Dårlig boligmarked for spansk ungdom

Spansk ungdom under 30 år som ønsker å kjøpe seg egen bolig, trenger en lønnsøkning på 86,38% for å kunne gjennomføre drømmen. Å starte egen familie blir dermed en utopi for de fleste spanske ungdommer.
Dette viser ferske tall fra Observatorio de la Emancipación del Consejo de la Juventud de España (CJE). Tall fra siste trimester i 2013 viser at dagens ungdom må regne med å bruke 55,9% av lønnen for å betjene et boliglån på bolig opptil 53,7 kvadratmeter. Per i dag er det kun én av fire ungdommer som kan unne seg dette, og tilsvarer en nedgang på 4% de siste 4 årene grunnet vanskelig arbeidsmarked. Arbeidsledigheten blant unge under 25 år er 55,1%. Blant de som er i jobb, har 52,7% stillinger de er overkvalifiserte for og 46,4% har kun deltids- eller korttidskontrakter på under ett år.

Presidenten ved CJE, Ricardo Ibarra, sier at ”tallene viser den dramatiske situasjonen spansk arbeidssøkende ungdom lever under i dag og at utrygghet og utnyttelse er dominerende faktorer i arbeidsmarkedet, noe som tegner en fremtid preget av usikkerhet og lite håp. Regjeringen har begrenset seg til å si at ”situasjonen vil ordne seg selv” og at de vil lappe over med unyttige tiltak og tom og ueffektiv politikk. Det er på tide at de tar ansvar og investerer i en arbeidsreform som garanterer rettigheter, kvalitet og verdige vilkår for ungdommens arbeidsmarked”.    

Kommentarer