Det man aller først forbinder med Elche er daddelpalmer i mangfold. Mangfoldet gjøres til kjenne allerede i det du begynner å nærme deg byen. Utallige plantasjer og rundkjøringer er en levende eksponering av hva byen er kjent for. I tillegg har byen en basilika og en historisk gamleby som kan dateres tilbake til det femtende århundre. Også bysten La Dama de Elche har bidratt til byens anerkjennelse i inn- og utland.
Langs elven Vinalopó finner vi El Palmeral, Europas største palmepark med over 200.000 palmetrær. I år 2000 ble den oppført på UNESCOs liste over verneverdige kulturskatter. I tillegg til å være Europas største, er den også en av de største i verden. Kun et fåtall parker i verden overgår El Palmeral i størrelse, og de fleste av dem befinner seg i de arabiske landene. Størsteparten av parken består av daddelpalmearten Phoenix Dactylifera, og det var nettopp araberne som i sin tid innførte arten til Elche. Det var også araberne som anla palmeparken da de erobret byen. Under emir Abderramán, prins fra Omeya-dynastiet i Damaskus og i eksil fra Al-Andalus, opparbeidet et stort vanningsnett for å øke produksjonen av palmer og dadler. I middelalderen ble det innført lover for å beskytte palmetrærne, og helt siden den gang har palmene blitt beskyttet med stor nennsomhet. Også Kong Jaime I tok hensyn til palmene under gjenerobringen av byen i 1265, og sørget for at de ikke ble berørt av brann.
Daddelindustrien er svært viktig i Elche. Noen av palmene i parken er over 300 år gamle. Normal levealder for slike daddelpalmer er mellom 250 og 300 år. De er av samme type som de man finner i Iran, og hvert år i desember gir palmene frukt. Også palmenes blader blir brukt. Hvert år blekes blader på naturlig vis ved å ikke eksponere dem for sollys. Deretter brukes bladene til palmefletting, spesielt brukt i forbindelse med påsketradisjonene der de blir flettet til de vakreste utsmykninger.
Gamlebyen
I gamlebyen finner vi tårnet La Calahorra, et vakttårn fra det syvende århundre. Det ble bygget av maurerne, og utgjorde en del av muren som omringet byen under Andalusí-perioden. Tårnet sto ferdig på begynnelsen av 1200-tallet, og mest sannsynlig ble det bygget høyere enn slik det fremstår i dag. I dag kan man fortsatt se opprinnelige fresker i taket og symboler på gulvet inni tårnet. Da Kong Jaime av Aragón gjenerobret byen i 1296, krevde han full overtakelse av Calahorra-tårnet. I middelalderen ble det påbygget både en boligdel og en sal for veing av hvetekorn for maling.
Altamira
De historiske severdighetene i Elche er sentrert rundt basilikaen og palmeparken. Midt mellom de to, finner vi El Castillo de Altamira. Slottet ble bygget på slutten av 1500-tallet av aristokraten Gutierre de Cárdenas, byens første Señor under det katolske kongeparet Isabel og Fernando etter utdrivelsen av muslimene. Slottet var Gutierres private bolig, og var mest sannsynlig bygget oppå ruinene av tidligere bygg fra 1200- og 1300-tallet som utgjorde en del av bymuren. Deler av denne bymuren er i dag avdekket, og er en av byens mange severdigheter. Altamira er i dag byens arkeologiske og historiske museum.
La Dama
La Dama de Elche må ikke gå i glemmeboken når man snakker om Elches historie, dog så må du til Madrid for å se henne. Bysten står nemlig utstilt på arkeologisk museum i hovedstaden. Bysten er fra iberertiden rundt 6. og 7. århundre. Den er 56 cm høy og veier 65,08 kilo. Den ble tilfeldigvis funnet av en lokal gutt 4. august 1897. Gutten het Manuel Campello og var 14 år gammel. Han var med og pløyde et jorde i Alcudia da hakken hans plutselig støtet på noe hardt. Etter å ha gravd frem bysten døpet han den Reina Mora (maurerdronning). Bysten bærer spor av hakket fra den unge gutten. Området der Damen ble gravd frem, er nå et arkeologisk utgravningsfelt der man har funnet rester fra iberisk og romersk tid.
På baksiden av bysten er det et hulrom på 18 cm i diameter og 16 cm dypt. Man antar at denne utdypningen ble brukt til å oppbevare relikvier, hellige objekter og aske som offergaver til de døde. Andre figurer er funnet på samme sted med den samme utdypningen på baksiden.
Místeri d´Elx
Elche er verdenskjent for sin lokale fiesta Místeri d´Elx, en religiøs feiring av Jomfru María, som foregår i Basílica Santa María. Basilikaen er bygget på 1800-tallet i barokk stil over en gammel moské. Místeri d´Elx blir feiret i to dager til ende 14. og 15. august. Feiringen består av et rollespill som forestiller Marías død, hennes oppstandelse og kroningen som jomfru. Det var den romerske Pave Urbano VIII som i 1632 godkjente og innførte feiringen. Selve akten består av at en liten gutt forestiller en engel som heises ned fra kirketaket i et stort forseggjort granateple. Flere engler kommer til og hjelper María i oppstigelsen til himmelen for å krones til jomfru av Gud. Den religiøse forestillingen har blitt fremført hvert år helt siden den gang, og er dermed den eldste feiringen av sin art i hele Spania. Tradisjonen har så hardt fotfeste at den unngikk forbudet mot å fremføre skuespill i kirker, et forbud som ble innført på midten av 1500-tallet av den katolske kirke. Inngangsbilletter til forestillingen blir lagt ut i juli hvert år og kan kjøpes på www.instanticket.es
Kommentarer
Legg inn en kommentar