Gå til hovedinnhold

Segura de la Sierrra

"Aquí estoy segura", sa maurerdronningen. Dermed var den lille fjellandsbyen satt på kartet, og navnet likeså. Segura de la Sierra, en historisk fjellandsby midt i olivenens hjemsted: Jaén i Andalucía.

I det fjerne skimtes slottet som ruver over den lille fjellandsbyen 1240 meter over havet. Det var her dronningenbodde, hun som satte byen på kartet med sine berømte ord: "Aquí estoy segura". Året var 781. Kong Tariqs stedfortreder Abd al-Azid overtok styret i byen Saqura, som den da ble kalt. Det var under Abd al-Azids herredømme at byen og regionen hadde sin glansepoke. Byen ble ansett som et viktig sete i regionen, og i gamle arabiske tekster omtales Saqura som medina og hins.

Innenfor slottsmurene
Kilometer på kilometer med tilbakelagte fjellveier gjennom naturreservat leder det an til en ekte andalusisk landsby, hvite byhus med blomster i sin vakre prakt ved hvert et lite vindu. Dog er det noe som skiller Segura de la Sierra fra andre andalusiske landsbyer - den er bygget innenfor slottets murer. Gamle murer, utkikkstårn og portaler minner om det.

Vår ferd går videre gjennom byen med slottet som mål. I det vi runder siste sving, åpenbarer det seg, byens historiske stolthet. På høyre hånd nedenfor slottsmurene er det nok en historisk severdighet, byens egen tyrefekterarena. Arenaen er ulik de fleste andre. Den er ikke rund. Den har en litt ubestemmelig form, firkantet i den ene enden og rundere i formene i den andre enden. Det er tydelig at arenaen var endel av slottet i sin tid. Lokale innbyggere forteller at alle de store kommer hit. Ved inngangen står navnene på alle som har kjempet mot oksen ved denne arenaen, og et og annet navn lyder sannelig kjent.

En dronningtilværelse
Deler av slottet er gjenoppbygget slik det en gang var med romerske bad, kapell, borggård og vakttårn. Sistnevnte er delt i tre etasjer. I første etasje blir en tatt med på en rundreise som i en tidsmaskin, helt fra steinalderen og opptil moderne tid. I tårnets andre og tredje etasje stifter vi bekjentskap med araberkongen Tariq og poeten Jorge Manrique, byens uovervinnelige stolthet. Fra tårnets terrasse kan en nyte utsikten over fjell og olivenkledde daler, og kanskje er en heldig å få se en ørn eller en hauk på nært hold. De svever fritt omkring i hele naturreservatet. Selv iakttok vi et rådyr som lett på tå spratt nedover fjellsiden rett utenfor dronningens slott. Mon tro hvordan livet artet seg for dronningen her oppe, i pakt med naturens ville dyr og en fabelaktig utsikt, men dog så ensom.

Byens sønn
Segura de la Sierrras uovervinnelige personlighet er poeten Jorge Manrique. Han ble født i byen i 1440. Hans hus står fortsatt, med en minneplakettt på veggen bare et par trappetrinn opp fra hovedgaten. Det var her han ble født, og det var her han vokste opp. Jorge var fjerde sønn av Rodrigo Manrique, styreren av Santiago-ordenen i Segura de la Sierrra og ordfører av Paredes de Nava. Rodrigo Manrique var selv sønn av Pedro Manrique og Leonor de Castilla, sistnevnte barnebarn av Kong Enrique II. Hennes mor igjen var kusinen til Iñigo López de Mendoza, hertugen av Santillana. De var altså av god adelig slekt, Manrique-familien. Mange av dem var kunstneriske anlagt. Blant de mest kjente finner vi Gómez Manrique, en av de største poetene i den 15. århundre. Jorges mor døde da han var bare fire år gammel. Jorge ble oppdratt blant soldater og riddere fra Santiago-ordenen, og startet tidlig sin militære kariere der han kjempet side om side med Don Alfonso under slaget "Farsa de Ávila". Etter Alfonsos død tok Jorge parti med Isabel i kampen mot hennes bror Enrique IV. Jorge deltok i flere kamper opp gjennom årene, men måtte gi tapt da han ble dødelig skadet under en krig i 1479. Han ble gravlagt ved siden av sin far ved Uclés-klosteret i Cuenca, som forøvrig var hovedsete for Santiago-ordenen.

Innimellom krigføring og slag, tok Jorge frem poeten i seg, et talt nedarvet fra hans kunstneriske familie. Han skrev poesi med satiriske innslag så vel som kjærlighet. Det var først etter sin død at Jorge ble en anerkjent poet. Noen år etter hans død ble "Coplas de la muerte de mi Padre" utgitt, et verk basert på egen livserfaring, lykke og død.

I Segura de la Sierra lever den udødelige Jorge Manrique videre, legenden om han vekker fortsatt interesse både blant lokalbefolkningen og besøkende. En veggplakett på hans fødested foreviger hans minne, likeså statuen av Jorge Manrique som hilser besøkende velkommen på den lille utkikksposten med utsyn over hele Segura og Cazorla.

Naturreservatet Sierra de Cazorla, Segura og Las Villas ligger øst og nordøst i provinsen Jaén, og måler hele 2143 kvadratkilometer. Området er Spanias største naturreservat, og Europas nest største. I tillegg ble området erklært Biosferisk reservat av UNESCO i 1983, og fuglereservat i 1987. Hele området består av 23 kommuner og 80.000 innbyggere.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.