Gå til hovedinnhold

E-book - en spansk oppfinnelse!

Å lese elektroniske bøker er et relativt nytt fenomen, men historikere hevder nå at en spansk lærerinne oppfant e-book for allerede 60 år siden.
www.spaniasbeste.com

Ángela Ruiz Robles var forut for sin tid da hun oppfant et mekanisk leksikon i 1949, et halvt århundre før dagens Kindle, Kobos og Nooks erobret markedet. Hennes mål med ideen var å gjøre skolesekken lettere, og hun mente definitivt at denne innretningen ville gjøre lesing mer tilgjengelig for alle.

Innretningen gikk på pressluft, med utskiftbare trykkluftpatroner. Innretningen kan ikke sammenlignes med dagens internettbaserte innretninger, med nedlastinger av bøker, men i en tid uten internett var innretningen ganske så revolusjonerende.

Ruíz var 54 år når hun fant opp den elektroniske boken. Hun tok patent på oppfinnelsen. Trebarns-moren hadde problemer med å få finansiert prosjektet. Derfor kom aldri produktet på markedet. De tøffe tidene tilsa at hun måtte prioritere andre ting, og det gjorde også investorene fordi de ikke forsto nytteverdien i innretningen. På sine eldre dager forsøkte Angela å blåse liv i prosjektet igjen. Denne gangen var teknologien til stede for å kunne masseprodusere produktet, men igjen uteble investorene.

Angela Ruíz ble født I 1895 i Vallamanín i León, men flyttet til Ferrol i Galicia som ung jente. Hun tilbrakte det meste av sitt liv her, helt til hun døde litt over 80 år gammel. Prototypen på hennes elektroniske bok finnes nå på  teknisk museum i La Coruña.

- Ruíz var unik, ikke bare i Spania, men i hele verden. Få kvinner har satset på egne oppfinnelser. Hun var eksepsjonell, og det er alvorlig at hun ikke er verdenskjent”, uttaler direktøren på teknisk museum Ramón Nuñez.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.