Vi fant et lite sted midt i Albir, med fem bord og en liten
meny med "kosemat". Og med kosemat mener jeg enkelt og greit fondue,
nordmenns eneste tilnærmelse til spanjolenes deling av mat.
På bordene står fonduegrytene klare. Assosiasjonene går
tilbake til 80- og 90-tallets lørdagskvelder med familie-fondue. Kjøtt i små
terninger tredd på spyd for så å fritteres, og for de riktig avanserte:
brødterninger dyppet i smeltet ost med tilhørende rødvin. Sjokoladefondue var
ikke "oppfunnet" ennå, men gjett om den ville fått ben å gå på!
Menykartet viser tre typer fondue: kjøtt, fisk eller
grønnsaker. Til kjøttfonduen brukes en kraftig kjøttkraft i stedet for den
sedvanlige oljen. Det er noe innhaver Ana lærte under sitt opphold i Holland,
der fondue er veldig vanlig.
- Jeg jobbet i en fonduerestaurant i Amsterdam, og der
brukte vi alltid kjøttkraft laget på huset, sier Ana og forteller at fonduen da
blir sunnere, mer smakfull og fri for os og lukt.
Ideen med kjøttkraft kan faktisk dateres tilbake til det
historiske Kina. Retten heter der Huo Kuo, eller internasjonalt kjent som
Fondue Chinoise.
Det er flere forretter å velge mellom. Fra quiche lorraine
til minisalathode med blåskimmelost og nøtter, til salat med røkelaks og fersk
ost. Vi velger sistnevnte.
Røkelaks og fersk ost er den perfekte kombinasjon, lett akkompagnert av feldsalat
i vinaigrette.
Går du på fonduerestaurant så er valget av hovedrett ganske
enkelt kjøtt, fisk eller grønnsaker. Fondue er det som gjelder. Ideen med kjøttkraft høres forlokkende ut,
og bør prøves. Vi får servert tre typer kjøtt i terninger: okse, kylling
og svin. Standard tilbehør er salat og ovnsstekte poteter, og selvfølgelig brød
med allioli. Ana har rett i at kjøttet blir mer fyldig på smak, lettere og
mørere enn med frityrolje.
Også barna synes at fondue er koselig og en morsom måte å
spise på. Spesielt sjokoladefonduen vekker oppmerksomheten. Her serveres
forskjellig frukt i terninger, samt marshmallows, sammen med flytende varm
sjokolade. Retten er enhver søtmons sin favoritt, jordbær med sjokolade, ananas
med sjokolade......nærmere himmelsk kommer man ikke! Man får valget mellom mørk
og hvit sjokolade, alt etter hva du foretrekker. På menykartet finnes også
andre desserter som oste-iskake med Baileys, men sjokoladefonduen slår kaka!
Ana driver restauranten sammen med sin datter Claudia. Ana
er kokken og Claudia servitøren. Det er en liten restaurant, 3 bord inne og 4
bord ute på terrassen. Det er akkurat passe stort for mor og datter, som ønsket
å drive noe sammen.
Restauranten åpnet ved juletider i fjor. Ana forteller at de
har flest utenlandske gjester. For spanjolene er fondue noe ukjent ennå. For
nordmenn og skandinavere generelt er fondue velkjent fra flere tiår tilbake i
tid. Det er vel omtrent den eneste retten der nordboere faktisk deler på maten
på lik linje med spanjolene. Og hva er vel koseligere enn å dele på maten!
Derfor blir fondue sett på som kos. Og kosen egner seg like godt for liten som
for stor.
Ana og Claudia har bragt et nytt konsept til Albir. De er
den eneste fondue-restauranten i mils omkrets. De utgjør en nisje i markedet,
som fortsatt er ukjent blant den spanske befolkningen, men som europeere
generelt er vant med.
Restauranten ligger sentralt til i Calle Johan Sebastian
Bach, bare et steinkast fra strandpromenaden, like ved Camping Cap Blanch. Det
er godt med parkeringsplasser i gaten. Restauranten holder åpent tirsdag til
søndag fra kl. 13.00.
Kommentarer
Legg inn en kommentar