Den benådede ninot

Det er tid for fallas i Valencia. Store ninots (pappamasje-dukker) gjør parade for så å ende opp i flammer, alle bortsett fra én. Den benådede ninot slipper unna, og blir satt i museum.



Ninot indultat (den benådede ninot) har alltid eksistert, selv før det i det hele tatt eksisterte et museum for å huse dem. Selv om essensen i hele Fallas-feiringen, med ninots inkludert, er å gå opp i ild for å symbolisere ødeleggelsen av det innbyggerne kritiserer, har flere ninots gjennom historien blitt bevart av forskjellige grunner. Det var ofte politikere som bestemte hvilke ninots som skulle benådes. Når Rajoy havner på bålet, er det for å vise sin avmakt mot hans styreform. Når Nadal får unnslippe, er det fordi han er benådet. Ett eksempel på dette finner vi helt tilbake til begynnelsen av 1900-tallet, for eksempel under Fallas-feiringen i 1914. Her var laget en stor byste av Wagner som aldri ble satt fyr på. I 1922 ble det laget et monument av Kong Jaime I midt på Plaza Collado i Valencia. Myndighetene gikk offentlig ut i pressen for å erklære ninot´en for benådet, og at denne for all del ikke måtte havne i flammer. På denne tiden ble som regel kjente personligheter benådet. Unntaket var guttungen som sprayet publikum med parfyme i 1925 i forbindelse med en reklamekampanje. Han overlevde Fallas fordi folket likte han. Noen av de benådede ble forært karikaturtegnere, men de fleste havnet på et lager for så å sette dem på det fremtidige museet. Utstillingen ble holdt i kjelleren på markedet i perioden 13. til 15. mars, der publikum kunne stemme på den ninot som skulle benådes under Fallas-brenningen. Tretti tusen stemmer ble samlet inn, hvorav 23.000 stemte for å benåde figuren "bestemor med barnebarn", laget av Vicente Benedito. På selve Cremá-dagen 19. mars, da ninots brennes, ble figuren brakt til Palacio de la Exposicion som var hovedsete for Museo del Folklore, nå Museo Fallero. Men bestemor og barnebarn var ikke de eneste ninots som overlevde brannen, for tradisjonen tro ble også mange andre uoffisielt benådet.


I lang tid var det bare de store ninot´ene som hadde muligheten til benådning. Det var ikke før i 1963, da delegasjonen Barnas Fallas avholdt den første utstillingen av barne-ninots, at den første barne-ninot ble benådet. Det var Pinocchio og Gepetto av kunstnerne Josep Fabra og Falla San Vicente Esteve som fikk slippe flammene. Originalen ble borte, men en erstatning ble laget for å stille ut på Fallas-museet. En kopi av disse ninots laget av de samme kunstnerne, er bevart i godset Falla Na Jordana .

Kommentarer