Feriesjekk på bilen

Ingenting er kjedeligere enn biltrøbbel på landeveien i et ukjent land. En skikkelig feriesjekk på verksted kan være et smart valg før en legger ut på tur. På den måten kan man være trygg på at bilen er i god teknisk stand og tåler å tilbakelegge kilometer etter kilometer.





Ved langkjøring og høye hastigheter må lufttrykket i dekkene økes. Sjekk måletabellen på bensinstasjonen eller instruksjonsboken til bilen (har du kjøpt bilen brukt i Spania, kan du regne med at instruksjonsboken er borte. Det ser ut som en generell vane å fjerne denne før salg). Fyll 10% mer enn vanlig dersom du skal holde høy hastighet over lengre tid. Dette gjelder også reservedekket, i tilfelle uhellet skulle være ute. Husk at lufttrykket skal måles når dekkene er kalde. Under feriesjekken har du kanskje valgt å bytte dekk, og punkteringsfaren er minimal. Uansett bør jekk og verktøy være i bilen, og kjennskap til hvordan dette fungerer er et stort pluss. Kravet til mønsterdybde i dekkene er 1,6 mm, men NAF anbefaler minimum 3mm på langkjøring. Blant spanske sjåfører er dekkene noe av det siste som skiftes, noe som er en stor fare for trafikksikkerheten.

Oljeskift er også viktig før man legger ut på reise. Ny motorolje fungerer som smøring for motoren, og kjøler og leder varmen bort fra motoren.

Registerremmen skal også skiftes med jevne mellomrom, og er svært viktig å følge. Ryker remmen, kan du få motorhavari og ødelegge hele motoren.

Viktig å ha med seg på reisen
En reservenøkkel er alltid lurt å ha med seg. Husk bare å ha den på et annet knippe enn hovednøkkelen, og oppbevar den på et trygt sted. For eksempel å ha begge nøklene i samme veske er en dårlig ide. Dersom du skulle få vesken stjålet, ligger du ille an på alle måter.

Reise med barn
Reiser du med barn, bør du gå til innkjøp av solskjermer eller rullegardiner for å skjerme mot sollyset. En kjøleboks for å holde drikken kald er også en god investering. Husk også cd, dvd, bøker og aktivitetspakker til de minste, da hver kilometer for dem fortoner seg som en evighet. "Er det lenge til vi er fremme?" blir kjedelig å svare på i lengden.

Pakk feriebilen fornuftig
Det største og tyngste skal alltid ligge nederst, og så langt frem som mulig. Dette gir lavt tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper. Sørg for at bagasjen ikke ligger løst for å unngå at den fyker frem ved eventuell bråbrems. Spenn derfor fast de tyngre tingene eller legg dette helt bakerst.
Bruker du takboks bør du sjekke maksimalvekten. Denne finner du i vognkortet. Takstativ og boks inkludert bør ikke overstige 40-75 kilo.
Varseltrekanten er det siste du pakker i bagasjerommet, da denne må være lett tilgjengelig ved et eventuelt motorstopp på landeveien.

Kilde: NAF

Kommentarer