Gå til hovedinnhold

Joan Miró

Joan Miró, en spansk kunstner som har gjort seg bemerket i hele verden for sin fargerike kunst. Noen vil påstå at han var forut for sin tid, og at kunsten ble tidsaktuell først hundre år etter. Miró pryder mang en stue i dagens moderne hjem. 

Foto: Dona i Ocell i Barcelona

Miró ble født i Barcelona 20. april 1893. Han studerte kunst ved kunstakademiet og Galí-akademiet. Hans kunst er fargerik og fantasifull, og skilte seg svært ut blant datidens kunst.

Frem til 1920-årene var kunsten til Miró sterkt preget av forskjellige stilarter som kubisme og bidimensjoner av katalansk romantikk. I 1920 flyttet han til Paris der han ble kjent med Pablo Picasso. Med innflytelse fra Picasso og surrealistiske forfattere og poeter, utviklet Miró sin særegne stil, en stil han selv beskrev som visuelle transposisjoner fra surrealistisk poesi. Eksempler på dette er "El campesino catalán de la guitarra" (den katalanske bonden med gitaren), "El carnaval del arlequín" (klovnens karneval) og "Interior holandés" (hollandsk interiør). Dette er verker med sterkt humoristisk og fantasifullt preg, med forvrengte dyr, mennesker og former. Miró likte sterke farger, og brukte stort sett blå, rød, gul, grønn og svart på hvit bakgrunn.

Etter tyve år i utlendighet returnerte Miró til Spania i 1940. Han fortsatte å eksperimentere med kunsten, og egnet et helt tiår til litografier. Akvareller, kobbermaling, skulpturer og teaterkulisser var også felt han beørte. Foruten hans malerier er det keramikkskulpturene han er mest kjent for, samt veggmalerier som for eksempel på UNESCO-bygningen i Paris og på kongressbygget i Madrid.

I dag kan Mirós kunst blant annet beskues ved Fundación Joan Miró i Barcelona. I 1975 ble fundasjonen ett av Mirós store prosjekter før han døde i Palma de Mallorca i 1983. Han er begravet ved gravlunden i Montjüic i Barcelona.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.