Snakk om å være på rett hylle - blant Muga, Protos og Marias tårer! Årelange tradisjoner konsentrert i de edleste dråper. Hylle opp og hylle ned, flaske på flaske av kun det beste fra Rioja og Ribera del Duero. Det er akkurat det du finner på den nye vinbaren i Altea: Vino Bar Juan Abril. Den ligger på strandpromenaden med inngang fra carreteraen, i fløkt med restauranten med samme navn - samme eier, men to konsepter!
I april utvidet Juan Abril lokalene med en vinbar som
ligger i fløkt med restauranten på strandpromenaden i Altea. Vinbaren er den
første i sitt slag og i sin klasse i området. Foruten vin får du her små
aldeles nydelige tapasretter, alt fra montaditos (smørbrød med diverse
pålegg/retter) til små cazuelas (gryteretter). Eller hva med en minihamburger
av oksekinn som formelig smelter på tungen?
Juan Abril er kjent for å holde en litt høyere klasse,
med eksklusive retter og gode viner. Men ikke dertil eksklusiv regning,
prisleiet er overkommelig og heller mer over i kategorien moderat. Personlig
synes jeg det er å foretrekke å betale et par euro mer og få en smaksopplevelse
som setter seg på minnet som et gastronomisk referansepunkt.
Lokalet er moderne, dekorativt og koselig. Rolig
belysning forenes med dagslyset fra de store vindusflatene, selve
eksponeringsområdet for vinbarens edle dråper. Bodegaen er en avlukket liten
nisje med dekorative hyller fylt med hvite, rosa og røde "caldos".
Ved forespørsel kan måltidet eller vinsmakingen gjerne foregå her. Et eikefat
og to barstoler er øremerket formålet. Ellers i lokalet er det lave bord med
tilhørende taburetter eller høye bord med barstoler. Hvert bord er utstyrt med
en kurv med bestikk, noe som taler et språk om enkle småretter i ledige
omgivelser. Og det er derfor vi er her, ikke bare for vinens skyld, men også
for maten restauranten, og nå vinbaren, er så beryktet for.
Som vanlig lar vi innehaveren komponere måltidet for oss.
Teorien slår sjelden feil, og gir innehaveren anledning til å eksponere det
beste baren har å by på. "Er det noe dere ikke liker?". Nei, her går
alt ned, og vi vet at vi er i kokkens trygge og erfarne hender (kokken er Juans
kone).
Først blir vi overrasket med en montadito med røkelaks
(alle spanjoler forbinder Norge med laks. Aldri før har jeg spist så mye av
denne fisketypen som her i Spania). Retten består av ristet brød med dressing
og laks overstrødd med gressløk. En liten salat kompletterer retten både
smaksmessig og visuelt. Det hele er delikat anrettet på avlange, hvite
tallerkener. Til retten får vi servert et glass Altea hvitvin fra Rioja, noe
som i seg selv nesten er en kuriositet da Rioja er best kjent for sine røde
viner.
Smaksopplevelsene bringer oss videre til en ny montadito
bestående av stekte grønnsaker for sesongen. Juan forteller at mange av stedets
grønne innslag kommer fra egen kjøkkenhage. Egenhendig lager han også sine egne
marmelader av tomat, fiken, nisperos og alt hva kjøkkenhagen bringer, ikke en
frukt går til spille. Og den lille dekorative tomatflekken som pryder
tallerkenen, er garantert ikke fra boks. Vinanbefalingen her er Borsao, en ung
rødvin fra Zaragoza.
Med den samme vinen kan man fint nyte neste rett, som er
en montadito med sobrasada og stekt vaktelegg. Det er svært selektive steder
man kan få servert denne type egg, og tro meg: de smaker himmelsk! Retten er
typisk for Murcia-regionen der Juan Abril er fra. Han er fra Calasparra, og
menykartet bærer preg av akkurat dét. Sobrasada er et typisk pålegg fra regionen,
og kan nærmest beskrives som smørbar chorizo. Her er det svinekjøtt og rødt
paprikapulver som utgjør hovedingrediensene.
Minihamburger av oksekinn. Noen sverger til halen, andre
til kinnet. Begge deler er mørt og svært smakfult. Dette er det svært få
spisesteder som serverer. Sist jeg fikk servert dette luksuskjøttet var på
fem-stjerners Michelin-restaurant i Rioja, så å finne dette på selveste
strandpromenaden i Altea er oppsiktsvekkende. Bedre hamburger enn dette sal man
lete lenge etter. Kjøttet er så mørt at det smelter på tungen, og
hamburgerbrødet er laget på huset. Retten akkompagneres av en rød Rioja ved
navn Men to Men fra Bodegas Antonio Alcaraz.
Avslutningsvis varter Juan opp med biff tartar, som
tilberedes ved bordet. Dette forsikrer oss om at ingrediensene er helt ferske
og førsteklasses varer. Til en slik rett er det svært viktig at man vet hva man
får, da det jo er snakk om rått oksekjøtt. Juan visper tartarsausen for hånd
til det dannes en tykk majoneslignende saus med flere smaksbringende
ingredienser. Deretter blander han møysommelig inn oksekjøttet og bearbeider
blandingen før han lekkert danderer retten på tallerkenen. Retten er aldeles
nydelig, og kan anbefales på det sterkeste.
Juan minner
samtidig om at han også lager en tunfisktartar. Også denne blir tilberedt med
førsteklasses ingredienser ved bordet. Vi tar hans lovord på alvor, og lover å
komme tilbake for ny matseanse ved nærmeste anledning. Juan Abril har et
menykart som ikke bør være uprøvet. Fire er allerede unnagjort, nå gjenstår
bare et tyvetalls.......
Kommentarer
Legg inn en kommentar