Triana - Sevillas mest kjente bydel

Triana er den mest emblematiske bydelen av Sevilla. Dette er bydelen der flamenco og folklore har sine røtter, en autentisk spansk bydel som er vugge for utallige artister, sjømenn og tyrefektere. En spasertur gjennom Triana er en oppdagelsesreisendes drøm.



Parker bilen i sentrum av Sevilla og gå over den kjente broen med samme navn som bydelen den presenterer. Broen ble bygget i 1852 i oppdrag fra Dronning Isabel II, derav det egentlige navnet på broen "Puente de Isabel", men på folkemunne kjennes den som "Puente de Triana". Broen er den eldste og best bevarte jernbroen i Spania. Guadalquivir-elvens bredder lager et naturlig skille mellom Sevilla sentrum og Triana. Det fysiske skillet har også gjort sitt til at bydelen har fått sin helt spesielle karakter. Bydelen kan dateres helt tilbake til middelalderen under Al-Andalus. Helt siden den gang har elven vært viktig i befolkningens liv og virke, der sjømennene utgjorde flertallet. Men elven var også til besvær. Ved kraftige regnskyll, flommet elven over og gjorde livet strabasiøst. Som om ikke flodbølgene var nok, ble også bydelen i 1649 rammet av pest. I ettertid blomstret kunsten opp i bydelen. Flamencoen slo rot og alle salgs kunstarter ble dyrket, og blir det også den dag i dag.

Puente de Triana
Ved enden av Triana-broen, får du det innendørs markedet på høyre hånd. "Mercado de Triana", står det med store bokstaver på den historiske bygningen fra 1823. Bygget er oppført på ruinene av det gamle Castillo de San Jorge, og ble sist restaurert i 1922. Markedet har beholdt sin opprinnelige sjarm med fersk fisk, grønnsaker, blomster og keramikk, men har også tilpasset seg moderne tider med originale tilbud. Av disse kan nevnes det lille teateret "Teatro Casala" som byr på tryllekunst, teaterforestillinger og musikk for store og små. Flere små spisesteder med stedets spesialiteter er også å finne i markedet.  Mercado de Triana er markedet utenom det vanlige.  

Castillo de San Jorge
Vestgoternes fort danner grunnmuren til det lokale markedet i Triana. Fortet ble bygget for å beskytte byen. Siden det tiende århundre gikk fortet under navnet Castillo de San Jorge. Da Kong Fernando III av Castilla erobret Sevilla i 1248, ble fortet inkludert i den militære San Jorge-ordenen, rytternes og soldatenes skytshelgen. Fra 1481 ble fortet brukt som hovedsete for den spanske hellige inkvisisjonen. Etter flere århundrer som fengsel og hovedsete for religiøs forfølgelse og represjon, ble fortet revet for å utvide torget Plaza de Altozano.

Callejón de la Inquisición
Inkvisisjonens gatestump er bare 35 meter lang og munner ut i Paseo de la O (Paseo de Nuestra Señora de l O). Denne lille gatestumpen er av historisk stor verdi. I sin tid ble inkvisisjonens ofre (fangene) fraktet fra fengselet og tilhørende rettsinstans gjennom nettopp denne gatestumpen på vei til bålet for å brennes.

Paseo de la O
Paseoen går parallelt med elven og stopper under Triana-broen. Langs denne paseoen fantes en gang i tiden flere såpefabrikker. Grunnet sitt lave nivå, var dette ett av områdene som ble hardest rammet av oversvømmelser. I dag er paseoen en kunstens møteplass. Hver helg mellom kl. 10.00 og 14.00, arrangeres det her håndverksmarked med boder der kunstnerne stiller ut sine arbeider.

Calle San Jacinto
Hvis du fortsetter rett frem når du grå av broen, så befinner du deg i Calle San Jacinto. Så fort du har passert torget Plaza Altozano, blir gaten en gågate fritt for trafikk. Dette er den viktigste handlegaten i Triana. Her finnes butikker og spisesteder i mangfold. Kirken Iglesia San Jacinto er også verdt et besøk. Denne ble bygget av Dominikanerordenen i 1676.  

Calle Alfarería
Calle Alfarería betyr keramikk-gaten. Den minner om Sevillas lange historie med keramikkverksteder. Fabrikkene ble anlagt i Triana for å skjerme byboerne fra røyken fra verkstedenes piper da Triana ennå befant seg i utkanten av Sevilla. Bydelens plassering ved Guadalquivirs bredder gjorde området egnet, da elven forsynte keramikerne med leire og vann. I tillegg var det praktisk med båtfrakt rett utenfor fabrikkdøren.  I Calle Alfarería finner man fortsatt keramikkverksteder med tilhørende utsalg.

Calle Betis
Gaten er en klassiker, og det første man tenker på når man skal besøke Triana. Gaten går langs elven og er sannsynligvis den mest fotograferte gaten i hele Sevilla. De fargerike fasadene gjør gaten til et emblem i bydelen. På gateplan huser de smale bygningene diverse utesteder, de fleste med uteservering langs elven. På kveldstid yrer det av folkeliv, det er fiesta til langt på natt.

Fra Calle Betis får man et godt overblikk over Paseo de Colón på den andre siden av elven, og Sevillas tre største severdigheter: tyrefekterarenaen La Maestranza, Torre del Oro (gulltårnet) og La Giralda (spiret til katedralen).   

Kommentarer