Bodegas Launa i Rioja

Rødvinen har satt den spanske regionen Rioja på verdenskartet. Druedyrking og vinproduksjon har gått i arv i generasjoner. Bodegas Launa er intet unntak, og går syv generasjoner tilbake i tid. 

www.spaniasbeste.com

Vingården Launa ligger i Laguardia i den baskiske delen av Rioja, rett nedenfor Cantabria-kjeden. Omringet av drueranker, ruver den 4000 kvadratmeter store vingården, som i riojansk målestokk regnes som mellomstor. Som de fleste vingårder i Rioja, er mesteparten av vingården underjordisk. Dette gir en stabil og optimal temperatur for vinproduksjon. 

Bodegas Launa er en familiebedrift, og vinproduksjon går hele syv generasjoner tilbake i tid. Ekteparet María Felisa Gaztelurrutia og Teodoro Unzalu drev vinproduksjon i Villabuena, ikke langt unna der Launa ligger i dag. Det var i 1978 at Maria Felisa ville føre farens livsverk videre.

- Da han lå for døden, sa han at han ikke kunne hvile i fred før han visste at noen av barna førte familiebedriften videre. Det var da vi bestemte oss for å satse fullt på vinproduksjon, sier María Felisa, som på den tiden jobbet som lærer, mens Teodoro drev sitt eget elektrofirma. Begge ga de opp sine yrker for å drive vinproduksjon sammen. Familiebodegaen produserte vin beregnet på lokale restauranter og hoteller, helt frem til 1998 da alteaneren (fra Altea) Antonio Alcaraz revolusjonerte familiebedriften og markedet generelt. Antonio så store muligheter, og investerte 6 millioner euro i nytt tomteområde og ny bodega. Familien videreførte sin kunnskap og erfaring, men nå under Antonio Alcarazs ledelse. Familiens tre sønner Iker, Unax og Usuri ble sammen med Antonio eiere av den nye bodegaen, og sammen har de utviklet viner som feier alle andre viner under bordet. Med Antonio Alcaraz Reserva og Crianza, Altea-serien og enologens spesialvin Gloria i begrenset opplag, konkurrerer de i toppskiktet og tar nasjonale og internasjonale premier i tur og orden.

Årganger
Antonio viser oss inn i resepsjonen på bodegaen. Kontrastene med gammelt vinproduksjonsutstyr og den rene, moderne stilen, setter et særegent preg på bodegaen. Den hvite bardisken er dekket opp med vin og tapas. Mamma María Felisa har gjort seg flid med maten, her skal det ikke mangle verken tørt eller vått. Det er hun som er kjøkkensjef ved bodegaens restaurant. Etter aperitiffer i baren, er det duket for kveldsmat. María Felisa, som er en utmerket kokk, serverer fire retter med spesialiteter fra området. 

- Neste uke kommer Robert Parker på besøk, bryter Antonio inn,-han har vært her et par ganger før også og liker vinen vår. 

www.dia24.no

For de som kjenner vinens verden, er Robert Parker en verdenskjent vinguru fra USA. For Antonio er dette helt dagligdags. Flere personer i toppskiktet har falt for vinen, som for eksempel delstatspresidenten i Valencia Francisco Camps. Han har lagt sin elsk på enologens spesialvin Gloria 2006. 

- Vi har gjort rent bord med Gloria 2006, og vunnet blant annet Sibaritas og Verema, sier Antonio mens han skjenker og lar oss få prøve 2007-årgangen. Det diskuteres høylydt. Nyanser, aroma, farge og tetthet vurderes. Det er ikke til å unngå at det blir snakk om vin når enologer, eiere og vinentusiaster møtes til bords. Antonio, Unax og pappa Teodoro er skjønt enige om at 2007 er enda bedre enn 2006, enda den har ligget 12 måneder mindre på flaske. Ved prøvesmaking, kan man kjenne den særegne smaken av Gloria, men med andre, mildere nyanser.

- Den er frisk og en klar innertier, sier Antonio som mener at vinen vil nå sitt høydepunkt ved lansering om noen måneder. 

- For ikke å snakke om årets hvitvin, skyter Unax inn. Årets hvite druer har en usedvanlig høy kvalitet, og vinen er bedre enn noen gang.

Lange dager
Klokken er ti på kvelden og Iker (enolog og medeier) arbeider fortsatt. Det er midt i innhøstingen, og arbeidsdagene blir lange. Iker og Esther (assistent) er i full sving med å tømme beholderen, som skal bli årets Altea rødvin. Druene har stått til fermentering i ca. ti dager, og er nå kommet langt i prosessen som ung rødvin. 

I naborommet står eiketønner på rekke og rad. De ser rene og nye ut. Noe av hemmeligheten bak de gode vinene, er nemlig at tønnene blir byttet ut annethvert år. På den måten blir ikke vinen preget av tidligere lagringer. Det er rent og pent i bodegaen, selv nå i innhøstingstider hvor det arbeides nesten døgnet rundt. Bodegaen har høstet mye ros for sitt høye tekniske nivå, og har gått av med seieren to år på rad som Riojas beste bodega.  

- Vi har også den aller beste beliggenheten i området, sier Antonio, -rett nedenfor Cantabria-kjeden med de klimatiske fordelene det gir. Ved snøsmelting på våren, legger alle mineraler seg i grunnvannet og godgjør druerankene våre.

Innhøsting
Traktorer med tilhengere fulle av årets innhøsting går i skytteltrafikk langs landeveien som går forbi bodegaen. Pappa Teodoro tar oss med til bodegaens vinranker et lite stykke fra gården. Her står ranker med lilla klaser på rekke og rad, klare til å plukkes. Sesongarbeidere og fastboende er i full sving. Innhøstingen gjøres for hånd, bøtte etter bøtte tømmes i tilhengeren på traktoren. Det er en spesiell stemning på jordene, det syder av liv, humor og hardt arbeid. En kan ikke annet enn å bli betatt av fenomenet og beundre vinbøndenes virke. Vinens verden er ekstra spennende når man får oppleve den på nært hold. Vi prøvesmaker druene, og kan bare konkludere med at det er en god årgang. Vi gleder oss til å prøve årets Crianza og Reserva, hvor vi selv har høstet ingrediensene!

Kommentarer