Antioksidanter er venner som vi må sørge for å få i oss masse av! De er
stoffer som kan motvirke den skadelige effekten av frie radikaler og redusere
oksidativt stress. Før vi snakker om hvor vi finner antioksidantene, skal vi ta
en titt på hva frie radikaler og oksidativt stress er.
TEKST: UNNI FURSETH WARPE
Frie oksygenradikaler produseres både ved påvirkning utenfra - for eksempel
i form av ioniserende stråling,
ultrafiolett lys, røyking, varmesjokk og legemidler - og når oksygen
forbrennes under stoffomsetningen i kroppen. Frie radikaler kan påvirke
arvestoffet DNA, proteiner, lipoproteiner, karbohydrater og store organiske
molekyler, samt at de kan føre til reaksjoner som medfører harskning av fett i
blant annet i cellemembranene.
Oksidativt stress oppstår når det ikke finnes tilstrekkelig antioksidanter
til å nøytralisere de frie radikalenes skadelige virkning. Når vi har nok
antioksidanter i kroppen, kan cellene motstå det oksidative stresset og ivareta
den optimale indre balansen.
Men frie radikaler er ikke bare negative. Cellene benytter seg av frie
radikaler til å sende signaler fra membranen til cellekjernen, og immunsystemet
tar dem i bruk for å drepe inntrengende bakterier og andre skadelige
mikroorganismer. Som med det meste, er det balansen som er viktig. Vi trenger
noen frie radikaler, men vi må sørge for å ha nok antioksidanter til å holde
kontroll på dem.
Antioksidanter forbrukes når de reduserer, eller uskadeliggjør, de frie
radikalene. Derfor må vi sørge for et fast inntak av antioksidanter, i tillegg
til kroppens egne antioksidantforsvar. Dette forsvaret forsøker å forhindre dannelsen
av frie radikaler, fjerne radikalene før de kan gjøre skade, reparere skader
som oppstår, fjerne skadede molekyler og motvirke mutasjoner. Dersom celler med
skadet arvestoff deler seg og formerer seg, kan det utvikles kreft. Derfor er
antioksidanter så viktige i forebyggingen av kreft.
NNR, Nordiska kostanbefalinger, av 2004, mener man at oksidativt stress
spiller en viktig rolle i alle inflammatoriske sykdommer (som leddgikt),
iskemiske sykdommer (som hjertesykdom og slag), kreft, AIDS, hemokromatose,
emfysem, magesår, høyt blodtrykk, nevrologiske lidelser (som multippel
sklerose, Alzheimers og Parkinsons sykdom), alkoholisme, sykdom relatert til
røyking og mange andre. Underskudd på antioksidanter kan dessuten medføre
tidlig aldring av huden, hjernen og indre organer. Så det er vel ingen tvil om
at vi må ta dette med antioksidanter svært alvorlig!
Hvor finner vi antioksidantene vi trenger?
Antioksidantene finnes i planteriket. Blant grønnsakene er grønnkålen den som inneholder mest. Dernest kommer chilipepper, rødkål, persille, artisjokk, rosenkål og spinat. Ingefær og rødbeter er de rotgrønnsakene som har mest antioksidanter, og blå poteter (opprinnelig fra Andesfjellene) har ti ganger høyere innhold enn vanlige poteter.
Antioksidantene finnes i planteriket. Blant grønnsakene er grønnkålen den som inneholder mest. Dernest kommer chilipepper, rødkål, persille, artisjokk, rosenkål og spinat. Ingefær og rødbeter er de rotgrønnsakene som har mest antioksidanter, og blå poteter (opprinnelig fra Andesfjellene) har ti ganger høyere innhold enn vanlige poteter.
Bær er berømte for sitt høye innhold av antioksidanter, og da spesielt de
som er blå og lilla, på grunn av det høye nivået av antocyaniner. I tillegg til
de vi kjenner godt fra Norge og Spania, som blåbær, solbær, jordbær, bjørnebær,
kirsebær, tyttebær og bringebær, er det brasilianske acai en spesielt god kilde
til antioksidanter. Indianerne i Amazonas kaller acai for "livets
frukt". Opplysningskontoret for Frukt og Grønt sier om Acai: Det mørke lilla bæret har
et høyt naturlig antioksidantinnhold. Açaí bæret inneholder mye kalsium og
protein. Samtidig er bæret rik på fiber, vitaminer, mineraler og mengden av de
sunne fettsyrene Omega 6-9. De sunne fettstoffene i Açaí gjør at
antioksidantene lett blir tatt opp i kroppen. Açaí er gunstig i forhold til
hjerte og karsykdommer. Det hevdes at Acai-bæret styrker immunforsvaret,
reduserer kolesterolinnholdet i blodet, og at det kan bidra til å utsette
aldringsprosessen.
