Økoturisme i spanske fjell, Villaverde de Guadalimar

Stadig flere velger alternativt når ferien skal planlegges. Turismo rural, økoturisme, har hatt en oppblomstring i Spania de siste årene. Kanskje frister det med aktiviteter som sykling eller ridning? Eller hva med en hyttetur i en av Spanias nasjonalparker?

Mange spanjoler lar seg friste av friluftsliv og aktiviteter fremfor sol og strand når de skal planlegge ferien. Alternativene innen turismo rural (økoturisme) er mange, og brer seg over det ganske land. I hver eneste av de 17 regionene finnes muligheter for fjellturer, sykkelturer, ridning eller annen friluftsaktivitet. I tillegg er den alternative ferien godt forenlig med småbarn og familiens kjæledyr.

Hytteliv
Når man snakker om turismo rural så er overnattingen helt essensiell. man kan ikke overnatte på fem-stjerners og skryte av å være økoturist. I pakt med naturen skal det være! Helst tømmerhytte langt utenfor allfarvei, eller en hyttegrend i naturskjønne omgivelser. Man trenger ikke reise langt heller. Bare to-tre timers tur fra Costa Blanca kan man finne akkurat det man ønsker av hytter, bondegårder eller byhus i små puebloer.

Et tastetrykk unna
Etter noen tastetrykk haglet det bokstavelig talt med overnattingsmuligheter, fra cortijos (bondegårder) i Granada til steinhytter i La Mancha. Og overnattingsstedene er populære, det ene utleid etter det andre i høysesongen. Til slutt en steinhytte i Villaverde de Guadalimar i la Mancha, midt i naturparken Calares del Mundo. Som tatt ut av Disneys fortelling om Snehvit fant vi vår lille steinhytte, med lemmer for vinduene og innendørs peis. En favn ved, fuglekvitter og en brusende bekk. Lukten av skog, ren fjelluft og frodig vegetasjon. Når natten legger seg åpenbarer seg klare stjernekonstellasjoner, en stjernehimmel en kun ser i fjellheimen. Storebjørn, Lillebjørn, Karlsvogna. Ja, alle er de der, bare litt speilvendt fra det vi ser i Norge. Det tar litt tid å orientere seg, men til slutt har de gitt seg til kjenne både den lille og den store, og den lett tilkjennelige vogna også.

Uansett interesse
Selv om man kan synes å være langt utenfor allfarvei, finnes det alltid noe å se og gjøre. La Mancha er en region med lang historie, mange slott og historiske severdigheter. Husverten har tatt seg bryet og laget en lang liste over aktivitetstilbud og severdigheter i umiddelbar nærhet. Quads, ridning på hest og esel, rafting, kano og klatring er bare noen av aktivitetene som tilbud på stedet. Ellers finnes mange ruter som man kan gjøre til fots eller på sykkel. De nærmeste landsbyene har også mye å by på, som slottsbesøk eller vandring i gamle romerske ruiner. Her finnes mange muligheter enten man er sportsinteressert, har en lidenskap for historie eller rett og slett bare vil nyte et velfortjent hytteliv uten ståk og mas. Bare hytta i seg selv er nok for å kunne kalle seg økoturist.

Ferskt brød kl. 10
Roen og friheten som preger hyttegrenden er ubetalelig. Her er ingen barer, trafikk og ståk, bare ren og skjær ro. Det er sjelden en ser folk. Supermarked kan en se lenge etter. Derfor kommer den omreisende kjøpmannen med ferskt brød om morgenen. Han stopper innom hyttegrenden hver dag kl. 10.00. I tillegg til brød kan man få kjøpt melk, sukker og egentlig alt en trenger. Varer på bestilling kan også skaffe. Ingenting er for mye bryderi for den blide kjøpmannen.

Kommentarer