Få sykepleiere igjen i spansk helsevesen

Spansk helsevesen har det laveste antallet sykepleiere i hele Europa. Bare de siste fire årene har 20.000 sykepleiere mistet sin arbeidsplass i Spania. 5000 sykepleiere har reist utenlands for å jobbe.


-       Jeg er enig i at budsjettene må justeres i krisetider, men spørsmålet er hvordan man gjør det. I krisetider er det ikke forsvarlig å si opp stillinger. Mitt råd er å opprettholde antall sykepleiere, for når krisen er over blir det mangel i denne sektoren, og i og med at så mange har reist utenlands for å jobbe vil det bli vanskelig å besette stillingene på nytt, sier Judith Shamian, president i det internasjonale sykepleierforbundet.


I EU er det i gjennomsnitt 759 sykpeleiere per 100.000 innbyggere. I Spania er det 527, men det er store forskjeller fra region til region. I Navarra er det 833 sykepleiere per 100.000 innbyggere, mens det i Andalucía kun er 375. Det lave antallet sykepleiere går utover service og helse. Sistnevnte region topper listen over anmeldelser av sykepleiere for mangelfull og feil behandling. – Det er naturlig at risikoen blir større jo færre sykepleiere det er. For hver lege vi har mistet de siste fire årene, har vi mister syv sykepleiere, sier Máximo González Jurado, presidenten i Sykepleierforeningens generalråd. Han sier videre at ”sykepleiernes etiske forpliktelser er enorme. De er høyt kvalifiserte, og forpliktelsene supplerer mangelen, de vier livet sitt for yrket sitt. Mangelen er stor i offentlig sektor, men enda større i privat. Det finnes noen private hospitaler som utnytter krisetidene, og det får store konsekvenser. Studier viser at for hver ekstra pasient en sykepleier har ansvar for, øker risikoen for død med 14%, sier González.  

Kommentarer