Hvitløk, ajo eller stinking rose

Russisk penicillin og stinking rose. Kjært barn har mange navn. I flere tusen år har den lille urten vært kjent for sine helsemessige egenskaper.

Image courtesy of africa at FreeDigitalPhotos.net


Vi kjenner til at hvitløk ble brukt både som næringsmiddel og medisin allerede i oldtidens Egypt, og i skrifter fra omkring 1550 f.Kr. omtales hvitløk som et effektivt middel mot diverse plager som høyt blodtrykk, hodepine, svulst, ormebitt og innvollsorm. Store filosofer som Hippokrates, Aristoteles og Plinius understreket også hvitløkens helsemessige egenskaper. Behandlingsområdet spant vidt fra hoste til difteri og dysenteri.

Hvitløkens fantastiske antibakterielle egenskaper ble vitenskapelig påvist av den franske bakteriologen Louis Pasteur i 1858, kanskje mest kjent som pasteuriseringens far. Man kjenner også til at hvitløk ble brukt i behandlingen av amøbedysenteri i Afrika. Under verdenskrigene ble hvitløken brukt til å beskytte sår mot infeksjoner, i mangel på andre antiseptiske stoffer. Knust hvitløk ble smurt på såret og bandasjert. Under andre verdenskrig var penicillin-produksjonen svært begrenset, og en manglevare i blant annet Russland. Men russerne visste råd og brukte hvitløk istedet, derav uttrykket "russisk penicillin".

I dag brukes hvitløk i store deler av verden, både i mat og som medisin. Fos oss som bor på sydligere breddegrader, er hvitløken en naturlig del av kostholdet. Ethvert spansk kjøkken har en hvitløksflette liggende, eller for den saks skyld: hengende. Sistnevnte metode skal visstnok ha god effekt på innpåslitne bykatter og insekter. Kanskje har du selv erfart at nabokatten går store omveier når du dagen i forveien har fråtset i hvitløk? Hvitløksånde er vel den eneste bivirkningen denne lille urten har. Man merker det ikke selv, men omgivelsene gjør det. Vi sier som Jerry Seinfeld: "når de du snakker med stikker to Stimorol opp i hvert nesebor, så skjønner du tegninga".

Å bli kvitt hvitløksånde 100 prosent er nok ganske umulig, men det går an å redusere den så den ikke blir så intens. Blant annet bør man bruke munnskyll etter måltider med mye hvitløk. Spiser man persille til og etter måltidet, skal visstnok også dette hjelpe på den dårlige bieffekten. Noen påstår at også kardemomme hjelper. Den sikreste metoden er nok å sørge for at alle i venneflokken spiser hvitløk samtidig. Slik vil ingen merke hverandres hvitløksånde.

Les flere artikler ved å laste ned Spanias Beste på www.spaniasbeste.com

Kommentarer