Dora Maar - Picassos muse

Picassos museMalere og artister svermet om henne. Hun var ung og vakker, og den perfekte modell. Selv var hun både malerinne og fotograf, og radikal antifascist med sterke politiske meninger. Picasso falt for henne.

Dora Maar var en anerkjent kunstnerinne, men  i Spania er hun mest kjent som Picassos muse og elskerinne, og hennes mulige innflytelse på selveste La Génesis de Guernica. Picasso malte henne i et titalls malerier i perioden 1936 til 1943. Maleriet Dora Maar au Chat (1941) ble solgt på Sotheby´s i New York i 2006 for 95,2 millioner dollar.

Dora Maar ble født i Paris i 1907. Hennes egentlige navn var Henriette Theodora Markovitch, og var datter av en kroatisk arkitekt. Hun var vakker, intelligent og politisk aktiv. Hun var fotografen Man Reys favorittmodell. Det var poeten Paul Elouard som presenterte Dora Maar for Picasso. Under det første møtet fiklet Dora Maar med en lommekniv, muligens av ren nervøsitet. De hvite hanskene hun bar ble fulle av blodflekker som følge av den nervøse fiklingen. Picassos fascinasjon for denne kvinnen var ekstrem. Han ba om å få de blodige hanskene som minne, og ba samtidig om et stevnemøte med henne. Paret var uatskillelige i syv år, helt til den kvinnegale Picasso innledet et forhold til den franske malerinnen Francoise Gilot. Dora Maar ble gal av fortvilelse og gikk inn i en depresjon. Hun forfattet enkelte dikt, og kom delvis tilbake til det sosiale liv takket være psykoanalyse og den katolske tro. Før hun døde i 1997, tok hun alle eskene hun oppbevarte under sengen sin og sendte dem til en munk ved et kloster i nærheten. Eskene besto av fotografier og 130 malerier og tegninger som Picasso hadde forært henne. Hun glemte aldri sin store kjærlighet, en kjærlighet som varte helt til hennes død i 1997. Dora Maar levde mer eller mindre skjult, og hadde lite omgang med folk. Til begravelsen kom bare syv personer.   
  
Victoria Combalia fra Spania var koordinator av fjorårets store Dora Maar-utstilling i Venezia, og hun har også skrevet biografien om Dora Maar. Hun har gått gjennom alle dokumenter som malerinnen tok vare på i sin leilighet i Paris, deriblant fotografier og brev fra Pablo Picasso. Combalia har også intervjuet malerinnen ved flere anledninger og blitt kjent med henne som person. 

Dora Maar hadde et instinkt som helte mot det mystiske, magiske og overnaturlige. Hennes ektemann presenterte folket for surrealismen, og Dora laget enigmatiske verk i form av fotografier og skulpturer. Hun kombinerte teknikker og eksperimenterte med moderne foto og nakne skygger som ble publisert i kunstmagasiner. Hele hennes artistiske spekter vises på utstillingen.



Kommentarer