Hvitløk
brukes mye i Middelhavslandene for å sette smak på maten, og like ofte for å
forebygge og kurere diverse helseplager. Helseegenskapene til hvitløken var
kjent langt tilbake til eldre tider, men det var ikke før på 1940-tallet at
egenskapene ble vitenskapelig bevist. Det var på denne tiden komponenten
"sulfuro de alilo" ble oppdaget, en komponent som forvandler seg til
"alicina" når den utsettes for luft. Det er alicina som gir den
sterke lukten, og som også har en sterk antibakteriell effekt. Effekten
vedvarer imidlertid kun noen få minutter. Skal man bruke hvitløk som medisin, må den
derfor brukes rå og inntas umiddelbart. Ved koking eller steking brytes alicina
ned, men beholder andre helsemessige egenskaper.
Unngå
hvitløk hvis du:
-
har en tendens til sure oppstøt og halsbrann
- skal opereres, da hvitløken har en blodfortynnende effekt
- har Diabetes
-
er gravid. Gravide anbefales å redusere bruken av hvitløk under svangerskapet
da den kan ha en stimulerende effekt på livmoren.
Helseegenskaper:
-
Naturlig antibiotikum, øker motstandskraften og bekjemper virus og bakterier.
-
Senker blodtrykket, og beskytter årer og hjerte ved å gjøre årene mer elastiske
og frie for kolesterol.
-
Vanndrivende effekt.
-
Bedre fordøyelse. Stimulerer lever, vesikkelblæren og bukspyttkjertelen.
- Kreftforebyggende. Forebygger enkelte
krefttyper som magekreft, leverkreft, hudkreft og brystkreft.