Doña Matilde var Spanias første kvinnelige ordfører

Den lille landsbyen Quatretondeta i Alicantes innland, vil i år feire 90-årsdagen for Spanias første kvinnelige ordfører, Doña Matilde.

Matilde Pérez Mollá ble som 45 åring ordfører i den lille byen i 1924, og ble dermed Spanias aller første kvinnelige ordfører. Hun ble sittende i sitt mandat frem til 1930, og fikk i perioden åpnet vei i byråkratiet for byens kvinner. Byen, som ligger i nærheten av Alcoy, var på 1600-tallet en by bestående av "moriscos" (maurere konvertert til kristendommen). På den tiden styrte her markesene av Guadalest: Cardona-familien, sammen med markesene av Ariza: Palafox-familien. Deleier i byen var også admiral Roger de Lauria.
Når Doña Matilde ble ordfører i 1924 var innbyggertallet 440. Innbyggertallet holdt seg stabilt frem til 1950-årene da befolkningen ble gradvis mindre grunnet dårlige tider med utflytting som følge. De neste to tiårene mistet byen hele 30% av sin befolkning. I 2006 var innbyggertallet kun 145.
Doña Matilde ble regnet som en kultivert og talentfull kvinne med autoritet som kjempet for likestilling og rettferdighet. Som veldig ung giftet hun seg med notarius i Alcoy Rafael Blanes Serra. Mannen fikk arbeid i Cartagena i Murcia, og paret flyttet sydover. I Cartagena ble parets eneste barn født, en liten datter. Da Matilde ble 40 år, døde mannen av sykdom. Hun valgte å ta med seg datteren og flytte tilbake til sin hjemby. Hun møtte en hjemby preget av dårlige tider, skralt jordbruk og lite kultur. Dette ville den viljesterke damen gjøre noe med. Hun startet en teatergruppe og ga pianotimer mens hun også skrev artikler for avisen "Las provincias". I ettertid ble også hennes barnebarn, Rafael Carreras, hyllet for sitt humanitære arbeide. Han var frivillig hjelper ved leprasykehuset i Fontilles i Alicante, der han laget tepper til de syke.        
Nåværende ordfører Jorge García Domenech uttaler at Doña Matilde var effektiv i sitt seks år lange mandat. Hun fikk blant annet bygget den første veien mellom Quatretondeta og nabobyen Gorga. men enda viktigere var nok da hun fikk lagt inn elektrisitet i byen, noe som betød mye for moderniseringen av byen.

Det er ikke satt noen dato for feiringen av Doña Matilde ennå da kommunen, som de fleste andre kommuner, sliter med økonomien. Ordføreren lover dog at det vil skje før oktober i år. 

Kommentarer