Alfaz´ egen skattekiste - Museo Delso

Alfaz del Pi har noen få dyrbare skatter, alt fra romerske utgravninger til museer og private samlinger. Museo Pedro Delso er en av disse. Den vakre fincaen på 15 mål er full av kunst etter den spanske kunstneren Pedro Delso. Hans enkekone Signe åpner dørene til hjemmet deres hver lørdag. Her kan du beundre kunst, kultur og leve deg inn i Don Quijotes verden.


Pedro Delso (1924-1994) var kunstmaler, keramiker og skulptør. Han fikk sin utdannelse ved kunstskolen i sin hjemby Soria. Deretter studerte han i Madrid, Barcelona, Roma og Paris. I sine tidligere år samarbeidet han med Pablo Picasso. Mens kunstneren fra Málaga utviklet kubismen, utviklet Pedro Delso triangulismen, en stil som er inspirert av surrealismen. Han brukte ofte stilarten i sine verker.

Tidlig på 70-tallet møtte han sitt livs kjærlighet. Signe hadde et vikariat som sykepleier ved Solgården der Pedro Delso leverte kunst. Han falt hodestups for den norske blondinen, og deres liv tok en ny vending. Signe, som hadde planer om å returnere til hjemlandet, valgte kjærligheten og pleiet den til fulle i de 20 årene de fikk sammen. Hun sluttet å arbeide og startet å bygge fincaen sammen med sin mann i 1978.

- Du trenger ikke å jobbe. Du kan være hjemme sammen med meg, sa Pedro til meg. Det var på en tid da kvinner helst skulle være hjemme, sier Signe Delso.

Vi sitter rundt langbordet på utekjøkkenet. Det råder landsens fred og ro enda vi befinner oss midt i Alfaz. Stedet er en perle med utsikt over hele Benidorm og Middelhavet. Rundt oss holdes minnet om Pedro ved like, stedet ER Pedro Delso. Hver eneste krok i huset, hver eneste vegg og til og med dørene er prydet med Pedros kunst. I toppetasjen finner vi Pedros atelier der han mang et maleri ble til. Atelieret er beholdt slik det var da han brått forlot denne verden. Malerier henger på veggene og flere trykk ligger i bunker på arbeidsbordene. Signe forteller at maleriene og trykkene selges til de som måtte ønske å eie et Pedro Delso kunstverk.

Statuer og figurer pryder hele den 15 mål store fincaen, noen i stål andre i keramikk. I 1998, fire år etter Pedros død, ble stedet erklært kulturminne av La Generalitat Valenciana. Det betyr at stedet er fredet og regnes som museum. Rett utenfor hovedhuset er det en trehytte. - Det var det første huset vi bygget, sier Signe og smiler. - Jeg tuller ikke. Vi bygde trehytten først. Det var akkurat plass til en stor madrass. Her tok vi mange middagslurer, minnes Signe. - Noen tror vi bodde der mens vi bygde huset, men det stemmer ikke. Vi bodde i Finestrat under byggeperioden, ler Signe og avkrefter med dette alle falske rykter.

Ved siden av hovedbygningen ligger bodegaen som er en naturlig grotte. Øynene våre må venne seg til mørket, og etter hvert åpenbarer seg et langbord i enden av hulen. En flaggermus finner ly i den mørke grotten. Her oppbevares vin, men mest av alt hyggelige minner fra tiden da Signe og Pedro arrangerte selskaper og hyggelige sammenkomster i hulen.

- Vil dere prøve kongestolene, spør Signe. På fjelltoppen over grotten lagde Pedro to store kongestoler av mur. Herfra kan du nyte utsikten over Benidorm, La Nucía og Middelhavet. Dette punktet byr på Alfaz del Pis beste utsikt.

Signe forteller at Pedro var veldig begeistret for Don Quijote, noe som preger mye av hans kunst. Så mye at han fikk bygget to hvite møller på tomten. På den øverste høyden ruver møllene. Den lille møllen er et toalett innredet av Pedro Delso. Her er selvfølgelig både Dulcinea og Pancho tilstede. Sistnevnte gjør sitt fornødne mens Dulcinea lokker med yppige bryster. Selve toalettet er også et kunstverk utført i tre.

Signe setter seg på benken utenfor den store møllen. - Her pleide Pedro og sette seg når vi hadde turister på besøk. Da satte han en dame på hvert ben, gjerne de eldste i gruppen, og det hele ble avfotografert, sier Signe før hun låser opp den røde døren inn til møllen. Møllen er over tre etasjer. Første etasje er en dagligstue med en kjøkkenkrok og en stor peis. Andre etasje er et soverom med to senger tegnet av Pedro, og i tredje etasje der bor Don Quijote og Pancho med eselet sitt.
          
Vi besøker også det store atelieret nederst på tomten. Her er veggene fulle av kunstverk. Arbeidsbordet til Pedro står fortsatt intakt. Det var her han laget sine figurer og skulpturer. Pedro Delsos sjel er til stede på hele eiendommen, både innendørs og utendørs. Stedet ER Pedro Delso, og Signe holder minnet ved like ved å åpne dørene for publikum en dag i uken. Hver lørdag mellom kl. 11 og kl. 13.00 kan du vandre blant spennende skulpturer og kunstverk, og ta del i den store kunstnerens liv og virke.     

Kommentarer