Farger, spicy krydder og musikk. Mexico-feberen er over
oss som aldri før, men ofte er den ispedd litt Tex. Fusjonen er for så vidt
spennende, der Mexico møter Texas i matveien. Ønsker du dog en ren meksikansk
aften, så kan det være et vrient ønske. Dog finnes det enkelte steder som
ivaretar den ekte meksikanske matkulturen. Restaurante México i Torrevieja er
en av dem. Her får du akkurat hva du leter etter av farger, spicy krydder og
musikk.
Helt ned mot sjøkanten i Torrevieja finner vi en idyll
med 5-6 restauranter på rad. Alle med terrasser ut mot havet. En av dem er
Restaurante México. Den fargerike fasaden stikker seg ut, glade farger som vi
forbinder med den sør-amerikanske landet. Innehavere er det spansk-meksikanske
paret Antonio og Mari Carmen, og kjøkkenet er 100% meksikansk.
Interiøret i restauranten er også fargesprakende.
Taklampene er morsomme sombreros, servietter og duker matcher serviset med hver
sin farge som representerer hele den meksikanske fargepaletten. Det lyder svak
musikk over anlegget, alt fra Luís Miguel til tradisjonell mariachi. Mari
Carmen ønsker velkommen. Hun er selv fra Mexico, og kan i detalj forklare hver
eneste rett som serveres. Hun vil at vi skal prøve litt av hvert. Den ene
småretten etter den andre finner veien til bordet, og innbyr til fest for
sansene, fra det visuelle til duft og smak.
Starten på måltidet er nachos med guacamole.
Avokadodippen er laget på huset. Den friske grønnfargen ser fristende ut, og
smaken av fersk avokado er så avgjort det beste tilbehøret til de salte
nacho-chipsene.
Den første retten vi får servert er frijoles charros, en
bønnesuppe med fersk avokado og knuste nacho-skjell oppi. Deretter får vi tacos
fritos. Ingen av rettene er krydret sterkt, for det spicy krydderet blir
servert separat i form av sauser: salsa blanca, grønn tomatsaus og chilisaus. På
den måten kan du få det akkurat så sterkt du vil.
Neste rett er chilaquiles. Dette er det vi for enkelhets
skyld kan kalle enchilada, fylt med kjøtt og grønnsaker og deretter bakt i
ovnen med tomatsaus og rikelige mengder ost. Den sprø overflaten setter en
ekstra spiss på denne typiske retten. Alle retter serveres med litt salat som
dekorasjon. Kokken og innehaveren, Antonio, er nemlig fransk chef med 25 års
erfaring i bransjen, og følger de franske tradisjonene med dekorering av
rettene. Men ellers er selve rettene 100% meksikanske.
De to første rettene var bare innledningen, litt
snacks
for å vekke appetitten. Nå kommer hovedrettene på rekke og rad. Kylling i grønn
saus (salsa verde). Kyllingen er dandert med en mos av søtpotet (camote).
Retten etterfølges av kylling i mole-saus. Mari Carmen kan fortelle at sausen
er veldig typisk meksikansk og inneholder hele 40 ingredienser, deriblant
kakaobønner og kanel. Sausen har sin historie som går tilbake til 1685 da en
gammel nonne i Puebla uttrykte "Que bien mole, madre" for å bedømme
sin medsøsters kokekunst. Sausen ble laget i anledning den nye biskopens
ankomst, og fikk navnet mole.
Fajitas er et velkjent måltid blant nordmenn. Fajitas er
en type pannekaker laget på mais som fylles med kjøtt og grønnsaker. Ved
Restaurante México serveres pannekake og fyll hver for seg, slik at hver enkelt
lager sin egen fajita med valgfri saus og sterkhetsgrad.
Ar tequila er et viktig innslag i meksikansk kultur er
det vel ingen tvil om. Kanskje er du selv tilhenger av denne brennevinen i form
av shotglass, men sjelden i form av en dessertkake. Retten heter tres leches da
sausen, som kaken er
dynket i, inneholder kondensert melk, kremfløte og konsentrert
melk toppet med tequila. Den søte smaken av kake og melk gir en interessant
kontrast til den skarpe smaken av tequila, og desserten smaker definitivt bedre
enn den høres ut.
Det er ingen fare for å gå sulten fra Restaurante Mexico.
Matkartet byr på et hav av meksikanske retter. Gi deg i kast med kokkens
anbefalinger, og du vil få den ekte meksikanske matopplevelsen du ikke vil
finne noen andre steder.
Kommentarer
Legg inn en kommentar