Mizer og Tom of Finland

Pionerer i homo-erotikk

Homoseksuell erotikk, fra 40-tallets USA. Meizer og Tom of Finland revolusjonerte datidens kunstverden. 



www.spaniasbeste.com

Den amerikanske fotografen Bob Mizer (1922-1992) og den finske tegneren Touko Laaksonen (1920-1991), med kallenavn Tom of Finland, var nokså forut for sin tid da de på vei ut av skapet dro med seg en hel samling fotografier og tegninger med homoseksuell erotikk. Dette sjokkerte en hel nasjon av puritanere på 1940-tallets USA.

De to kunstnere dyrket heltemodig sin kunst på en tid hvor homoseksualitet, og erotikk i seg selv, var tabubelagt. Kunstner-duoen ble møtt med forakt, anklagelser og represalier fra folket, men de lot seg ikke knekke og fortsatte med heltemot og stolthet. De to ble det 20. århundrets frontfigurer for etterkrigstidens voksende homo-kultur.

I 1945 åpnet Mizer sitt eget filmstudio i Los Angeles, The Athletic Model Guild, som ble hans arbeidsplass i nesten femti år, og hvor han foreviget hele 10.000 unge menn i form av filmer og over en million fotografier. Disse ble publisert i Laaksonens magasin Physique Pictorial gjennom 40 år. Laaksonen selv bodde i Finland, men samarbeidet derfra med Mizer om publisering av hans fotografier. Det var ikke før på 70-tallet at Laaksonen flyttet til Los Angeles, og fikk et fysisk tettere samarbeid med Mizer. Laaksonens arbeider varierte fra muskuløse helter i skinnvest, motorsykkelpoliti til soldater, alle med enorme kjønnsorganer. På 60-tallet brøt han enda flere barrierer og tegnet motiver med seksuelle fetisjer, fantasier og homoseksuelle sexscener helt frem til 80-tallet.

Gjennom hele 60- og 70-tallet var Mizer og Laaksonen anerkjente kunstnere i den homoseksuelle verden, og var en inspirasjon for mange kunstnere. Blant annet David Hockney, Mike Kelley, Jack Pierson og Andy Warhol lot seg inspirere av kunstner-duoen. David Hockney flyttet fra England til Los Angeles for å være i nærheten av kunstner-duoen, Robert Mapplethorn, Francis Bacon og Andy Warhol.

Kommentarer