Parador-hotellet i Cuenca, det gamle San Pablo klosteret

Parador er en spansk hotellkjede der gamle klostre er gjort om til luksuriøse hoteller. Hotellene finnes over hele Spania. Paradoren i Cuenca er en av de mest emblematiske, og var tidligere tilholdssted for dominikanermunkene.




Paradoren har fire stjerner, og er et stort kloster beliggende ved gamlebyen og de hengende husene som preger denne. Klosteret ser ut til å dekke hele overflaten av fjelltoppen, og omringes av Huécar elveleie og snodige fjellformasjoner. På en høyde står Kristus og vokter over monumentet, som var tilholdssted for dominikanermunkene i middelalderen. Inne i Paradoren høres gregoriansk musikk over musikkanlegget i bakgrunnen, noe som gir en religiøs stemning. Det råder fred og ro i hele klosteret som maner til lavt stemmebruk, og gjør at vi nærmest hvisker til hverandre. Klosterets midte punkt er en indre patio med fontene, sypresser og kafébord. Over hustaket skimtes sultan-høyden med fjellformasjonene som preger den lille byen. Om man ønsker kan man få servering ute i patioen eller hvor som helst innenfor klosteret. En duppedings av en digital alarm "you ring, we bring" gjør dette mulig på den aller mest komfortable måte. Duppedingsen ligger rundt omkring på bordene. Det er bare å trykke, så kommer kelneren.

Klosteret er over tre etasjer. I toppetasjen har vi fått et av de beste rommene med utsikt rett til de hengende husene og San Pablo-broen som forbinder klosteret med Cuenca gamleby. Rommet er romslig. Bad og seng likeså. På badet finnes alt av toalettsaker du trenger under oppholdet.


Hotellet har en bar, en restaurant og en egen frokostavdeling. Her serveres frokostbuffet, som selvfølgelig er valgfritt ved reservering av rom. Buffeten er relativt liten, men av høy kvalitet. Det lønner seg å reservere rom med frokost inkludert, da det ellers i byen kan være vanskelig å finne et sted som serverer full frokost. Den gregorianske musikken fortsetter å spille i bakgrunnen i hele klosteret, selv under frokosten. Det gir en utrolig flott stemning ulik tradisjonelle hoteller.

San Pablo kloster ble bygget i 1523 av og for dominikanermunkene. Det var munken Pablo, senere helgen San Pablo, som valgte denne fjelltoppen, innunder sultan-høyden som majestetisk rager over klosteret. På den tiden var det et underlig sted å bygge et kloster, vanskelig tilgjengelighet og langt fra byen. Munken Juan del Pozo engasjerte arkitekten Pedro de Alviz og hans bror Juan til å bygge klosteret med tilhørende kirke vegg i vegg. Begge hadde de tidligere gjort arbeider i katedralen. Verken San Pablo eller Juan del Pozo fikk se klosteret helt ferdig, da dette ikke sto ferdig før på 1800-tallet. Juan del Pozo ble, etter eget ønske, gravlagt midt i kirkeskipet under en hvit sten som bærer hans navn.


Grunnet klosterets lange avstand fra byen, fikk Juan del Pozo bygget broen som forbinder de to fjelltoppene i dag. Broen kostet 63.000 ducados å bygge. I gamle papirer kan leses: "den har en høyde på 150 fot, og lengden er mer enn 350 fot". I 1895 ble broen revet grunnet fare for kollaps. I 1902 ble broen bygget opp igjen slik vi ser den i dag med kraftig metall og treverk. Den er bygget oppå de gamle pilarene fra middelalderen.

Dominikanermunkene bodde i klosteret frem til 1836, da de måtte forlate stedet grunnet Mendizábals erobring av klosteret. Klosteret ble nå tilhørende bispedømmet i Cuenca. Hundre år senere ga bispedømmet klosteret til Paulus-munkene som her anla et teologisk institutt. Her ble de til 1975 da de forlot det nedslitte klosteret. Før dette ble klosteret også brukt som oppholdssted for kolera-pasienter, og senere som skole for fattige gutter. I 1991 startet oppussingen med formål om å åpne klosteret som Parador-hotell. Paradoren ble innviet i april 1993. Under oppussingen ble det lagt vekt på å bevare stedets historie og byggestil, og fremstår i dag som autentisk slik det var i middelalderen.


 Det som i middelalderen var munkenes matsal, er i dag gjestenes frokostsal. Prekestolen i salen er bevart, og gir dagens frokostsal et spesielt preg som har en historie å fortelle. Hele Paradoren er i seg selv en historisk gullgruve med detaljer som minner om munkenes tilværelse. Ønskes fred og ro i vakre omgivelser, er Parador kjeden det perfekte stedet. Det er luksuriøst, rolig og en opplevelse utenom det vanlige. 

Kommentarer