Spansk påske

Påsken er Spanias viktigste høytid. Mens man ser gjennom fingrene på julen, feires påsken til fulle. Tradisjonene er også kjent utenfor landegrensene, og folk kommer fra hele verden for å delta i de tradisjonelle påskefeiringene og påskeprosesjonene i det ganske land.




Det er mange måter å oppleve Spania på hvis vi ser bort fra strand og golf. Enoturisme, historiske monumenter og påskeprosesjoner er bare noe av det du kan oppleve i Spania. I Semana Santa (påskeuken) feires Jesus oppstandelse med prosesjoner i gatene, religiøse figurer, blomster og musikk. Påsken feires i alle byer i det ganske land. Noen feiringer skiller seg ut med sine overdådige festivitas og er erklært Internasjonal Turistattraksjon.
Sevilla: I Sevilla ser vi hvordan kofradiene (broderskapene) sammen holder vekten av jomfruene og de andre religiøse figurene oppe mens de vugger sakte gjennom gamlebyens trange gater. Figurene representerer hele historien til påskeuken. De er rikelig dekorert med blomster og kan veie et drøyt tonn til sammen.
Málaga: I Málaga er det tradisjon å sette en fange fri i påskeuken. Tradisjonen stammer fra 1765. Historien forteller om et forferdelig utbrudd av kolera som rammet både kvinner og menn. Når påsken kom var det ingen friske menn igjen for å bære jomfruen på sine skuldre. Og de som ennå ikke var smittet, holdt seg innendørs i frykt for smitte. Ryktet om at det dette året ikke ville være prosesjoner i Málagas gater, og at heller ikke fengselets kjære figur "Jesús el Rico" skulle bæres rundt i gatene, skapte furore hos fangene. Jesús el pobre var figuren som beskyttet fangene, og at den ikke skulle være med i noen som helst prosesjon var uhørt. dermed slapp noen av fangene ut for å bære figuren. Når prosesjonen var slutt, vendte de tilbake til fengselet alle utenom én. Denne fangen var oppe hele natten og stellet et familiemedlem med kolera. Med seg hadde han figuren av San Juan Bautista velsignet av Jesús el pobre for å kurere den syke. Overraskelsen blant resten av fangene var stor da fangen kom tilbake morgenen etter. Kong Carlos III fikk nyss om historien, og ba Málagas rettsvesen om hvert år å sette en fange fri i påskeuken. Frisettelsen skulle finne sted onsdag før skjærtorsdag. Fangen skulle gå i prosesjon sammen med broderskapet Nuestro Padre Jesús El Rico, og ved prosesjonens slutt var fangen en fri mann. Slik er det den dag i dag.       
Cuenca: Byen med de hengende husene danner rammen for en severdig påskefeiring. Her arrangeres flere påskekonserter i den gamle bydelen, og det er spesielt konsertene i katedralen som markerer seg som særegne.
Salamanca:
Påskeprosesjonene i Salamanca kan dateres helt tilbake til år 1615. Hele 22 påskeprosesjoner holdes i påskeuken i denne studentbyen.

Elche: Palmesøndag i Elche er kjent, og de vakre kreasjonene av palmeblader er kjent langt utenfor landegrensene.

Cartagena: Avslutningen av prosesjonene er her veldig følelsesladde når tusenvis av mennesker samles for å synge jomfruens salme.

Lorca: Broderskapene "de hvite" og "de blå" marsjerer i Lorcas gater med store opptog, hester og musikk. Draktene som brukes er dekorert med broderier som er typisk for denne byen. 

Hellín, Albacete: Som de fleste andre steder, er det også her festivitas i gatene, men kanskje enda mer høylydt enn ellers. Under la "Tamborada" samles 20.000 trommeslagere seg for en dundrende trommekonsert gjennom byens gater.  

Murcia: Også her arrangeres de prosesjoner med de hettekledde nazarenos. Den prosesjonen som markeres aller mest er på påskeaften da Cristo Yacente bæres på vuggende skuldre under buen Santo Domingo.


Kommentarer