Salvador Dalí Museum - Can Morey de Santmartí

I juli 2012 åpnet Museo Can Morey de Santmartí dørene for publikum. Museet huser 200 originale grafiske arbeider av en av Spanias største kunstnere, Salvador Dalí.



Like bak katedralen i Palma finner vi den gamle middelalderboligen som er gjort om til museum, i alle år kjent som Casa Museu J. Torrents Lladó. I juli 2012 åpnet den tyske kunsthandleren Wolfgang Hörnke en permanent kunstutstlling med Salvador Dalís grafiske arbeider, og museet ble omdøpt til Museo Can Morey de Santmartí. Utstillingen består av 200 grafiske arbeider, en privat samling eiet av Hörnke selv og den avdøde Pierre Argillet (1910-2001), en nær venn av Salvador Dalí. Utstilt er også private bilder fra Argillet-familiens private fotoalbum.  


Hörnke har arbeidet som kunstforhandler i 33 år. Hans felt er originale grafiske arbeider av klassisk moderne kunstnere som Dalí, Pablo Picasso og Marc Chagall. Hörnke har holdt Dalí-utstillinger i blant annet Davos, Locarno, Amsterdam, Lübeck, Bonn, Köln, Shanghai og Xiamen. Han hadde gleden av å møte Dalí en gang på selskap ved Hotel Meurice i Paris i 1972. Siden 70-tallet har Hörnke arbeidet med familien Argillet i Paris, de største på grafisk trykk. Familien Argillet og Dalí var naboer i Cadaqués, Dalís fødeby, og nære venner.
   
I likhet med andre gallerier i gamlebyen i Palma, er også dette galleriet veldig spesielt. Huset er fra det 16. århundre, og nylig restaurert til formålet. Det er over tre etasjer, en innendørs patio og tilhørende innvendige balkonger. I patioen er det laget til en kafeteria der en også kan kjøpe med seg souvernirer som minne. Turen gjennom museet starter med en film som omhandler Dalís liv og småfilmer han laget sammen med sin studievenn, regissøren Luís Buñuel. De møttes på kunstakademiet i Madrid, der Dalí, Buñuel og García Lorca utgjorde det historiske trekløveret av lovende kunstnerspirer.

Hele utstillingen tar for seg tegninger over fire tiår, fra 30-tallet til begynnelsen av 70-tallet. Hver sal er nummerert, og informasjon om de grafiske verkene kan fås på mange språk. Utstillingen er inndelt i temaene: tyrefektningens surrealistiske magi, mytologien, hudens venus, Apollinaire, Fausto-serien, fargegrafikk dedikert til den franske renessansepoeten Pierre de Ronsard, de erotiske tegningene Les Hippies og Les Chants de Maldodor som er grafikk inspirert av en tekst av Hertug Lautréamont (Isidore Ducasses). De forskjellige tidsepokene til Dalí kommer godt frem, som da han møtte Freud på 30-tallet og ble inspirert til hypersurrealistiske motiver eller da han møtte sin kone Gala, også på 30-tallet, og gikk fra å være aseksuell til å forevige erotiske motiver.  


Et besøk ved museet er som et besøk i et ærverdig privat hjem. Det blir nesten litt familiært når man går fra rom til rom, eller fra stue til stue. Et stort flygel, en velursalong og en gedigen peis setter et hjemlig preg på stedet. Sofaer og benker er satt ut for å riktig kunne ta verkene i øyesyn og fordøye inntrykkene. Innendørs balkonger gir fullt overblikk over patioen og den vakre fontenen anlagt ved siden av den staselige trappenedgangen. Små kafébord er satt ut blant veldige planter og veggpynt. Et stille øyeblikk i patioen er en verdig avslutning på en interessant utstilling i fantastiske omgivelser i gamlebyen i Palma. Museet ligger i  Calle de la Portella like bakenfor katedralen, og er åpent hver dag fra 9.30 til 20.30.      

Kommentarer