Grønt – nam eller
æsj?
De fleste av oss
foreldre har gitt barna våre grønne grønnsaker mens de var for små til å
protestere, og så har vi kjempet for at de skal fortsette å spise dem når de
har vokst til. Noen få synes at mørkegrønne grønnsaker er godt, andre spiser
dem fordi de har lært at vi trenger dem for å få i oss vitaminer og fiber, mens
mange mener at de er mødres og bestemødres torturredskap. Det finnes faktisk
mange voksne, intelligente kvinner og menn rundt omkring som nekter å spise
brokkoli, kål, bønner og andre grønne saker.
TEKST: UNNI FURSETH WARPE OG BENTE SDOLEM
Det er utrolig
hvor lite vekt som blir lagt på ernæring i undervisningen på skolen, i alle
alderstrinn. En halvtimes tid om matpyramiden er i hvert fall det mine barn har
hatt om dette temaet.
La oss ta den
vanligste grønne grønnsaken på middagstallerkenen, brokkoli. I 1995 inneholdt
brokkolien 75% mindre kalsium enn i 1940. Hvor mye er det igjen i 2015, tro?
Samme veien går det selvfølgelig med magnesium. Kalsium og magnesium er uhyre
viktige for kroppen vår, men mange tror at ved å spise en liten brokkolikvast,
som gjerne har vært kokt litt for lenge, så har de “gjort sitt”. Hva, en gang i
uken?
I USA mangler 80%
av befolkningen magnesium. Det er nok ikke riktig like ille i Norge, men at de
fleste mangler, er nok sikkert.
Magnesium regulerer mer
enn 325 ulike enzymer i kroppen. Disse er viktige for blant annet å produsere,
transportere, lagre og forbruke energi, for cellevekst og cellereproduksjon.
Magnesium er delaktig i utallige prosesser i kroppen og uten tilstrekkelig
tilførsel kan viktige funksjoner “stenge av”, og helsekonsekvensene kan bli
fatale. Magnesium virker muskelavslappende, sørger for overføring av
nervesignaler og nyttegjørelse av protein, produserer og transporterer energi
og assisterer enzymer med utallige kjemiske reaksjoner i kroppen. Noen leger og
forskere påstår til og med at surhet i blodet grunnet mangel på magnesium er
roten til de fleste sykdommer.
Nobelprisvinner Dr. Otto
H. Warburg fant ut at kreft kan komme av mangel på oksygen i cellene, og at
kreftceller trives i surt miljø. Klorofyll øker oksygeninnholdet i blodet og
hjelper å balansere pH-verdien i blodet.
Når det gjelder
beinskjørhet, tenker vi gjerne at det er en naturlig konsekvens av å eldes, men
det er ikke riktig. Vi mennesker, som er så perfekt skapt, har selvfølgelig
organer og skjelett som er ment å vare livet ut. Vi tenker ofte at det er
kalsium som skal til for å holde skjelettet sunt og sterkt, men magnesium er
like viktig. Kalsifisering er derimot for mange en fellesnevner for mange av
dagens sykdommer – hvis den forekommer i nyrene, får vi nyrestein, i blodårene
rundt hjertet fører den til hjerteinfarkt, i hjernen fører den til slag.
Når vi tenker på hvor
lite magnesium som er igjen i jordsmonnet, og dermed i grønnsakene vi spiser,
er det lett å forstå at vi trenger tilskudd på både magnesium og andre
vitaminer og mineraler. Det er rett og slett ikke fysisk mulig å spise nok mat
til å få i oss alt vi trenger av næringsstoffer. Vi spiser og spiser, men blir
syke av næringsmangel! Og selv om vi kan få tak i organisk mat som inneholder
mer av alt det vi trenger, spiser vi som regel for mye ferdiglaget og for lite
“ren” mat. Vi kan også ha for mye
kalsium i kroppen, og den hindrer opptak av magnesium. I tillegg virker stress negativt
inn på magnesiumopptaket, og ikke minst, medisinbruk.
Så vi ligger kanskje
ikke så veldig godt an, mange av oss.
Men det flotte er at det går an å snu denne tendensen! Det skal ikke mer
til enn et godt tilskudd som flytende klorofyll til for å gi kroppen det den
trenger av blant annet det livsviktige mineralet magnesium.
Flytende klorofyll
Helsegevinsten ved
å ta klorofyll i flytende form er enorm. Det styrker blodproduserende organer,
forebygger anemi og inneholder rikelig med oksygen i blodet. Klorofyll har også
antioksydante egenskaper, og forebygger tette årer, hjelper ved sårheling,
regulerer hormonbalansen, kroppslukt og fordøyelse. Og skal du ha en riktig
detox for kroppen, bruk klorofyll! Er du bekymret over fysiske aldringstegn,
kan klorofyll hjelpe da den har anti-aldring og anti-mikrobiale egenskaper,
samt at den styrker kroppens immunforsvar. I tillegg er klorofyll
fettoppløselig, og derfor et godt tilskudd ved slankekurer.
Hva er klorofyll?
For alle som
husker naturfagtimen på barneskolen, så lyder fotosyntese og klorofyll kjent.
Klorofyllet er det grønne pigmentet som absorberer sollys i plantene.
Klorofyllet forandrer så solenergien i det som kalles fotosyntese, der plantene
lager sin egen næring. Plantecellene oppbevarer sollyset og gir planten det
grønne pigmentet som er så sunt for mennesket. Naturen har sin finurlige plan
med alt!
Klorofyllets
molekylære struktur er usedvanlig lik hemoglobin som finnes i blodet vårt. Den
eneste forskjellen er at menneskeblodets kjerne består av jern, mens
klorofyllets kjerne består av magnesium. Denne unike egenskapen gjør at
klorofyllet har samme funksjon i blodet som hemoglobin. Dermed hører ikke
klorofyllet kun hjemme i naturfagtimen, men også i aller høyeste grad i
fagbøker om ernæring. Eksperter har nå kategorisert klorofyll som super-mat!
Noen av de viktigste funksjonene
Klorofyll
har den egenskapen at det fornyer røde blodceller og dermed regenererer kroppen
vår. Klorofyll inneholder levende enzymer som renser blodet og øker
oksygenopptaket. Den blodbyggende egenskapen gjør at klorofyll er rene
medisinen mot anemi som jo forårsakes av for lavt nivå av røde blodceller.
Studier viser at
klorofyll i stor grad forhindrer opptaket av skadelige giftstoffer i
tarmsystemet. Klorofyllet og dets derivat klorofyllin hemmer fordøyelsen av
procarciogener i kroppen, et stoff som omdannes til carcinogen dersom det
fordøyes i tarmen. Carciogener kan ødelegge ADN og føre til kreft og hepatitt.
Flere studier viser at klorofyll har preventive egenskaper i likhet med
cellegift da det forhindrer mutasjon av kreftceller. Det er også påvist at
klorofyllet kan redusere kreftsvulster.
De antioksydante
egenskapene i klorofyll er enestående, likeså dets høye innhold av vitaminene
A, C, E, K og betakaroten. Disse effektive radikalene nøytraliserer skadelige
molekyler og beskytter mot sykdommer forårsaket av frie radikaler.
Supermaten klorofyll fås kjøpt i enkelte helsekostforretninger og på nettet. Vær obs på sistnevnte da det finnes mange mangelfulle produkter på markedet. Se etter seriøse og anerkjente produsenter som for eksempel Natures Sunshine som har over 40 års erfaring med produksjon av kosttilskudd.