Restaurant La Plaza i Alfaz del Pi

"Vi treffes på kirkeplassen". Hvor mange ganger har du ikke uttalt akkurat denne setningen opp gjennom årene? Plassen med furua er Alfaz´ hjerte og nordmenns treffpunkt nummer én.



Diagonalt for den norske bokhandelen i den gamle hovedgaten ligger Cafetería Restaurante La Plaza. Uteplassen under den kjente furua er en yndet plass for en "relaxing cup of cafe con leche" med gode venner. Her trives både spanjoler og nordmenn, og servicen ytes selvfølgelig på begge språk. Det vi dog har merket oss er at stedet i langt større utstrekning har blitt et populært spisested.

- Vi er i en transformasjon, sier Carlos som driver kaféen/restauranten sammen med sin mor Viviana, - om morgenen fungerer vi som bar, men fra klokken 14.00 og utover serverer vi middag. Vi forsøker å gå gradvis mere over til restaurantdrift.

Carlos og moren har åpent hver dag fra 7.00 til 19.00, med unntak i helgene da de stenger etter middagstider. Det blir lange dager for vertskapet, som er like blide kl. 7.00 som kl. 19.00. Mor og sønn fordeler arbeidet, og med hjelp fra svenske Nina er også det språklige behovet dekket. Hun både lager skandinaviske retter og yter kundeservice på svensk. El tallerken biffsnadder gir vann i munn, og vi bestemmer oss for å prøve retten, i tillegg til kjøttlasagne. Til lasagnen er det brukt spinatpasta, noe som gir mer smak enn vanlig hvit pasta. Retten serveres med frisk salat, og det hele ser veldig innbydende ut. Smak, kvalitet og kvantitet overgår forventningene, og enda større var overraskelsen over at pastaen er laget på huset.

- Pastaen er det min mor som har laget helt fra bunnen av, sier Carlos og forteller hvordan moren baker ut pastadeigen og tilbereder den. Hjemme i Venezuela spiste vi pasta som forrett i alle år. Å lage pasta var en familiegreie hjemme hos oss, sier Carlos og forteller om sine spanske og italienske aner, mens han selv er født og oppvokst i Venezuela. Min mors familie er fra Roma, og min fars fra León. Pasta har alltid vært et viktig innslag i vårt kosthold.

Selv ikke på de beste pastarestauranter har jeg smakt maken til lasagne. Pastaplatene er middels tykke og med god konsistens. Kjøttsausen himmelsk, og ingen overflødig hvit saus som gjør at retten "flyter ut". Lasagnen er akkurat passe fast i fisken. At det er brukt førsteklasses kjøtt gjør også sitt. Her er ingen ettersmak av behandlet kjøtt, og fettinnholdet er minimalt. Rett nummer to må også sies å være en innertier. Biffsnadder med bearnaisesaus gir assosiasjoner til gamlelandet der biff og nevnte saus er som hånd i handske. Tilbehøret til denne retten er pommes frites med grillkrydder, salat og stekte grønnsaker. Alt ser riktig innbydende ut. Kjøttet omtrent smelter på tungen, veldig mørt og absolutt fortreffelig på smak. Kvalitetsnivået på maten er faktisk overraskende. Man forventer ikke en slik kvalitet på den lokale baren, men det er her La Plaza skiller seg ut.  

- Vi serverer kun kvalitet laget på de beste råvarer. Vi spiser også her, og det vi serverer kundene er det vi også spiser, sier Carlos som ikke firer på verken kvalitet eller kvantitet.

Forbipasserende bemerker de innbydende rettene, og flere retter rosende ord i vår retning. Bordene fylles gradvis opp utover ettermiddagen. Alle er de nordmenn, og alle bestiller de middagsretter. Den ene velduftende retten etter den andre finner sin plass under furua. Den ene hamburgertallerkenen større enn den andre. Tapastallerkenen ser også fristende ut med sitt varierte innhold. Til og med kjøttboller i brun saus kan du få, og ekte skandinavisk sildetallerken med grovt brød og meierismør som tilbehør.

Ved første øyekast ser La Plaza ut som en hvilken som helst bar, men bak fasaden finnes mer enn kaffe, øl og baguetter. Baren, som nå transformeres til restaurant, har et godt utvalg av middagsretter til en fornuftig pris. Når kvalitet, pris og god service er på plass, så går resten på folkemunne. Er du glad i pasta? Prøv lasagnen og la deg overraske! Er du glad i en god biff? La deg friste av biffsnadder, det ligger i navnet! 

Kommentarer