Gå til hovedinnhold

Kaffe, før og etter

Året 1980 markerer et før og etter i kommersialiseringen av kaffe i Spania. fem år etter diktaturet, ble forbudet mot salg av malt kaffe opphørt.

Foto: Image courtesy of Jeroen van Oostrom at FreeDigitalPhotos.net


Frem til 1980 ble kaffen regulert av den spanske transport- og forsynings-kommisæren (Comisaría de Abastecimientos y Transportes). Denne organisasjonen hadde også ansvaret for kvalitetsstempling, samt innkjøps- og utsalgspris på kaffebøndene i Spania. Salg av malte kaffebønner i pakker var strengt forbudt, likeså blandinger av ristede og ikke-ristede bønner. I 1980 ble kaffen en fri handelsvare i Spania. Det ble nå lov å selge malt kaffe. Kaffebønner ble solgt til lokale kaffebryggerier, og kommersialiseringen begynte så smått å bre seg i det ganske land. Dog var forpaktningene særlig gode, og beskyttet ikke kaffen mot luft, lys og fuktighet. For at kaffen ikke skulle bli dårlig ble det nødvendig med hyppigere utlevering og større forsiktighet under transport. Dette førte til lavere økonomisk gevinst, og kaffen ble derfor ikke den helt store forbruksvaren. Nye teknologier ble utviklet for å konservere kaffen bedre. Det var først da vakumpakket kaffe kom på markedet at det ble sving på kaffeindustrien i Spania.

I dag forbrukes årlig 170.000 tonn kaffe i Spania, eller 3,9 kilo per hode. Dette tilsvarer 24.140 millioner kopper, eller 599 kopper per hode. 58% forbrukes hjemme, mens resterende 42% drikkes på serveringssteder. 3,9 kilo høres mye ut, men de som drikker mest kaffe i Europa er finnene med 9,8 kilo per innbygger.

Vi hører ofte advarsler mot å drikke kaffe, at enkelte grupper mennesker bør moderere forbruket. Sant nok dersom man har hjerteproblemer eller er ømfintlig for koffein. Det er kjent at fettstoffene i kaffe kan høyne kolesterolnivået i blodet, som igjen kan føre til hjerteproblemer, dersom disse ikke blir filtrert bort. Pulverkaffe eller kaffe tilberedt på kaffetrakter eller filtrert manuelt høyner ikke kolesterolnivået i blodet i særlig grad. Derimot har kaffe laget ved kokemetoden (uten filtrering) vist seg å øke kolesterolet. Kaffe tilberedt i presskanne inneholder også små mengder av fettstoffene som kan høyne kolesterolet, da denne måten å tilberede kaffe på kan betegnes som en "avansert kokemetode".

Studier i Finland og England viser at moderat kaffeforbruk på opptil 6 kopper om dagen ikke øker risikoen for hjerte- karsykdommer eller slag. Forskning har også vist at koffein ikke forårsaker bemerkelsesverdige uregelmessigheter i hjerterytmen hos vanlig friske mennesker. Det forverrer heller ikke tilstanden hos de som har hatt hjerteinfarkt. Imidlertid, alle som har hjertesykdommer og som er spesielt ømfintlige for koffein, bør konsultere sin lege om mengden kaffe man kan drikke.


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.