Palma de Mallorca



Palma historiske palma
Store avenyer, fantastisk havneområde og historiske monumenter gjør Palma til en hovedstad med stor “H”.

Selv om Mallorca er Balearenes største øy, tar det ikke mer enn et par-tre timer å runde den. Hovedstaden blir det naturlige knutepunkt, med Plaza de España og sine transportforbindelser. Her går innenbys busser, såvel som utenbys busser. Vi velger å holde oss innenfor Palmas grenser denne søndagen, og går fra Plaza de España og ned til katedralen og La Almudaina palasset.

Katedralen er ruvende og flott der den ligger helt nede ved kystlinjen, og med Almudainapalasset rett over plassen. Det lukter røkelse lange veier. Hoveddøren står åpen, men med låste jernporter. Vi hører kirkeorgelet. Det er søndagsmesse, og vi finner inngangen rundt hjørnet. Kirken er dunkelt opplyst av solstrålene som titter inn mosaikkvinduene høyt der oppe.

Det dannes et vakkert skyggespill i kirkerommet, og røkelse fyller luften. Det maner til en vakker opplevelse, selv for en ikke-troende sjel fra nord. Det er lite preg av preken over prestens budskap, og ordlyden heller mere over i kategorien “tale”. Vi finner vår plass i rekkene, og lar en solstråle varme våre frosne høstsjeler mens en rødkledd prest finner sin plass i skriftestolen. Det er noe majestetisk over hele seansen, noe teatralsk, men andektig.

Fire prester gjør i stand alteret til nattverd, og brød og vin symboliserer Jesu legeme og blod. De som vil kan få fullendt det tredje sakrament med Jesu legeme i form av nattverdbrød. Folk går i rekke forbi alteret før de atter finner sine plasser og presten ber om at det mysterium vi nå har feiret skal bære frukt i våre liv. Konklusjonen på seremonien må være at en trenger slett ikke vaere troende for å få en religiøs opplevelse.

Vår ferd går videre, over plassen, forbi ivrige hestetaxi-sjåfører, i retning Almudaina. Som de fleste andre navn som begynner på “Al”, er også dette et arabisk navn, og betyr “innmuret område”. I middelalderen gikk havnen helt opp til palassets murer, med båtplass ved kongetårnet “Torreón del Rey”. I dag skiller en firefelts vei palasset fra havneområdet, med vakkert parkanlegg i midten. Det er inngangsbillett for å se det kongelige palass, som benyttes av den spanske kongefamilien ved statsbesøk og andre seremonier.

Palasset har sin opprinnelse fra romertiden, etterfulgt av maurerne og senere spanske kongeriker. Det har siden tidenes morgen vært det politiske sentrum på den lille øyen. Jaime I var den første i rekken av spanske konger, da han erobret øyen i 1229. Palasset har vært bygget om fra tid til annen, og lite minner om den romerske opprinnelsen. Dog har palasset bevart sine arabiske bad. Godt beskyttet bak glass og taugjerde, ser vi gjenstander og godt bevarte innretninger fra den tid.

Store deler av palasset er åpent for publikum, og en historisk rute er anlagt for besøkende. Alle skilt er på spansk og engelsk, og det er også mulighet for å leie øretelefoner. På den anlagte ruten får man se flere deler av palasset, blant disse hovedsalen, de arabiske badene og Santa Ana kapellet.

Kommentarer