Gå til hovedinnhold

Åpner Bikram Yoga senter i Alfaz del Pi

Bikram er verken nytt eller revolusjonerende på det internasjonale markedet, men rett og slett en annen form for yoga som ikke er så kjent på Costa Blanca ennå. Bikram ble kjent i USA allerede på 70-tallet da yoga-guruen Bikram Choudhury utviklet denne formen for Hot Yoga. Per i dag finnes omlag et tusentalls sentra verden over, også i Norge og Spania. Nærmeste senter på Costa Blanca ligger i San Juan i Alicante. Nå ønsker kjeden å utvide og åpner Bikram Yoga i Alfaz del Pi. Det er det norske ekteparet Unni og Karl Johan Warpe som står bak åpningen av senteret som innvies 7. september i år.


- I begynnelsen var jeg kjempenervøs, men nå gleder jeg meg mer og mer til åpningen, sier Unni når vi møter paret i de nye lokalene ved siden av notaren i Arabí-senteret. De kjøpte lokalene tidligere i våres, og har siden brukt tiden på å pusse opp og innrede, ikke minst med varmepaneler i taket, varmeveksler for frisk luft med riktig temperatur og luftfukter, som er et krav fra kjeden for alle sentra som åpnes i deres regi. Varmen og fuktigheten er nemlig helt essensielt i Bikram Yoga. Treningen foregår i tilnærmet indisk klima. I 90 minutter gjøres 26 øvelser i 40 grader og 40 prosent luftfuktighet. Slik blir musklene varme, kroppsfett forbrennes raskere og giftstoffer drives ut.


Unni og Karl Johan begynte selv på Bikram Yoga i San Juan for over et år siden, og begge melder om betydelige helsemessige egenskaper.

- De første gangene var jeg helt gåen etterpå, men etter et par uker merket jeg stor helsemessig forbedring, forteller Unni som slet med en vond skulder etter en sykkelulykke, - nå kan jeg løfte armen over hodet uten å få vondt, før fikk jeg ikke albuen på høyde med skulderen. Også korsryggen min er bedre, den har jeg slitt med siden ungdomstiden.

Karl Johan har selv praktisert Taekwondo i 15 år, og kan regnes for å være i særdeles god fysisk form.

- Etter at jeg begynte med Bikram Yoga merker jeg større smidighet når jeg praktiserer Taekwondo. Å kombinere annen idrett med Bikram Yoga er spesielt gunstig nettopp på grunn av økt smidighet i muskler, ledd og sener, og ikke minst utholdenhet og pust, sier Karl Johan, - dessuten var det kjempeenkelt å stå på ski i vinter, skyter han inn med et smil og forklarer hvordan Bikram Yoga gjør statiske bevegelser til en lek. Han forteller også om hvordan han, i likhet med Unni, slet med en vond skulder. Legen mente at operasjon var løsningen, men etter noen uker med Bikram Yoga ble skulderen betydelig bedre og operasjonen lagt på is.

De 26 stillingene i Bikram Yoga er et utvalg av Hatha Yogas 84 stillinger, og er de som best bidrar til å øke oksygennivået i blodet og øke forsyningen av friskt blod til hele kroppen.

Hvert organ, kjertel, sene og leddbånd, beinstruktur, celle, følelse, sinn og sjel arbeides med. Stillingene kombinerer konsentrasjonsferdigheter, tålmodighet og selvkontroll, som igjen fører til et klarere syn, økt selvtillitt og vitalitet. En Bikram-time sies å tilsvare en kombinasjon av aerob og anaerob trening, massasje, meditasjon og antistress-terapi.

Hver stilling er nøye utvalgt og henger sammen. Derfor er rekkefølgen viktig.

- Der for eksempel den ene stillingen styrker muskelen, vil den neste strekke den. Derfor er det viktig å ikke stokke om på øvelsene, sier Unni som brenner for Bikram Yoga, så mye at hun valgte å utdanne seg til offisiell Bikram-terapeut.

- Ja, det er en morsom historie som viser hvordan tilfeldigheter kan føre til store endringer i livet! Det startet med at en kunde kom inn døren på kontoret vårt, og jeg måtte se på ham to ganger for å skjønne at han var den jeg trodde. Mannen var helt forvandlet, og jeg måtte jo bare spørre hva som hadde skjedd. Så rak i ryggen, tilsynelatende flere år yngre, magen var borte... Sånt kan man ikke la være å spørre om! To ord sa han: Bikram Yoga! Jeg spurte og spurte, og han svarte og forklarte. Selv var jeg litt langt nede etter fem måneders smertefull rehabilitering av skulderen, uten noe merkbart resultat, så jeg kastet meg over Google for å se om det fantes noe Bikram Yoga-senter her i nærheten. Dessverre ikke noe helt i nærheten, så Karl Johan og jeg kjørte helt til San Juan for å prøve. Det var varmt og det var tungt, faktisk ganske hard trening, til min store overraskelse! Vi tok en prøveuke og var der hver dag den uken. Vi ble snart blant de mest trofaste kundene, etter hvert som de positive resultatene kom, det ene etter det andre. I mai i fjor var jeg med på 30 dagers challenge, da går du på Bikram Yoga hver dag i en måned. Det var en utrolig flott opplevelse, tøft som fy, men du verden så godt det føltes! Jeg gleder meg til å bli med på en til.

