Velislavs bibel - den første tegneserien

Verden er full av superhelter. Tegneseriene er litteraturens avstikker, grafikken blir stadig bedre og budskapet sterkere. Hvor lang tid tilbake kan tegneseriene dateres? Langt, langt tilbake!


Noen mener at den første tegneserien var Velislavs bibel. Dette er et manuskrift fra det 14. århundret med 747 illustrasjoner som forteller det gamle testamentet. Grunnen til at denne boken ble laget, var den utbredte analfabetismen på den tiden. Og for å kunne forkynne det gamle testamentet på enklest mulig måte, valgte de å gjøre det i form av tegninger.

De mer moderne tegneseriene så sitt lys i New York i 1895, da New Yorker World publiserte en serie illustrasjoner på den amerikanske markedet. Det var Richard F. Outcault som tegnet serien som ble trykket med navnet "At the Circus in Hogan´s Alley". Serien besto av en rekke karismatiske figurer, hvorav hovedpersonen var en ung asiatisk jente med blå kjole.

Det gule barnet
"The Yellow Kid" ble neste tegneseriestripe til å se dagens lys i mulighetenes land. I 1896 lanserte New York Journal "The Yellow Kid" av Willam Randolph Hearst. Historien i denne tegneserien var basert på datidens fattigdom i USA, der en gutt levde i kummerlige kår i en storby preget av materialismens og forbrukets makt. Serien ble tatt godt i mot i New York, og det ble nærmest startet en bevegelse mot den negative utviklingen. Det er her uttrykket "gul presse" oppstod, et uttrykk som refererer til den nedsettende sensasjonspressen.

Historien om den fattige gutten fikk en brå slutt i 1898 da forfatteren bestemte seg for å legge tegneserien tilside og gjøre andre ting. Han blir regnet som den moderne tegneseriens far, der kritikk og illustrasjonens makt er viktige punkter i verdens informasjons- og nyhetsbilde.

Kommentarer