Bioparc i Valencia

I den vestlige enden av Turia-parken i Valencia finner vi Bioparc. Dyreparken er på 100 mål, og huser i alt 4000 dyr av 250 forskjellige arter.


Dyreparken åpnet i 2008 som en etterfølger til Zoo de Víveros de Valencia, som stengte sine dører i 2007 etter 42 år i drift. Noen av dyrene ble overført fra den nedlagte dyrehagen til den nye storsatsingen i Valencia. Bioparc er en afrikansk savanne i utkanten av bysentrum. Inngangspartiet er litt unnselig, og ingenting annet enn GPS´en markerer at vi faktisk befinner oss utenfor Bioparc. Lange køer kommer til syne. Fem billettluker betjener de besøkende. Noen har helårspass, og passerer lett barrierene. Andre har reservert og passerer like enkelt, mens resten venter på å kjøpe inngangsbilletter i luken.


Vel inne i parken begynner den afrikanske savannen å åpenbare seg. Et nett av veldig forseggjorte stier bringer deg gjennom fire typer habitat: ørken savanne, våtmark, ekvatorial afrikansk skog og Madagascar. Det første man kommer til er Madagascar. Dette er et lukket utendørsområde med frittgående lemurer. De svinger seg i trærne og tar gjerne en kjapp fotoseanse med de besøkende nede på bakken. Området er vakkert med kunstig fossefall, grønne berg og store afrikanske trær. Her lever lemurene side om side med flamingoer og ender. I vannet som omringer og traverserer Madagascar, finnes store karper som gir vannet et fargespill i grått og oransje. 


Neste område er ekvatorial skog som er habitat for er variert antall dyrearter. Her finner vi blant annet flodhest, krokodille, leopard, sjimpanse, gorilla og et utvalg av forskjellige små aper og hjortedyr. Dyreartene holdes separert på hvert sitt store område med tilegnet vegetasjon og innretninger. Her gjelder å gjenskape dyrenes naturlige habitat, noe som går som en rød tråd gjennom hele parken.

En internasjonal studie om sjimpansenes genetikk avslørte at blant våre nærmeste slektninger finnes fire underarter av sjimpansen, og at de er i stor fare for å dø ut. Den europeiske stiftelsen for dyreparker og akvarier, EAZA, satte i gang et strakstiltak med et program for reproduksjon av artene. Dette innebar en utvidet omflytting av dyr mellom de europeiske dyreparkene. I mai i år ble åtte av Bioparcs sjimpanser av underarten Pan troglodites flyttet til andre dyreparker i Europa for reproduksjon. Bioparc i Valencia og Fuengirola spiller en viktig rolle i arbeidet med utrydningstruede dyrearter, og er de eneste parkene i Spania som arbeider med reproduksjon av underarten Pan troglodytes versus. Arten utgjør i dag 20% av det totale antallet sjimpanser på 200.000. De siste 100 årene er den naturlige sjimpansestammen i Afrika redusert med 80%. Reproduksjonen i parkene er et ledd i en fremtidig utplassering av apene i sitt naturlige habitat på det afrikanske kontinent. Samtidig som en del av sjimpanseflokken i Valencia ble flyttet, fikk de tre nye sjimpanser på laget. Dette var tre hunsjimpanser av arten Pan troglodytes verus fra Fuengirola. Det forventes at de tre hunnene lar seg oppvarte av hansjimpansen, og at følgene vil gi gode resultater på fødselsstatistikken.  

Sjiraffene strekker hals og spiser av tretoppene på ørkensavannen, side om side med både løver og elefanter. Hver art, hvert sitt territorium. Ørkensavannen er parkens største område, og huser uttallige dyrearter. Gangveiene er laget slik at du får med deg hele parken og hver eneste dyreart. Som i en rekke andre moderne dyreparker, benyttes også her teknikken med zoo-immersion. Det vil si direkte visuell kontakt med dyrene avgrenset med gjerder og usynlige avsperringer i form av vanngraver. Gangveiene snor seg både i horisontalen og i høyden med tunneler over, mellom og under de forskjellige territoriene. Alle med vindusflater eller åpninger for godt innsyn i dyrenes habitat.

På savannen finnes også et fuglereservat der fugler av svært forskjellige arter flyr fritt over hodet på deg, men aller helst holder de seg på trygg avstand fra nysgjerrige tobeinte. Også fugleburet er integrert i resten av savannen med store vindusflater inn til løvenes territorium. Løvinnene holder oppsikt med sine løveunger mens dyrenes konge selv døser i skyggen av det kunstige fjellet som omringer løveparken.


Parken har også et eget akvarium, eller flere sådanne faktisk. Et tilsynelatende underjordisk område, i form av en kunstig grotte, er habitat for en mengde fargerike fisker. Nesten like imponerende som fiskene er grotten med intrikate dryppsteinsformasjoner, stallagtitter og stalagmitter, som ser helt ekte ut.

Parkens nest siste attraksjon er våtmarkene med tilhørende amfibier, enda flere fisker, skilpadder, flodhester, store sjøfugler og krokodiller fra Nilen. Som avslutning på våtmarkene er det anlagt en tunnel i kunstig stein med store glassflater som viser småkryp som maurslukere, pinnsvin, rotter og andre gnagere.

Siste attraksjon, vi får vel kalle det dét, er restaurant- og piknikkområdet. Her er det flere spisesteder å velge mellom. Alle har de forskjellig meny i forskjellig prisleie, fra Samburu som er den dyreste til Ndoki eller piknikkområdet som rimeligste alternativ. Samburu er en stor trehytte med glassvegger, som grenser til den afrikanske savannen. Fra restaurantens terrasse får du en eksotisk fornemmelse av å spise på de afrikanske savanner der dyrene går fritt omkring. Menyen her koster 16 euro, og maten er overraskende god.


I samme område finner vi typiske souvernirbutikker, lekeplass for barna, et amfiteater som rommer femten hundre personer og en kino der det vises dokumentarfilm om parken. I amfiteateret arrangeres fugleshow og show med sjøløver. Her er opplevelser nok for både store og små. Parken er fantastisk anlagt og usedvanlig velholdt. Den er også godt tilrettelagt for bevegelseshemmede. Inngangsbilletten varierer fra 17,50 for pensjonister, til 18 for barn og 23,80 for voksne. Og best av alt, pengene går til en god sak! 

Kommentarer