Etter hvert begynte kjøreturen fram og tilbake å bli litt for lang for oss som både har mye å gjøre og som alltid prøver å tenke på miljøet. En og en halv time med stor bil på motorvei i gjennomsnitt 5 dager i uken ble mye eksos! Så vi begynte å leke med tanken på å åpne et senter her i nærheten, slik at vi kunne gå på Bikram Yoga uten dårlig samvittighet. Det viste seg at for å få åpne et senter, må eieren være instruktør. Det hadde jeg ikke regnet med! Jeg har alltid kastet meg ut i nye utfordringer med liv og lyst, men dette var en stor en. Det ble noen måneder med tvil og selvransakelse, men til slutt bestemte jeg meg for at jeg ville faktisk hardt nok. Jeg vet jo godt at bare jeg virkelig, virkelig vil noe, så greier jeg det, jeg som alle andre!

Karl Johan og jeg begynte å se på lokaler, men det var egentlig bare dette som vi til slutt kjøpte som var aktuelt, og som vi tror er helt perfekt. Her er det lyst og fint, det er lett å parkere rett foran døra, vi synes fra veien og ligger veldig enkelt til fra Benidorm og alle småbyene rundt oss, og så føler vi jo at vi hører til her i Alfaz del Pi, hvor vi har arbeidet så lenge.

Nå har vi kommet langt i byggingen, som du ser, og i juli skal jeg til Madrid på kurs. Det er først tre uker med 10 timers praktisk og teoretisk undervisning pr dag, og så må jeg holde en del timer som instruktør sammen med noen erfarne når jeg har fått diplomet mitt. I august tenker jeg at jeg er klar til å prøvekjøre vår egen sal, og jeg må innrømme at det kiler i magen ved tanken. Men gjett om jeg gleder meg til å begynne å høre folk fortelle hvor godt Bikram Yoga gjør dem! 
Det er Unni som skal ha den daglige driften av senteret og lede yoga-timene. Karl Johan vil også være fysisk tilstede så mye han kan.

- Han er en viktig støttepartner. Det er viktig å ha noen på første rekke i klassen som kan Bikram Yoga, det gir god støtte både for instruktør og resten av klassen, sier Unni. Begge er de opptatt av helse, og gleder seg til å dele Bikram-opplevelsen med andre.

- Begge elsker vi å gjøre noe godt for andre, å ta vare på folk, gjøre det hyggelig og få folk til å føle seg vel tilrette, sier Unni med genuin innlevelse. Når vi møter paret er lokalene ikke helt ferdige, det er ennå mye som skal på plass.

- Her blir det en bambusvegg, og her en koselig møteplass med litt te, nøtter og frukt, sier Unni og viser vei gjennom lokalene. Stor fin garderobe med dusjer og toalett skal på plass. Den store salen, som har kapasitet til 27 personer, skal kles med speil på veggene.

- Hver deltaker skal kunne se seg selv i speilet for å følge med på og selv korrigere hver stilling. Det er aldri noe press, ingen som jager deg, men slik blir man mer bevisst sin egen holdning. Man holder en stilling over lang tid, noe som krever konsentrasjon og fokus. Til slutt blir man så fokusert på egen holdning at man sakte, men sikkert glemmer alle hemninger. Det handler om å gjøre så godt man kan, ikke å ta seg godt ut eller la seg affektere av eksterne innflytelser, sier Unni, og legger til at det er normalt å være litt forfengelig i begynnelsen og usikker i forhold til egne prestasjoner, - det er en viktig lære i livet; å være fornøyd med seg selv og ikke la seg affektere!

Hun forteller at de i tillegg til å ha klasser for lokalbefolkningen vil arrangere Bikram Yoga-turer for grupper fra Norge.

- Vi vil satse på ferdige opplegg for grupper fra Norge, både for de som går på Bikram Yoga fra før og de som vil prøve for første gang. Det vil bli både Bikram og spa hver dag, pluss en spesiell opplevelse per tur avhengig av årstiden, deilig mat på lokale restauranter og et nytt tema for hver måned - for eksempel vil februar ha mandelblomstring som tema, september vindrueinnhøsting osv. I utgangspunktet blir det for grupper på 8 personer, som vi tar oss av fra de lander på flyplassen i Alicante til de sjekker inn på vei hjem igjen.

Senteret åpner 7. september, og allerede nå begynner listene å fylles opp. Paret melder at interessen er overveldende til tross for at de ikke har startet markedsføringen ennå.

- Vi har bare så smått begynt å spre budskapet, og responsen er fantastisk. Vi frykter ikke tomme timelister ved oppstart, tvert om, sier Unni og ønsker alle velkommen uansett alder, form, nybegynnere eller øvede.

For mer informasjon, se Bikrams Facebook-profil eller ta kontakt med Unni på tlf: 684 414 792
eller på email: alfaz@bikramyogaspain.esPopulære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.