Amund Dietzel

PIONEREN INNEN TATTOVERINGSKUNST
AMUND DIETZEL

Kilde: Huffington Post

Amund Dietzel ble født i Fredrikstad i 1890, og døde i 1973. Allerede som 10-åring dro han til sjøs, og fikk der kjennskap til tattoveringer. Han viste seg å ha talent og begynte straks å tattovere. Blant sjømennene hadde tattovering en stor betydning, og hver tattovering markerte en hendelse som å krysse Ekvator, overleve et forlis, antall havner tilbakelagt osv. På land hadde ikke tattoveringene like stor status, og ble heller betraktet som uverdig og sjenerende, slik de til dels den dag i dag blir betraktet.

Amund Dietzel gikk fra Danish Merchant Marines til det amerikanske selskapet Saint Lawrence Seaways, og ble boende i USA. I 1907 jobbet han som tattovør på State Street i Chicago. Han reiste rundt til flere byer og tattoverte, som New Haven i Connecticut, Albany i New York, Detroit i Michigan og Colombus i Ohio. Den unge sjømannen slo seg ned i Milwaukee i 1913 i staten Wisconsin i USA. Mange nordmenn hadde allerede funnet veien til midtvesten, og dannet i Milwaukee et lite norsk samfunn som eksisterer den dag i dag.

Amund Dietzel ble en pioner i tattoveringskunst i USA. Hans motiver var enkle, men uttrykksfulle. Han brukte teknikken Flash som man i dag kjenner som «tradisjonell tattovering» eller «tattovering far den gamle skolen». Den 23 år gamle Dietzel og hans engelske kamerat William Grimshaw turnerte med et omreisende tivoli, og var faste innslag med sine tattoveringer i det man kalte «freakshow». Her solgte de fotos av sine tattoverte kropper, og laget tattoveringer mellom opptrednene. Det var på turne han oppdaget det norske samfunnet i Milwaukee og bestemte seg for å slå seg ned her. Her åpnet han et tattoveringsstudio, og ble en legende. Da første verdenskrig brøt ut kom mange marinesoldater innom studioet for å få en tattovering før de seilte til Europa. Da den andre verdenskrigen brøt ut jobbet Dietzel 12 timers skift sammen med tre andre tattovører for å imøtekomme etterspørselen fra soldatene. Dietzel åpnet tattovørskole og utdannet tattovører gjennom flere tiår. Tattovering bredte seg ut i det ganske land.


I høst holdes en utstilling om Amund Dietzel i Milwaukee Art Museum i Wisconsin i forbindelse med at det er 100 år siden kunstneren kom til Milwaukee. Her stilles ut bilder av kunstneren, av hans tattoveringer og originale tegninger. Det er den kjente tattovøren Jon Reiter, født og oppvokst i Milwaukee, som er initiativtaker til denne utstillingen. Han har samlet informasjon om kunstneren over flere år, og vil vise publikum Amund Dietzels kunstverk, karriere og liv.






I 1963 ble minstealder for tattovering hevet til 21 år i staten Illinois. Dette førte til at flere tattovører reiste til nabostaten Wisconsin og Milwaukee for å åpne studioer. De nye studiene ble liten eller ingen konkurranse for Dietzel som hadde marinen som faste kunder. I 1967 ble det forbudt med tattoveringer i Milwaukee. Dietzel tok forbudet med humør: «At least it took the city fifty-one years to find out it doesn't want me. Milwaukee used to be a very nice town." (Det tok i det minste byen 51 år å finne ut at den ikke ville ha meg. Milwaukee var en gang en koselig by).

Kommentarer