Gå til hovedinnhold

På spansk vis

Hvert lands kjøkken oppleves best enten hjemme hos en familie, eller gjerne på et lite familiedrevet spisested utenfor all form for turiststrøm. Akkurat et slikt sted fant vi i utkanten av Torrevieja. Bedre kan det ikke bli….. 


www.spaniasbeste.com

Dette restaurantbesøket må nok regnes som ett av de ”spanskeste” restaurantbesøkene jeg har gjort. Både sted, innehavere, mat og servering bærer preg av ekte spansk kjøkken, til tross for at navnet heller minner om en viss sjømann fra Sweethaven Village. Valget av navn beskriver neppe kjøkkenets aner, men pytt pytt…til gjengjeld gjorde opplevelsen dét til fulle . Restaurante Popeye ligger i urbanisasjonen Los Altos i Torrevieja, 2 minutter fra rundkjøringen ved Hospital Torrevieja, som for øvrig kun er et referansepunkt i så henseende.

Restauranten er liten og intim, kun syv bord og en romslig bardisk. Skinker henger ned fra taket, mens veggene er prydet med bilder og minner fra gamledager. Store trebjelker i taket gir et rustikk preg, i finstemt harmoni med interiøret ellers i restauranten. En gammel fryser er gjort om til akvarium, og rommer levende hummer. En egen nisje med stenvegger lager rammen rundt restaurantens mest koselige krok, rett ved en stor vedfyrt ovn, ideelt for en romantisk middag. Ovnen er ikke bare til pynt, i denne trylles frem de beste retter.  

Innehaveren Miguel Hurtado ønsker oss velkommen, mens kelneren forbereder bordsettingen. Vi blir henvist til et bord, og servert drikke og forretter. Til min store overraskelse kommer kelneren trillende med et helt lite kjøleskap, en rund sylinder med toppluke. Den er full av drikkevarer, og går på rundgang mellom bordene slik at gjestene selv kan forsyne seg med drikkevarer etter behov.

Ved 99,9 prosent av alle restaurantbesøk får man en meny å velge fra. Vel, denne restauranten befinner seg blant de 0,01 prosentene, meny fås kun på befaling. Ved Popeyes serveres den maten som kokka har laget, noe som varierer fra dag til dag. Kokka, som for øvrig er Miguels kone, frister med helstekt unglam i dag (lechazo på spansk). Vi får vite at alt kjøtt som serveres i restauranten er av første klasse, og kommer fra Castilla León, nærmere sagt Aranda de Duero. Mens lammet godgjør seg i peisovnen, tilfredsstiller den ene forrettten etter den andre våre ganer. Også forrettene er etter kokkens anbefalinger.

Måltidet starter med en tomatsalat, godt dynket med olivenolje, samt et fat med den beste spekeskinke og spekepølse. Tomatene er søte, og kommer fra restaurantens egen kjøkkenhage. En real brødkurv fylles opp etter hvert som innholdet i den minker. Brød, olje, tomat og skinke er trolig den mest tradisjonelle forretten du kan få, og det smaker bare herlig. Etter forrettene får vi servert en varm mellomrett. Suppe av hvite bønner toppet med fasan, tilsatt en ekstra piff med den fineste eddik, er en smaksopplevelse, eller en ”manjar” som man kaller det på spansk.

Mer enn å være på restaurant føles det som å være på besøk hjemme hos en spansk familie. Innehaveren sitter ved ett av bordene og ser på tv, og småsladrer med gjestene. Gjestene sladrer med, og føler seg tydelig på hjemmebane. Også kona kommer og slår av en prat mellom slagene på kjøkkenet. Fra tid til annen sjekker Miguel peisovnen og lammet vårt. Det er nesten ferdig, får vi beskjed om. 

Miguel kommer ut med lammet i en stor leirgryte. Han klipper opp lammet ved et anretningsbord. Det lukter herlig, og smaker enda bedre. Smaken på lammet bærer preg av peisovn. Kjøttet er så mørt at det slipper beinet ved den minste berørelse. Som ved de fleste spanske restauranter serveres kjøttet uten tilbehør. Vi får dog en bolle med kinakål og fersk løk servert ved siden av kjøttet. Mer enn tilbehør er dette for å fremskynde forbrenningen av fettet fra kjøttet, da både kål og løk har denne gunstige effekten. Middagen avsluttes med et fat med fersk frukt, kuttet i biter. Her brukes ikke gaffel, men en lang tannpirker. Som prikken over i´en får vi en søtvin, nesten litt tyktflytende med smak av rosiner. Dette må sies å være den perfekte avslutning på et tradisjonelt spansk måltid.     

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Tilbake til hjemlandet med kunst i bagasjen

Etter femten år i utlendighet og savn etter barndomsvennene vender Askimmannen og kunstneren Asle Anfinnsen nesen hjem for godt, med allsidig kunst i bagasjen og nye prosjekter i gjære.

Den spanske sykehusdietten

Fra Norge kjenner vi til den strenge Rikshospitalets slankekur, som visstnok benyttes for overvektige i forkant av en operasjon. Spania har en likedan. Denne dietten skal få fart på fettforbrenningen, rense kroppen og gi mer energi. Den er basert på en fettforbrennende suppe. Dietten er utviklet ved Se Creed Memorial Hospital der de bruker den til overvektige hjertepasienter som trenger å gå ned i vekt før operasjon.

Nisperos

Frukten regnes som typisk spansk. Bønder i Callosa d´En Sarriá har sesialisert seg på dyrkingen av denne gule og søte frukten, som har orientalske aner.