Når det gjelder frukt, er granateple spesielt
rikt på antioksidanter. Sitrusfrukter, druer, plommer, ananas, kiwi og friske
dadler har også relativt høye verdier.
Det er også antioksidanter i nøtter, frø og tørket frukt. Valnøtten er den
som inneholder mest, så lenge du ikke fjerner den brune hinnen. Deretter kommer
solsikkefrø, aprikos og svisker. Legg merke til at rosiner har et lavere
innhold enn druer.
Noen drikker inneholder også antioksidanter. Juice av acai, blodappelsin og
blå drue inneholder mye, men ingen slår grønn te. Til manges glede har rødvin
antioksidanter takket være skallet på de blå druene, som er rikt på
antocyanider. Men det hører til historien at man kan ikke drikke nok vin til å
dekke behovet av antioksidanter, så den unnskyldningen holder ikke!
Ut ifra denne
informasjonen, kan sikkert alle finne en eller annen grønnsak eller frukt som
de liker og som kan tilføre de nødvendige antioksidantene. Men dessverre så har
menneskets grådighet ødelagt tilgangen på sunn mat. Jordsmonnet er utarmet, og
for å få frukten stor og fristende og fargerik, brukes det en masse
kjemikalier. Det er ikke alle som kan finne 100% sunn mat fra planteriket
lenger. Selv om vi skjønner at vi trenger grønnsaker, frukt og bær uten
hormoner, sprøytemidler og annen forurensning, er det ikke en enkel sak å finne
dem. Derfor tyr flere og flere til kostholdstilskudd for å sikre seg de
nødvendige næringsstoffene, uten gift.
Ifølge Mattilsynet,
inneholder 75 prosent av frukt og bær i norske butikker forurensning i form av
sprøytemidler. Mengden øker, siden myndighetene stadig hever de nedre grensene
og godkjenner nye sprøytemidler i maten vår. Myndighetene godkjenner flere
ganger i året nye typer sprøytemidler og større restmengde av hvert enkelt
stoff i maten vår. Derfor er mat som i fjor var forbudt, tillatt å selge i år.
Dette vet ikke folk flest. Og dette er i Norge, hvor man er ganske strenge! Det
er rester av sprøytemidler i storparten av frukt og bær som selges i Norge, og
forskjellen er liten på norske og utenlandske varer. Verstingene er jordbær, kirsebær, druer/rosiner og såkalt
«superfood» som gojibær. Salat, sitrusfrukter, bananer, epler og papaya kan
også inneholde mye rester. To rosinprøver inneholdt hele 11 forskjellige
sprøytemidler, i en prøve gojibær fant man 10 sprøytemidler. I 95 prosent av
både norske og utenlandske jordbær var det sprøytemiddelrester. En av de
utenlandske jordbærprøvene hadde 11 forskjellige sprøytemiddelrester, og en av
de norske hadde 8. Ganske skrekkelig, hva?
Etter noen års lesing
tenking, spiser jeg nå frukt for kosen sin del, og selvfølgelig helst
økologisk. For antioksidanter og andre livsviktige hjelpere, tar jeg Mistify,
et produkt fra Synergy WorldWide, datterselskap av verdensberømte Nature's
Sunshine. Mistify er fullpakket med tropisk kraft, smaker
godt og gir alle kroppens systemer en overveldende innsprøytning til beste for
helsen. En porsjon Mistify per dag kan bidra til å øke vitaliteten og energien,
og samtidig beskytte mot skadene som frie radikalers herjing forårsaker.
Antioksidanter bidrar som vi nå vet til å redusere inflammasjon i cellene og
bremse for tidlig aldring. Antocyaniner støtter hjerte-/karsystemet.
Essensielle fettsyrer bidrar til at fordøyelseskanalen fungerer som den skal.
Fytosteroler hjelper å holde kolestrolet på normalt nivå. Aminosyrer bidrar til
økt muskelaktivitet. Ha! Jeg blir glad bare jeg tenker på den!
Kommentarer
Legg inn en kommentar