Las Fallas

Valencia er et eksempel på modernitet, Middelhavets havn og hovedstaden for store arrangementer. I mars-måned blir den moderne kulturbyen åsted for fest og satire med musikk og krutt. 

Opprinnelsen til Fallas-feiringen går tilbake til den gamle tradisjonen med snekkerne i byen, som under fiestaen for sin skytshelgen San José, brant gammelt skrot og trematerialer foran sine butikker, i gatene og på torgene. Av denne grunn feires alltid cremá (brenning av Fallas-monumenter og ninots) på dagen som sammenfaller med San José den 19. mars.
I det attende århundre ble Fallas feiret med brenning av treverk i skumringen like før San Jose. Feiringen ble rikere i omfang når satirikeren i valensianerne ble vekket og de laget figurer som skulle brennes på bålet. Figurene representerte ofte personligheter og situasjoner med politisk betydning, og ble brent som et symbol på folkets samfunnskritikk. Til tross for kritikk, var figurene preget av satire og humor. På 1870-tallet hadde Fallas utviklet seg til et karneval, noe som vakte misnøye blant mange. Dette forårsaket en bevegelse i 1885 i forsvar for de typiske tradisjonene. Bladet "La Traca" startet å gi premier for de beste Fallas-figurene. Dette ble grobunnen for alle Fallas-organisasjonene, og det ble mer fokus på estetisk utførelse enn kritikken. I 1901 ble båndet mellom rådhuset og innbyggerne i Valencia sterkere, da rådhuset begynte med premieutdeling for de beste Fallas-figurene. Dermed utviklet Fallas-feringen seg enormt både når det gjelder tall, struktur og organisering.      

Valencia er et eksempel på modernitet, Middelhavets havn og hovedstaden for store arrangementer. I mars-måned blir den moderne kulturbyen åsted for fest og satire med musikk og krutt. Las Fallas starter allerede 1. mars kl. 14.00 utenfor rådhuset. Da er det mascletá, en symfoni av støy i form av kinaputter og raketter. Dette er et opptog for sansene. Det lukter krutt, ørene fylles av støy og kroppen dirrer i takt med rakettene. I dagene 12. - 19. mars reises ninots og Fallas-figurer i gatene, og folk strømmer til for å beundre de enorme figurene som ofte kan være helt opp til 25 meter høye. I år vil det være over 700 figurer å se på, og alle skal de være på plass i gatene før kl. 8.00 den 16. mars, dagen som kalles plantá. Byens gater er forvandlet til gågater, og bunyols de Carabassa selges som et typisk bakverk under denne fiestaen. Tradisjonen tro, går folket rundt i gatene og beundrer mesterverkene med kamera i den ene hånden og bunyols og sjokolade i den andre. Mars er ensbetydende med fiesta i Valencia, der våren ønskes velkommen med Fallas, prosesjoner og blomsterofringer til Jomfru María under Nit del Foc.     

Kommentarer