I Alicantes innland finnes flere små
landsbyer som kan være verdt et besøk dersom man søker fred og autentisk spansk
landsbyliv.
Fra Guadalest snor veiene seg
gjennom fjellandskapet. Veiene er smale, men ikke så sterkt trafikkerte. En og
annen lokal racerfører omtrent dytter deg i rumpa før han sneier forbi og
forsvinner i horisonten, mens vi forserer svingene i et mer bedagelig tempo.
Frodig natur går hånd i hånd med solbrent ørkenlandskap, sletter og dalfører om
hverandre. Skiltene viser vei til dagens utfluktsmål: Cocentaina. Ikke fordi vi
har kjennskap til den, eller hørt lovende utsagn om småbyen, men simpelthen
fordi vi har sett bynavnet skiltet gang på gang ved tur i fjellet i en årrekke
uten å gi etter for nysgjerrigheten.
Som mange av Alicantes landsbyer i
innlandet, stammer også Cocentaina fra iberertiden. Også navnet stammer fra den
samme tiden da byen var underlagt regionen Contestania. I områdene rundt byen
er det gjort flere utgravninger fra iberertiden.
Cocentaina er en landsby med 11.600
innbyggere. Byen er bygget rundt restene av et maurisk tårn strategisk plassert
oppå fjelltoppen som ligger i bakgrunnen av bysamfunnet. Byen bærer preg av
maurisk infrastruktur med smale gater og smug, små torg og lave bygninger.
Tilfeldigvis var det marked da vi kom, et marked bestående av 100 boder som
brer seg over store deler av bygatene og torgene hver torsdag. På byens største
torg finnes et innendørs matmarked. Akkurat som byen er markedet i liten skala
med kun 5 matboder. Her selges fersk fisk, kjøtt, grønnsaker og krydder.
Varmen er mer intens i innlandet enn
ved kysten. Frisk bris er totalt fraværende, og midt på dagen er det ikke annet
å gjøre enn å søke innendørs. En lokal gammel mann viser vei til byens beste
matservering tilhørende byens hostal Nou Hostalet. Spisestedet ligger vis a vis
hostalet, i en bygning som ikke bærer særlig preg av serveringssted, altså
dermed et sted vi aldri ville funnet om det ikke var for den lokales anbefaling
og losing. Lokalet er riktig så koselig med småmønstret keramikkfliser på
veggene og små koselige restaurantbord. Kokka er den typiske spanske husmor, så
besøket lover godt. Menyen var over gjennomsnitts god, og prisen beskjeden i
forhold til kvaliteten.
40 varme innlandsgrader er ikke
til å spøke med, men er man på tur så er man på tur, og da tas bena fatt. Mens
byen går inn i en søvnig siesta, lokker folketomme gater til å ta byen nærmere
i øyesyn. Til vår store overraskelse finner vi en minneplakett til ære for
Gustavo Pascual Falcó, komponisten bak den kjente pasodoble "Paquito
el Chocolatero". Falcó
ble født i Cocentaina i 1909. Han komponerte "Paquito el
Chocolatero" i 1937 og deikerte sangen til sin svoger, som ble kalt Paquito
"el chocolatero". Sangen og melodien debutterte som åpningsmelodi til
byens fiesta Moros y Cristianos, og har siden vært et fast innslag i fiestaen.
I følge SGAE var "Paquito el Chocolatero" den mest spilte melodien i
hele verden i 2007 og den med flest tolkninger både instrumentalt og med
lyrikk. I byens Museo Festero er utstilt gitaren som Falcó brukte til å
komponere den verdenskjente pasodoble´n.
Kommentarer
Legg inn en kommentar