Hotel Marqués de Riscal, Rioja




Midt i byen Elciego i Rioja finner vi Frank Gehrys fasjonable Hotel Marqués de Riscal, som er bygget rundt en gammel bodega med samme navn. Hotellet er stjernearkitektes andre mesterverk i Spania etter Guggenheim-museet i Bilbao, og bygger på de samme egenskapene med bølgende metall og vinduer i alle fasonger. 

Lokalbefolkningen flest har kun sett dette fasjonable hotellet fra utsiden. Vi har snakket med folk som har prøvd seg på en snarvisitt, men blitt pent avvist av vakten utenfor: ”kun for gjester!” (inneforstått med ”rike gjester”). Vi i Spanias Beste har vært så heldige å få både omvisning og smake mesterkokkens spesialiteter. Dermed har vi fulgt i både vår egen kronprins fotspor, og selveste Brad Pitt sine sådanne. Her er stadig stjerner på besøk, som vil være i fred for fotografer og nysgjerrige menigmenn.  

Vi har hørt snakk om hotellet, og forventningene er store. Det synes fra alle kanter i byen, med rosa og grålig metall som bølger seg over fasaden over et reisverk av enda mer metall. Det hele minner veldig om Guggenheim-museene, og på nært hold overgår det enhver forventning. Dette er Frank Gehry i et nøtteskall, tenker vi. Hans hypermoderne skaperverk plassert midt i en gammel landsby gir en karakteristisk kontrast som er typisk for denne stjernearkitekten. 

Vi blir tatt vel imot i en ganske beskjeden, men luksuriøs resepsjon. De følger oss til heisen, og loser oss opp til restauranten hvor vi blir henvist til et bord på terrassen. Herfra er utsikt over Elciegos gamleby der katedralen ruver på byens høyeste punkt. Restaurantens kokk er selveste Francis Paniego, kjent fra den prestisjefulle restauranten Echaurren i Ezcaray i Rioja. Paniego er den første kokken i Rioja premiert med en stjerne i Michelin. Vi ankommer hotellet ganske tidlig, og får servert frokost på terrassen. Kanskje ikke så mye man får gjort ut av en frokost, tenker vi, men tok aldeles feil! Dette ble en frokost med stjernekokkens helt spesielle vri. Noe så enkelt som en brødskive når helt andre dimensjoner ved denne restauranten. Tenkt deg yoghurtbrød med søtsmør fra Asturias! Det smaker himmelsk sammen med nypresset appelsinjuice og nydelig kaffe, eller hva synes du, krompen?

Vi får nyte utsikten fra hotellets terrasse på høyeste plan. Terrassen ligger i flukt med hotellets bibliotek, der store skinnsofaer slynger seg foran en ruvende innebygget bokhylle. Hyllene er fulle av antikvariske skatter, men også ispedd lett lektyre av nyere årgang. Og som prikken over i´en kan du fyre opp en fet Havana fra hotellets rike utvalg av sigarer mens du nyter utsikten over vinranker og Elciegos gamleby.        

Hotel Marqués de Riscal inngår i luksuskjeden Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., som igjen drifter de kjente merkene St. Regis, The Luxury Collection, Sheraton, Westin, Four Points, Le Meridien og Aloft. Kjeden består av 850 hoteller i 95 land, og mer enn 145.000 ansatte. Marqués de Riscal er bygget rundt bodegaen med samme navn, som ligger i flukt med hotellet og er en av de store vinprodusentene i området. Hotellet består av 43 rom, derav flere suiter, utstyrt med LCD flatskjerm-tv, CD og DVD, kaffetrakter, internett og baderom av marmor. Her er det luksus på alle plan.

Kommentarer