "mesterverk a la carte". Jeg får lov til å ta bilde av
Jesús i det han anretter desserten, en crepe suzette toppet med karamellsaus og
en kule vaniljeis. Karamellsausen har en stor andel appelsinsaft i seg som gir
hele retten et friskt preg. Sammen med vaniljeisen, ble desserten prikken over
den avsluttende i´en.
Skal vi dra en oppsummering av matopplevelsen, må det sies
at maten er utmerket, prisene gode og servicen eksellent. Chapó! (et spansk
uttrykk som brukes for å uttrykke beundring eller godkjenning).
Kommentarer
Legg inn en kommentar