Gå til hovedinnhold

Bodegas Enrique Mendoza

....der natur hjelper natur

Vinprodusenten Bodegas Mendoza kjenner de fleste av oss fra den lokale supern eller også fra skandinaviske vinmonopol. At vingården ligger i nærmiljøet i Alfaz del Pi, vekker nysgjerrigheten til stadig flere skandinaver. Vi besøker gården, og får omvisning av selveste Pepe Mendoza.

Mannen er ikke til å ta feil av idet vi ankommer vingården. Han er den stereotype direktøren vi forbinder med vingård, vinstokker og enologi: sofistikert, dannet og casual velkledd med et kledelig skjerf dandert rundt halsen.
Solen skinner, det lukter vin, og aktiviteten ved gården er høy. Noen vasker eikefat, andre frakter dem og noen fyller dem med fermentert most som skal bli til den fineste vin. Det er eik så langt øyet kan se. 

- Vi har normalt 1000 fulle eikefat, sier Pepe mens han viser oss Moscatel-stokkene som står like utenfor bodegaen. I tillegg til stokkene i Alfaz, har bodegaen ytterligere over 100 hektar vinstokker i Villena (Alicante). Pepe er utdannet enolog, og interesserer seg for det vitenskapelige ved jorddyrking. All dyrkingen er økologisk ved hjelp an naturlige midler.

- Vi driver 100% økologisk jordbruk på den gammeldagse måten. Vi bruker fitoterapi på stokkene, og er tilhengere av at "natur hjelper natur". Vi bruker uttrekk av for eksempel kanel og melisse for å bekjempe sykdommer og plagedyr på stokkene. 
Videre forteller han at Moscatel-stokkene brukes for prøving av beskjæringsteknikker, og at studenter ved universitetet kommer for å studere metodene. Her får elevene selv fysisk beskjære og studere utviklingen. 
På stokkene henger et lite brunt apparat.

- Disse små innretningene er fylt med feromoner for å unngå at myggen legger egg på stokkene. Når hannmyggen kommer flyvende, er lukten av feromoner så overveldende at myggen unngår å formere seg. På den måten blir stokkene ikke angrepet, sier Pepe ivrig. Han ramser opp en rekke insekter som er skadelige for stokkene, og forklarer hvordan sprøytemidler har en negativ innvirkning på druene.

- Ved sprøyting tas knekken på skadeinsektene, men også alle andre insekter som faktisk har en positiv funksjon for vinstokken.

Vingården ble bygget av hans far på slutten av 1960-tallet, men da kun for eget bruk. Den kommersielle lanseringen av vinene startet ikke før i 1989. Fra noen hundre flasker i året, er nå produksjonen 350.000 flasker per år. Åtti prosent eksporteres til utlandet, deriblant også Skandinavia. Vinene er anerkjent i restaurantbransjen, og Pepe kan fortelle at deres Santa Rosa-vin var på vinkartet til den prestisjefylte restauranten El Bulli i Cataluña. Pepe omtaler Arzak som en gammel kjenning, og for ikke lenge siden besøkte han vingården. For de som ikke vet hvem Juan Mari Arzak er, så er han en av Spanias fremste kokker og en av verdens mest premierte sådan. Han driver den prestisjefylte restauranten Arzak i San Sebastián.

Hvert år mottar vingården 20.000 besøkende. Halvparten er spanjoler, og resten er utlendinger, hvorav omlag 25 prosent er skandinavere. 

- Det er gøy å ha skandinavere på besøk, for de viser så genuin interesse for vin og vinens verden, sier Pepe og smiler av hjertens lyst. En omvisning på gården består av inngående informasjon om dyrking og vinens prosesser.

- Vi bruker to timer på en omvisning. De besøkende skal få øynene opp for vin og vindyrking. Vet du for eksempel hvorfor noen fat er små og andre er store, spør Pepe og avslører svaret før vi får tenkt oss om. - Noen viner krever mye luft, mens andre krever lite. I små fat er oksygendannelsen større enn i store fat.

Under omvisningen får vi se det som skal bli toppvinen i gårdens sortiment. 2000 flasker med monastrell-vin hviler på flaske. Estrecho, årgang 2010, lanseres som en eksklusiv vin i limited edition. Pepe kan fortelle at til en flaske Estrecho, kreves det druer fra hele ti stokker.

Pepe har reist mye for å studere enoturisme i andre land, blant annet i USA. Han har adoptert nyskapende konsepter som for eksempel å fusjonere vin med sjokolade.

- På store vingårder i USA opplevde jeg å få servert entrecote med sjokoladesaus og rødvin. Innovativt og spennende, så jeg la frem ideen for sjokoladeprodusenten Chocolates Valor om å kombinere vin med sjokolade. De produserte fra før sjokolade med likører og longdrinks, så hvorfor ikke vin? De likte ideen. Vi prøvde utallige varianter før vi kom frem til fire gode fusjoner, ler Pepe og minnes hvordan de ble umåtelig lei sjokolade underveis i prosessen.
De fire konfektsjokoladene er laget med viner basert på druetypene Dolc, Monastrell, Merlot og Santa Rosa. De fås kjøpt i de fleste supermarkeder i Spania og USA.

Vinsmaking
La Tremenda, årgang 2009, er en rødvin for kjennere laget på druetypen monastrell. Vinen ble i fjor omtalt i New York Times av vinkritikeren Eric Asimov som beste vin for pengene. Han definerte den som kompleks og velstrukturert med en langvarig smak av mineraler og mørk plommefrukt. 

Vinen har en aroma preget av området vi befinner oss i: av skog, mineraler og ville urter. Legg merke til lukten neste gang du går tur i Alicantes skogsterreng, duftene av lavendel, rosmarin og meriam. Snev av denne duften finner du i La Tremenda.

Den er kraftig i smak, og langvarig. Rødfargen er moden og dyp etter å ha ligget på eikefat i 6-8 måneder. Pepe vil ikke klassifisere vinene som Crianza, Reserva og så videre, da lagringstiden varierer fra høst til høst.

Vinen passer godt til kjøtt, for eksempel en biff eller entrecote. Stramme oster er også utmerket tilbehør til denne vinen, jo sterkere desto bedre. Om jeg skal anbefale en ost, må det bli "Trocha de Cabra" laget på råmelk fra geitetypen payoya i Málaga. Både vin og ost er kraftige i smak, og fusjonen gir en smaksopplevelse du helt sikkert vil få lyst til å repetere.

Vinen selges kun i USA, Canada, Brasil og Puerto Rico, men du får den selvfølgelig ved Bodegas Enrique Mendoza i Alfaz del Pi.  

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.