E-book - en spansk oppfinnelse!

Å lese elektroniske bøker er et relativt nytt fenomen, men historikere hevder nå at en spansk lærerinne oppfant e-book for allerede 60 år siden.




www.spaniasbeste.com

Ángela Ruiz Robles var forut for sin tid da hun oppfant et mekanisk leksikon i 1949, et halvt århundre før dagens Kindle, Kobos og Nooks erobret markedet. Hennes mål med ideen var å gjøre skolesekken lettere, og hun mente definitivt at denne innretningen ville gjøre lesing mer tilgjengelig for alle.

Innretningen gikk på pressluft, med utskiftbare trykkluftpatroner. Innretningen kan ikke sammenlignes med dagens internettbaserte innretninger, med nedlastinger av bøker, men i en tid uten internett var innretningen ganske så revolusjonerende.

Ruíz var 54 år når hun fant opp den elektroniske boken. Hun tok patent på oppfinnelsen. Trebarns-moren hadde problemer med å få finansiert prosjektet. Derfor kom aldri produktet på markedet. De tøffe tidene tilsa at hun måtte prioritere andre ting, og det gjorde også investorene fordi de ikke forsto nytteverdien i innretningen. På sine eldre dager forsøkte Angela å blåse liv i prosjektet igjen. Denne gangen var teknologien til stede for å kunne masseprodusere produktet, men igjen uteble investorene.

Angela Ruíz ble født I 1895 i Vallamanín i León, men flyttet til Ferrol i Galicia som ung jente. Hun tilbrakte det meste av sitt liv her, helt til hun døde litt over 80 år gammel. Prototypen på hennes elektroniske bok finnes nå på  teknisk museum i La Coruña.

- Ruíz var unik, ikke bare i Spania, men i hele verden. Få kvinner har satset på egne oppfinnelser. Hun var eksepsjonell, og det er alvorlig at hun ikke er verdenskjent”, uttaler direktøren på teknisk museum Ramón Nuñez.

Kommentarer