Jul med Coca Cola, Charles II og engelske puritanere...

             



I middelalderen innførte den katolske kirke Jesus´ fødsel og julesanger som en tradisjon. På denne tiden feiret man stort med banketter og kongelige måltider. Feiringen fikk en brå stopp da puritanere i Storbritannia forbød julefeiringen. 
Selv om julefeiringen ble gjenopptatt i 1660 under Charles II sitt herredømme, kom ikke tradisjonene ved julefeiringen tilbake før i Viktoriatiden.


Dagens jul

Julen slik vi kjenner den i dag stammer fra det 19. århundre. Juletreet har sine røtter hos germanerne, og ble spredd til store deler av Europa og Amerika. Julesangene ble på denne tiden gjeninnført, og flere nye ble komponert. Tradisjonen med å sende julekort ble innført rundt år 1870, selv om det aller første julekortet ble trykket i London så tidlig som 1846.

Amerikanernes variant

Julenissen med sine reinsdyr og slede er en amerikansk oppfinnelse i nyere tid. Dagens julenisse med rød drakt, runde former og sekk med julegaver ble skapt av Coca Cola kompaniet i forbindelse med en reklamekampanje for den populære drikken. Julenissens røtter strekker dog langt tilbake i tid, til ca. år 280 da Sankt Nikolas ble født.


Spansk feiring med brask og bram

Spania feires julen ikke helt ulikt andre europeiske land med familiesammenkomster og familiemiddager på selveste julaften. Mange spanjoler deltar på midnattsmessen ”Misa del gallo” etterfulgt av høylydt fyrverkeri. Tradisjonen med å gi julegaver denne kvelden har kommet for å bli. Tidligere var julegaver forbeholdt de hellige tre kongers aften. Nå får barna gjerne dobbelt opp, gaver både den 24. desember og 5. januar.