Gå til hovedinnhold

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.

Nisperos tilhører Rosáceas-familien, som består av over 2000 forskjellige planter. Nisperosfrukten som vi kjenner fra Valenciaregionen, er en europeisk variant, en etterkommer av den japanske nisperosfrukten. Både den japanske og den europeiske frukten stammer fra det gamle Kina. Derfra ble nisperostreet og frukten innført til Japan. Treet var da kun til dekorasjon, helt til man fant ut at frukten den bar var spiselig.

Det var sjømenn som som bragte frukten til Spania, til Sagunto-området i Valencia for over to tusen år siden. Herfra spredde frukten seg til Almuñecar (Granada), Málaga og Callosa d En Sarriá (Alicante), der man begynte å dyrke frukten på 60- og 70-tallet. I dag eksporterer spanske nisperosbønder 37 prosent til andre land i Europa, for det meste Italia. Syv prosent går til hermetisering, mens resten blir solgt i løsvekt i Spania.

Dyrkes i hele verden
I dag dyrkes frukten stort sett i hele verden. De største produsentene finnes i Asia: Japan, Kina, India og Pakistan. I Amerika finnes også store nisperosprodusenter i land som California, Florida, Argentina, Brasil og Venezuela. Frukten dyrkes også i Italia, Frankrike, Hellas, Tyrkia, Algerie og Spania.

Nisperos er den første stenholdige frukten som kommer på markedet om våren. Høstingen varer fra april til juni. En moden nisperos skal være fast i fisken med gult skinn, og skal ikke ha noen myke områder etter slag osv. Er den fortsatt litt grønn i farge, er den ikke ordentlig moden og har en bitter smak. Har man vært uheldig og fått umoden nisperos, kan frukten pakkes i aluminiumsfolie og oppbevares i kjøleskap i ett døgn. Da vil frukten modnes, og bør spises samme dag. For lengre holdbarhet på nisperosfrukten, kan den oppbevares i kjøleskapet, for eksempel i grønnsaksskuffen der det ikke er altfor kjølig.

Innhøstingen
Nisperosen innhøstes på et spesielt tidspunkt i modningsprosessen, akkurat mens den er så fast at den ikke går i stykker under behandling og transport. Alt som brukes av utstyr under innhøstingen er beskyttet slik at frukten ikke skal få slag, rifter osv. Når kassene med nisperos transporteres, brukes skumgummi for å skille kassene for å unngå at frukten blir skadet.

Næringsinnhold
I tillegg til mye vann inneholder nisperosen fruktsukker og glukose, som gjør at frukten får en søt smak. I motsetning til andre frukter er vitamininnholdet i nisperos veldig lavt. Den inneholder A-vitamin og tiamin i svært små mengder. Mineraler derimot finnes det mye av i nisperosfrukten, både magnesium og kalsium, men aller mest potassium. Frukten er i tillegg rik på fiber og organiske syrer.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.